MilosFélúton Athén és Kréta között fekszik a nagyrészt felfedezetlen sziget, melynek partvonala a hasonló méretű szigetek között a legérdekesebb az egész világon. Milos vulkanikus eredetű sziget, mely becenevét látványos, színes sziklaformációiról kapta. 5000 lakosa főként a turizmusból és az obszidián bányászatból él – itt találhatók a földközi-térség legősibb bányái -, a halászat és a mezőgazdaság ma már jóval kisebb bevételt jelent számukra, mint korábban.
Milos szigetén a turizmus még gyerekcipőben jár, ennek áldásos hatását pedig azok az utazók élvezhetik a legjobban, akik békés környezetben, a tömegektől távol szeretnének vakációzni.

Milos szépségéről már Hippokratész is említést tett, méltatva termálforrásait és barlangjait, melyek a búvárok paradicsomai. A sziget nevét feltehetően az itt előkerült Milói Vénuszról ismerik a legtöbben. Az ősi alkotás a szerelem és a szépség istennőjét ábrázolta, ezért nevezik Milos-t a szerelem szigetének is. Júniusban és júliusban a szigeten alig vannak turisták, augusztusban azonban sokan érkeznek, köztük szép számmal nászutasok és szerelmes párok. Milos tavasszal és ősszel szinte teljesen kihalt, annak ellenére, hogy az időjárás még ekkor is kellemesen enyhe.

A sziget kincsei a régészeti lelőhelyek, az ókeresztény katakombák, az ősi települések romjai és a bányászati múzeum mellett a strandok. Milos 80 gyönyörű stranddal büszkélkedhet, melyeket a türkiz színű vizek és a hihetetlen alakzatokat öltő sziklák tesznek álomszerűvé. Amíg itt vagyunk, érdemes annyi strandot felkeresni, amennyit csak tudunk, köztük azokat a rejtett gyöngyszemeket, melyeket csak csónakkal lehet megközelíteni.

Katakombák

Katakombák

Milos legjelentősebb műemlékei a római korból az ókeresztény katakombák, melyek Görögországban sehol másutt nem találhatók meg. Az első században építették őket, a kereszténység korai szakaszában a hívek temetkezési helyei voltak. 1844-ben bukkantak rá az összesen három, föld alatt rejtőző katakombára, melyeket folyosók kapcsolnak össze. A 200 m hosszú folyosók mindkét oldalán 5-7 sír található a sziklába vájva, ezeket többnyire természetes anyagból készült ékszerekkel és képekkel díszítették. Azonkívül, hogy temetkezési helynek használták, a keresztények menedéket is találtak a katakombákban az őket üldöző rómaiak elől. Megépítésük nem volt egyszerű dolog, hiszen a vulkanikus sziklában kellett elkészíteni ezeket a hatalmas vájatokat. A katakombák 150 m-rel fekszenek a tengerszint felett, meredek utat kell megtenni hozzájuk. A régészek szerint több ezer keresztény van itt eltemetve, ez a világ egyik legnagyobb ókeresztény temetője. A katakombákat nem lehet végig bejárni, csak egy részük látogatható.

Színház

Egy sziklás lejtőn, a katakombák közelében található Milos ókori színháza, amit a rómaiak építettek. Egy része már elpusztult és eredeti alakja is sérült az évszázadok során, de még mindig alkalmas arra, hogy a helyiek ünnepségeket, kulturális rendezvényeket tartsanak itt, ahogy tették azt az itt élők a múltban is.

Adamas

Milos szigetén összesen 7 település található. Közülük Adamas a legnagyobb kikötő, ahova a kompok érkeznek. A település közvetlenül az öböl mellett épült ki, számos kávézó, étterem, night club, üzlet és egyéb szolgáltatás található itt. Adamas központjában áll az Agia Triada templom, melyet a 17. században építettek, benne egyházi múzeum működik. Itt a velencei időktől napjainkig bezárólag érdekes kiállítást lehet megnézni. A Bányászati Múzeum Milos szigetének 600 éves bányászati múltját és a sziget ásványi anyagokban való gazdagságát mutatja be. Adamas kikötőjéből indulnak a hajókirándulások a közeli szigetekre.

Plaká

A sziget legkarakteresebb városa szűk sikátorokkal, kükladikus stílusú házakkal, kevés étteremmel és üzlettel. Plaká Milos fővárosa, melynek látnivalója a hegy tetején álló vár, a Kastro, ahonnan káprázatos a panoráma a sziget észak-nyugati részére. Plaká ad otthont a Népművészeti Múzeumnak, ahol hagyományos viseleteket, bútorokat, mindennapos használati tárgyakat lehet látni. A Régészeti Múzeum egy neoklasszikus épületben található, 1985-ben nyitották meg. Itt állítják ki a szigeten feltárt leleteket, szobrokat, kerámiákat, érméket, ékszereket, valamint a Milói Vénusz pontos másolatát, melynek eredetijét a Louvre-ban őrzik.

Pollonia

Pollonia

Egy kis halászfaluból nőtte ki magát Milos második legfontosabb turisztikai célpontjává. A sziget egyik legdivatosabb települése, mely egy szép, homokos öböl mentén terül el Milos észak-keleti részén. Az egész partot vakítóan fehér házai szegélyezik, temploma, az Agia Paraskevi egy kis félszigeten áll. A turistákat Pollonia remek tavernákkal várja, itt járva érdemes megkóstolni a hagyományosan készített kávét is.

Klima

Milos egyik legkisebb, ugyanakkor eredeti arculatát talán legjobban őrző települése. Festői és hagyományos kis falu, melynek partján a syrmatanak nevezett, régi halászkunyhók sorakoznak. Ezeket a sziklafalba vájva alakították ki, jellegzetességeik a színesre festett, fából készült ajtók. Azt mondják, a naplemente az egész szigeten innen a legcsodálatosabb.

Tripiti

Adamas-tól 5 km-re, Klima kikötője felett található ez a hagyományos, hegyi falu. A tenger innen hihetetlen látványt nyújt, a közelben találhatók az ókeresztény katakombák, az ókori színház és az a régészeti lelőhely, ahol a Milói Vénuszt megtalálták.

Strandok

Milos-sziget legnépszerűbb és legtöbbet fotózott strandja a Sarakiniko. A vulkanikus sziklák gyönyörű kontrasztot alkotnak a tenger mélykék színével. Az erodált sziklákon semmi nyoma nincs az életnek, az egész part ragyogóan fehér, leginkább holdbéli tájra emlékeztet.
Tsigrado Milos déli részének legszebb partszakaszán található. Egy kicsi, homokos öbölben fekszik, amit a sziklákon keresztül lemászva lehet csak megközelíteni. A látvány miatt azonban kétségkívül megéri.
Paleochori jól kiépített strand, ahol lehetőség van kipróbálni a vízisportokat, több kávézó, étterem és szálláslehetőség is található a közelben. A kristálytiszta tengervizet apró kavicsos part veszi körbe.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here