La Maison Carrée, NimesA nemzet, amit ma modern Franciaországként ismerünk, számos kultúra és civilizáció felemelkedésének és bukásának volt tanúja. Az egyik birodalom, ami kitörölhetetlenül rajta hagyta nyomát az ország kultúráján, történelmén, arculatán és társadalmán, a római volt. Évezredekkel a római birodalom csillagának leáldozása után Franciaország-szerte a rómaiakhoz kötődő helyszínek, műemlékek, romok százai, ezrei fekszenek. Ősi amfiteátrumok, akvaduktok, templomok, fórumok, melyek tovább színesíthetik a turisták emlékeit a francia utazásról.

La Maison Carrée

Kivételesen jó állapotban maradt fenn ez a római templom, ami világviszonylatban is az eredeti formáját legjobban őrző római építmények egyike. Akik érdeklődnek a történelem és a római birodalom építészete iránt, nem szabad kihagyniuk az útitervből. I.e. 16-ban épült Marcus Vespasianus Agrippa generális, Augustus császár közeli barátjának parancsára. Agrippa fiainak szentelték az épületet, ami volt annyira szerencsés, hogy túlélte a birodalom bukását. Ez főként annak a ténynek köszönhető, hogy a 4. századtól kezdve templomként kezdték használni. Az évek során azonban volt már konzuli székház, istálló és városi archívum is. Részben már felújították, de római eredetét le sem lehetne tagadni. A látogatók nem csak magát az épületet nézhetik meg, de egy multimédiás előadást is, amin keresztül láthatják életre kelni a római kori Nimes városát.

Pont du Gard

Pont du Gard

Franciaország egyik leghíresebb római kori emléke a lenyűgöző látványt nyújtó Pont du Gard. A Nimes közelében álló építmény a híd és a vízvezeték funkcióját egyszerre töltötte be, ez a rómaiak által valaha épített legmagasabb híd, mely több mint 48 m-re magasodik a folyó fölé. Ahogy a város népessége növekedett, meg kellett oldani a vízellátást a közeli Gard-folyóból. 40-től kezdve így indult meg 1000 ember folyamatos munkájával a vízvezeték építése, amit aztán a 6. századig használtak, mert a nem megfelelő karbantartás miatt csövei eltömítődtek. Pár száz évvel később már megbontották, köveit kezdték elhordani. Először a 18. században állították helyre, ma az UNESCO Világörökségek egyike.

Glanum

Egykor virágzó római település volt, ma egy látványos régészeti lelőhely Saint-Rémy-de-Provence közelében. Bár emberi település nyomát már az i.e. 1 évezredből is felfedezték, Glanum nagy része i.e. 20. és i.sz. 200. között épült ki a rómaiak vezetésével. Legrégebbi megmaradt darabja egy szentély, valamint az erődrendszer maradványai, melyek a 6. század körül készülhettek. Glanum egyik részén a lakóházak álltak, másik részén pedig a közösségi épületek, fürdők. Látnivalói közül a legnevezetesebbek az összefoglaló néven Les Antiques-ként emlegetett diadalív és a mauzóleum. A diadalív Augustus gallok feletti győzelmének emlékre készült, a 18 m magas, kb. i.e. 30-ból származó mauzóleum egy tekintélyes családé volt, oszlopok és frízek díszítik.

Konstantin fürdői

Konstantin fürdői, Arles

Ősi római fürdők együttese található a provence-i Arles városában. A szép állapotban fennmaradt építmények a 4. századból származnak, akkoriban a Palais Constantine császári palota részeit alkották. Arles három nyilvános római fürdője közül ez az egyik, melynek csupán egy része áll nyitva a látogatók előtt. Konstantin fürdői az UNESCO Világörökségek közé tartoznak.

Odeon

Lyonban állnak az egykori római város, Lugdunum színházának maradványai. Nem tisztázott, hogy az Odeon építése mikor kezdődött, de a régészek a feltárt leletek alapján az 1. század közepére, a második század elejére teszik építésének időpontját. A gyönyörűen helyreállított, 3000 férőhelyes színház közel két évezreddel ezelőtt nagyszabású zenei és színházi előadásokkal mulattatta a közönséget. Jellegzetessége, a dekoratív padló, melynek cserepei geometriai formákat adnak ki. Az UNESCO Lyon központjának részeként az Odeont is Világörökségnek nyilvánította.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here