Agios Ioannis Sto Kastri temploma

Görögország egyik legzöldebb szigete, tele olajfaligetekkel, fenyvesekkel, sűrű erdőkkel, melyeket a fehér partok és az áttetsző tenger a legszebb keretbe foglalnak. Természeti szépsége miatt rengeteg turistát vonz, főként családokat és szerelmeseket. Látogatottsága nagyban megnőtt, mióta itt forgatták a világhírű hollywoodi produkciót, a Mamma Mia!-t. Sokan kifejezetten a film alapján találnak rá a szigetre és választják úti célnak, hogy bejárják a moziban látott mesés helyszíneket. Szkopelosz hagyományos településeivel, egzotikus partszakaszaival és érintetlen erdeivel a valóságban talán még inkább elragadó, mint ahogy azt a vásznon láthattuk.

Agios Ioannis Sto Kastri temploma

Szkopelosz északi részén található az a nevezetes templom, ahol a Mamma Mia! esküvői jelenetét forgatták. Egy 100 m magas szikla tetején ül, káprázatos kilátást nyújtva a végtelennek tűnő tengerre. Feltételezik, hogy a templom előtt egy kisebb vár lehetett itt, ami védelmet nyújtott a kalóztámadásokkal szemben. A templomot a sziklába vájt, 110 lépcsőfokot számláló, meredek és kanyargós úton keresztül lehet megközelíteni. Alapításához egy legenda fűződik, miszerint egy halász a tengerről hazafelé menve fényt látott a szikla tetején. Ez több egymást követő napon is megismétlődött, míg álmában megjelent egy nőalak, aki azt mondta a halásznak, egy ikont talál a hegytetőn. Másnap a halász felmászott és megtalálta Keresztelő Szent János ikonját. Itt építették fel a templomot, melynek ünnepét augusztus 29-én tartják. Ez a nap az vigasságé és az imádságé, a helyeik minden évben nagyon készülnek rá. A falvak ilyenkor elnéptelenednek, mert lakóik már kora hajnalban elindulnak a templomhoz, hogy ott érje őket a napfelkelte. A kis ikont virágokkal díszítik és gyertyákkal rakják körbe, majd végig viszik a hívek között, akik egyenként megcsókolják. Ezért a szép hagyományért igazán érdemes augusztus végére időzíteni az utazást. A templom alatt közvetlenül egy kis strand is található, ami főként festői fekvése miatt hamar zsúfolttá válik nyaranta.

Szkopelosz város

Szkopelosz város

Ez az első város, amivel a szigeten kikötve találkozunk. Szkopelosz fővárosa és legnagyobb kikötője, Görögország egyik legszebb településének tartják. Fehér falú házai, színes virágokkal teli erkélyei, szökőkútjai, kis templomai, parti sétányai és labirintusszerűen cikázó sikátorai védett települést alkotnak, nem utolsó sorban a sziget legfőbb vonzerejét adják. Szkopeloszt a sűrű, zöld növényzet úgy öleli körbe, mint egy amfiteátrum, melynek közepét a tenger és a mindig nyüzsgő kikötő alkotja. Hosszú lépcsősor vezet fel a ma már romokban álló, 13. századi várhoz, ahonnan páratlan a kilátás.

Evangelistria kolostor

A kolostort egy korábbi bizánci kolostor helyén az athos-hegyi szerzetesek alapították 1712-ben Felújítását a 18. század közepén egy helybeli nemesi család végeztette el. A Palouki-hegy oldalában álló kolostor masszív falaival leginkább egy erődre emlékeztet, benne értékes bizánci ikonokat lehet megnézni, 18. századi, fából faragott ikonosztáza Konstantinápolyban készült. A kolostor az egyik legjelentősebb bizánci emléke a szigetnek. Látogatása a vállat és a lábakat eltakaró öltözetben lehetséges. A kolostor csodás helyen áll, a szigetre és az Égei-tengerre varázslatos kilátásban lehet részünk innen.

Timios Prodromos kolostor

A szigetlakók szívének legkedvesebb kolostor ez, melyet vendégszerető nővérek gondoznak. Az 1721-ben alapított kolostorban 1920-ig férfi szerzetesek éltek, azóta azonban csak nők tartózkodnak itt. Kis múzeumában ikonokat lehet megnézni egészen a 15. századtól kezdve, de láthatók itt egyházi iratok és egyéb relikviák is. A kolostor nyitva áll a látogatók előtt.

Glossa

Glossa

A fővárostól 25 km-re fekvő Glossa a sziget második legfontosabb települése. 250 m-rel a tengerszint felett, fenyvesekkel és mandulafákkal körülvéve fekszik, fehérre meszelt, kétszintes házainak erkélyei a tengerre néznek. Glossa központjában található a kikötő, ahova a kompok érkeznek és ahonnan a közeli szigetekre, csak vízen keresztül elérhető partszakaszokra indulnak a turistákkal teli hajók. Glossa mellett, az erdőben áll a Taxiarhes kolostor, a kikötő mellett pedig római fürdők romjai láthatók, valamint az 5. században, Athéné tiszteletére épített templom maradványai. A városban szállodákban és magánházakban is lehet szállást találni, a lépcsőzetes sikátorok mentén kitűnő halételeket kínáló tavernák várják a vendégeket.

Klima

A település gyakorlatilag két részből áll. Az újabbat, Neo Klimat 1981-ben hozták létre, miután az 1965-ös földrengés következtében a régi település, Palio Klima teljesen elnéptelenedett. A faluban nemcsak az épületek sérültek meg, de a következő években folyamatosan veszélyeztették az itt élőket a földcsuszamlások is. Az 1980-as évektől kezdve azonban a régi falu is újjáéledt, egyre több házát újították fel. Neo Klima csendes kis település, közel Hovolos gyönyörű strandjaihoz.

Strandok

Panormos-t a sziget egyik legszebb strandjának tartják. A homokos partszakasz egy kis öbölben terül el, zöld környezetben, számos szolgáltatással a közelben. Tőle nem messze található Panormos falu, tele vendéglőkkel és üzletekkel. A strand közelében néhány ősi fal maradványa látható.
Nem kevésbé festői Stafilos strandja sem, ami Szkopelosz városától csupán 5 km-re fekszik. Egy kedves halvendéglő fogadja az érkezőket, akik egy falépcsőn keresztül tudnak lejutni a vízhez. A strandon lévő büfében frissítőket árulnak, napágyakat és napernyőket is bérelni lehet. Stafilos távolabbi fele azonban érintetlen, vize kristálytiszta, partja homokos. A fővároshoz való közelsége miatt ez a sziget egyik legnépszerűbb strandja. Nevét a minószi királyról kapta, aki állítólag ebben a szép öbölben szállt partra.
Hovolo strandja a sziget nyugati partján található, 18 km-re Szkopelosz városától. Három önálló öböl található itt, mindegyiknek megvan a saját maga jellegzetessége. Hatalmas sziklák veszik őket körbe, partjaikat pedig zöld növényzet koszorúzza. Tengerparti bárokat vagy kölcsönzőt, ahol a vízisportokhoz lehetne felszereléseket bérelni, itt nem találunk, ugyanakkor csendből és háborítatlan környezetből nincs hiány.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here