ÖrdögárokMeredeken emelkedő, erdős hegyhátak, eldugott völgyek, festői falvak és csendes kisvárosok – megelevenednek itt Jane Austen történetei, aki ebből a vidékből merített ihletet magának valamennyi könyvéhez. A több mint 6000 hektáros területet Dél-Kelet-Anglia tüdejének is nevezik, ez a legújabb Anglia nemzeti parkjainak sorában, egyúttal a legnépesebb is közel 108 ezres lakosságával. Természeti értékei mellett a South Downs gazdag kulturális örökséggel is büszkélkedhet, 600 műemléket, 5000 műemléki épületet, 2 csatamezőt és 165 természetvédelmi területet foglal magában.

Ördögárok

Brightontól északra terül el South Downs egyik legnevezetesebb természeti látnivalója, a közel 1,5 km hosszú Ördögárok. Anglia legmélyebb és legszélesebb száraz völgye ez, amit a legenda szerint az ördög vájt ki, hogy a harangszó hívó szavára a templomba igyekvő híveket a szakadékba csalja. A tudósok azonban nem elégedtek meg ezzel a magyarázattal a völgy keletkezésével kapcsolatban, a kutatások fényt derítettek rá, hogy az utolsó jégkorszak végén, nagyjából 10.000 évvel ezelőtt jöhetett létre. A régészeti ásatások során bástyákat, falakat, vaskori földvárakat tártak fel. A turistákat elsősorban tavasszal kápráztatja el, amikor a dombtetőn állva végeláthatatlan virágszőnyeg tárul a szemük elé.

Hét Nővér szikla

Hét Nővér szikla

Birling Gap és Crowlink is része Anglia egyik leghosszabb kiépítetlen partvonalának, a fehér mészkősziklák sorából álló Hét Nővér sziklának. A tenger vad ereje formálta a meredek sziklafalakat, melyek tetejéről minden szögből káprázatos a tengerre nyíló panoráma. Birling Gap partszakaszán kis kávézók, üzletek és egy látogatóközpont várja a turistákat, a sziklák alatti homokos tengerpart ideális a piknikezéshez. Az 500 hektáros fűvel benőtt területet pillangók és vadvirágok százai festik színesre. A partot az időjárás függvényében időnként lezárják.

Szerzetes ház

A sussex-i vidék szívben áll a 17. században épült nyaraló, ahol az írópáros Virginia és Leonard Woolf éltek 1919-től egészen Leonard 1969-ben bekövetkezett haláláig. A ház komplett eredeti berendezésével azt az érzést kelti, mintha a tulajdonosok éppen csak a délutáni séta idejére hagyták volna el otthonukat. A Szerzetes ház kihagyhatatlan megállója a South Downs-ban kiránduló turistáknak.

Black Down

A South Downs Nemzeti Park legmagasabb pontja, igazi vadvidék a szélben hullámzó fűvel, mezei virágokkal, fenyvesekkel. A 280 m magas dombtetőről régi földutakon lehet lesétálni, melyeket a pásztorok, kereskedők is használtak emberemlékezet óta. Black Down nyújtja nemzeti park legszebb panorámáját, tiszta hajnalokon akár öt megyét is belátni innen.

Jane Austen háza

Jane Austen háza

1809-1817. között élt a híres írónő ebben a házban, mely a kis faluban, Chawtonban található. Ez volt szeretett otthona, ahol valamennyi regényét írta. Ma a munkásságának és életének szentelt múzeum működik az épületben, amit minden évben több ezer Jane Austen rajongó keres fel a világ legkülönbözőbb pontjairól.

Arundel

Ez az elbűvölő, stílusos és történelemmel teli város főként katedrálisáról és kastélyáról ismert. Az ősi település már jóval a rómaiak előtt is létezett, múltjára pedig ma is méltán büszke. Szűk utcái a kastélytól kanyarognak a folyóparthoz, főként viktoriánus stílusú épületekkel és néhány 18. századi házzal a két oldalukon. A város apró központjában galériákat, üzleteket és éttermeket találunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here