Kikötői daru, GdanskA Balti-tenger partján fekvő város önmagában olyan, mint egy miniállam. Egyedi hangulatát egyetlen más lengyel városban sem találjuk meg. Az apály és a dagály váltakozásához való sok évszázados alkalmazkodás, Gdansk kikötővárosi mivolta, a hagyományos lengyeltől jellegzetesen eltérő építészeti stílusa, a városba tömegesen érkező külföldi kereskedők hatása együttesen formálta olyanná a várost, hogy az napjainkban milliókat vonz.

Gdansk turizmusában egyformán fontos szerepet játszik a történelmi örökség és a tenger. A hajókirándulások, gyönyörű strandok, a vöröstéglás házak, a borostyánt áruló üzletek és a sörkertek számtalan módot kínálnak arra, hogy a külföldiek jól érezzék itt magukat. Viharos múlttal és történelmi sebekkel maga mögött Gdansk a 21. század egyik legenergikusabb lengyel városa.

Kikötői daru

A Motlawa-folyó partjára érve azonnal megragadja a tekintetet a középkori kikötői daru, mely 1444 óta áll itt. Ez Európa legrégebbi daruja, ahonnan az áruszállító hajókat rakodták meg. Nemcsak kívülről lehet megnézni, belsejében megismerhetjük az egykori szerkezet pontos működését, láthatjuk a hatalmas kötelet és fogaskereket. A II. világháborúban megrongálódott, ezt követően felújították és múzeumot alakítottak ki benne, ami bemutatja a daru és az egész gdanski kikötő történetét.

Királyi út

Királyi út

Amikor Lengyelország uralkodója Varsóból Gdanskba utazott, több kapun keresztül, egy bizonyos útvonalon át jutott be a városba. A királyi bevonulásokat övező parádékhoz méltón az út mentén a város legszebb házai sorakoztak, ez a rövid, nagyjából 500 m-es szakasz ma is Gdansk leginkább szemet gyönyörködtető része építészeti szempontból. Az út egyik legszebb darabja a Magas Kapu, melyet 1574-ben építettek a várost körbevevő erődítmény részeként.

Hosszú utca

A Dlugi Targ egykor Gdansk piaca volt, ma pedig a város legnagyobb turistamágnese. A színes polgári házak, rokokó stílusú kapuk, a gótikus díszítések és az eredeti, árkádos udvarok között rengeteg látnivaló van. Egyik épülete, a 71-es házszám alatt azon ritka házak közé tartozik, melyek épségben vészelték át a II. világháborút, rajta a 15. században készült díszítőelemek láthatók. A Hosszú utca Gdansk belvárosának kulturális és történelmi központja, sok múzeummal, galériával, étteremmel, kávézóval és üzlettel, jobbnál jobb fotózási lehetőségekkel.

Szűz Mária templom

A belváros szívében álló templomot gyakran nevezik a világ legnagyobb tégla templomának. 105 m hosszú és 66 m széles, tornya 78 m-es magasságával hasít bele a város látképébe. Nagyjából 5000 m2-es területén 25 ezer ember is kényelmesen elfér. Építése 1343-ban kezdődött, de mai gigantikus méretét 1502-ben nyerte el. Eleinte katolikus plébániaként működött, mígnem a reformáció szele elért a városba. 1572-től egészen a II. világháborúig a protestánsok használták. A II. világháború idején a Vörös Hadsereg célpontja lett, 1945-ben boltozata nagyrészt összeomlott, belseje kiégett. A helyiek előrelátásának köszönhetően a benne rejlő kincsek nagy részét sikerült elrejteni. A hosszadalmas és bonyolult helyreállítási munkálatoknak köszönhetően ma újra eredeti pompájában tündököl. A templomba lépve először úgy tűnhet, mintha egy ürességtől kongó épületben lennénk, de az oldalsó fülkék szebbnél szebb műtárgyakat rejtenek. A templom padlójába 300 sírkő van beépítve. Főoltárának gótikus szárnyasoltára 1510-ből maradt fenn.

Nagy Malom

A Nagy Malom ma bevásárlóközpont, de 1350-1945. között ez volt Európa legnagyobb működő középkori malma. A Német Lovagrend tagjai építették ezt a gyönyörű, cseréptetős épületet. 1356-ig, a Radunia-csatorna elkészültéig rabszolgák hajtották a malom 18 óriási kerekét. Belsejében ma már nem sok részlet idézi a múltat, kivéve egy kis kiállítást a malom régi berendezéseiből. A malom szomszédságában álló házak a 15. században épültek, többségükben lisztet és gabonát árultak.

Wisloujscie-erőd

Wisloujscie-erőd

Amíg az egyre növekvő Westerplatte-félsziget a 16. században el nem választotta a tengertől, az erőd a tengerparton állt és világítótoronyként használták. Stratégiai pontja volt Lengyelország védelmi rendszerének, 40 ezer bronz ágyú és 1000 katona szolgálta innen az ellenség távol tartását. Az erődöt később a poroszok elfoglalták és börtönként használták a 19. század elejéig. A két világháború között vitorlás klub működött itt, a II. világháború során pedig súlyos károk érték az épületet, melyet az 1960-as években részleteiben felújítottak. Az elmúlt évtizedben kiterjedtebb munkálatokba kezdtek, amit nagyban nehezített, hogy az erődben és annak udvarán élő denevéreket védettnek nyilvánították.

Régi Városháza

A 16. századi reneszánsz épületben egykor a városi tanács ülésezett, később a szovjet hadsereg székháza lett. Feltehetően azért választották, mert gyakorlatilag ez volt az egyetlen épület Gdanskban, ami még állt. Ma művelődési központnak és kiállítóteremnek ad otthont.

Aranyház

Gdansk egyik legszebb épülete, melyet 1609-ben a város akkori polgármestere, a gazdag kereskedő és a művészetek lelkes pártfogója, Jan Speyman építtetett. Híresen díszes homlokzata 1618-ban készült el. A helyi legenda szerint a ház folyosóin gyakran érdekes fények jelennek meg. Úgy tartják, az egykori polgármester felesége, Judith kísért itt, miközben azt suttogja: “Viselkedj igazságosan és nem kell félned senkitől!”

Oliwa székesegyház

A székesegyház története 800 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a pomerániai hercegek, akik akkoriban irányították a várost, behívták a ciszterci szerzeteseket, hogy telepedjenek le Gdanskban. A földekkel együtt számos kiváltságot is biztosítottak nekik, beleértve a kikötő teljes bevételét is. A székesegyház története nem volt fordulatoktól mentes. Többször felgyújtották, kifosztották, de végül 1925-ben székesegyházi rangra emelték. Mivel a városközponttól biztonságos távolságra áll, a II. világháború nem okozott benne nagy károkat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here