BelekAz Antalyatól 30 km-re keletre fekvő Belek Törökország talán legexkluzívabb üdülőparadicsoma, egyben tökéletes oázis a pihenéshez és a lazításhoz.

A városban és környékén 32 ötcsillagos szálloda várja az utazókat, négy csillagnál kevesebbel rendelkező hotelt nem is könnyű találni errefelé. Sőt, azok, akiknek a luxus az elsődleges szempont, Belekben egy rendkívüli, hétcsillagos szállodában is tölthetik nyaralásukat. Hogy mi teszi ennyire vonzóvá ezt a 70 ezres várost? Elsősorban kedvező éghajlati adottságai, hiszen itt a fürdési szezon 8 hónapon át tart. Márciusban és áprilisban délelőtt akár még a hegyekben síelhetünk, a délutánt pedig már az évi átlagban 22 fokos tengerben való úszkálással tölthetjük. Kilométereken át ívelő homokos strandjai, a szikrázó tenger és az idilli természeti környezet, az erdei fenyőktől, eukaliptuszoktól, cédrusoktól zöldellő vidék egyre több feltöltődni vágyó utazót csábít ide.

Belek golfparadicsommá nőtte ki magát, főleg az angol utazók egy része érkezik kimondottan azzal a céllal, hogy a számtalan luxuspálya valamelyikén játszhasson. A város és környéke világszerte ismert a golfozók körében, emellett a természet szerelmesei biztosan hallottak már arról, hogy a vidéken számtalan ritka növény- és állatfaj honos. Megfigyelni az álcserepes teknősök tojásrakását a tengerparton minden évben különleges élményt nyújt.

Az aprócska városközpontot hivatali épületek, üzeletek és bevásárló utcák tarkítják. Aki kiváló minőségű bőrárukat szeretne vásárolni, itt megteheti. Mivel Belek az elmúlt két évtizedben vált igazán felkapottá, a város fejlesztése folyamatosan zajlik. Vég nélkül épülnek az újabb luxushotelek, fényűző villák és apartmanházak, így Belek leginkább egy születőben lévő város képét nyújtja. Ha itt töltjük pihenésünket, érdemes a település határait átlépni, hiszen ott várnak ránk a természet csodái mellett a történelmi látnivalók is.

AspendosTörökország legjobb állapotban megmaradt római kori színháza Aspendosban, Belektől nem messze található. Fesztiváloknak, koncerteknek a mai napig remek helyszíne a 20 ezer fő befogadására képes színház. A lenyűgöző romvárosban egy bazilika és egy ókori vízvezeték maradványait megnézhetjük. A nyári főszezonban Aspendost megrohamozzák a turistacsoportok, ezért érdemes a reggeli vagy az esti órákban ellátogatni ide.
Perge, a másik római kori romváros szintén megér egy látogatást. A Nagy Színház és a Stadion érintetlen épületei és a római fürdők nagyon megkapóak, de Perge legtöbbet fotózott látványossága mégis egyértelműen a hellén-római városkapu, melyen keresztülhaladva oszlopmaradványokkal teli ókori utcán sétálhatunk. A közeli dombtetőn is számos épület romja látható, az onnan elénk táruló panoráma miatt is érdemes megnézni.
Side egy 800 m hosszú kis félszigeten fekszik. Bájos kisváros, ahol az egymást érő elegáns üzletek, a modern épületek és a pezsgő éjszakai életről gondoskodó bárok tökéletesen megférnek az ősi görög város romjaival. Az i.e. 2. századból nagyon jó állapotban megmaradt városkapuk, egy 6. századi kórház épületének és Apolló templomának gyönyörű maradványait is megnézhetjük, ha elautózunk ide Belekből.

Manavgat

Manavgat természeti szempontból nyújt lenyűgöző látványt. Kellemes egynapos kirándulást tölthetünk el itt, a több vízeséssel teletűzdelt folyó partján. A tengerbe futó folyó nagyon hideg és halakban rendkívül gazdag, csónakázásra és a környéken vadvízi evezésre is lehetőség van. A tradicionális török konyhát képviselő éttermeket, diszkókat és rengeteg szállást is találunk errefelé.

Belek az aktív és a relaxálós kikapcsolódást keresők számára is ideális úti cél. A várost egyre inkább a luxus felé fejlesztik, beleértve a szállásokat és a különböző, egyre bővülő körben elérhető szolgáltatásokat is. Ha nem spórolunk a nyaraláson, a török tengerparton fekvő Belekben eltöltött napok során szép emlékekkel gazdagodhatunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here