ZadarAmíg a barátokkal, szerelmekkel önfeledten járjuk Horvátország legszebb városait és legjobb strandjait, senkit sem érdekel, hogy mennyire gyerekbarát egy-egy szálloda, nem vizsgáljuk a leghíresebb üdülőhelyeket abból a szempontból, hogy vajon mit kínálnak egy kisgyermekes családnak.

Ám egy-két csemetével a helyzet már bonyolódik, hiszen nem ülhetünk be egyszerűen az autóba és nem hajthatunk végig céltalanul az Adria-partján, hogy a találomra kiválasztott, gyönyörű helyeken felverjük sátrunkat, majd egy átbulizott éjszaka után másnap továbbálljunk az újabb kalandokat ígérő helyek felé.

A gyermekekkel útnak induló családok általában ennél jóval felkészültebben közelítik meg a nyaralás fogalmát, főleg, ha még egészen kicsi gyerekekről van szó. Horvátország azonban ideális úti cél minden korosztály számára, kellemes meglepetésként ér, hogy mennyi játszótér, a kicsik számára is ideális strand és gyerekbarát szálláslehetőség vár minket és teszi idillivé a nyaralást az egész családnak.

Szent Dónát körtemplomNem kivétel ez alól az Adria partjának egyik legszebb települése, Zadar sem. Sőt, talán az egyik legjobb úti cél a családi nyaralásokhoz egész Horvátországban. Az ország nyugati partjainál fekszik ez a több mint 3000 éves múlttal rendelkező, hamisítatlanul mediterrán város, ami jóval többet kínál a tengernél és a finom fagylaltoknál. Világhírű, természet ihlette művészete, a különböző korszakok történelmét elénk táró, számtalan háborút átélt épületek és romok adják Zadar varázsát, miközben tőle egy órányira nemzeti parkok, vízesések teszik még festőibbé a vidéket.

Zadarban rengeteg szálláslehetőség közül választhatunk, közülük kifejezetten sok ajánl gyermekbarát szolgáltatásokat. Foglalás előtt ellenőrizzük, hogy a város központjától könnyen elérhető távolságban legyen a szállásunk, hogy busszal vagy akár gyalog is egyszerűen be tudjunk jutni a gyerekekkel. A buszjáratok szerencsére nagyon jó útvonalakon közlekednek, a legjobb látnivalókat könnyen megközelíthetjük velük, ugyanakkor a jegyek is olcsók.

Zadar óvárosában a középkori épületek harmóniában a reneszánsz és a barokk dominanciájával idilli városképet alkotnak. Egyik legimpozánsabb épülete a román stílusú, 9. századi Szent Donát templom, mellette a Szent Anasztázia székesegyház harangtornyával. A templom előtt terül el a római kor emlékét idéző fórum, melyet az i.e. 1. és az i.u. 3. század között építettek. A városnéző séta során Zadar számtalan gyönyörű épülete mellett haladunk el, ezek közül a számunkra legérdekesebbeket válasszuk ki, ami még csemetéinket is lekötheti, de a város felfedezését érdemes gyakori pihenéssel, fagyizással, felfrissüléssel kisebb szakaszokra bontani.

Nap Köszöntése emlékműA Zadar felfedezésével töltött napnak nem is lehetne méltóságteljesebb zárása, mint lemenni a tengerpartra és hallgatni a világon egyedülálló Tengeri Orgonát és gyönyörködni a világ egyik legszebb naplementéjében. A Nikola Blasic horvát építész által megálmodott orgona a felnőttek és a gyerekek számára is érdekes látnivalója a városnak. A víz alatti orgonasípokat a tenger hullámzása szólaltatja meg, mindig más és más hangot hallatva. A Tengeri Orgona mögött találjuk Zadar legújabb nevezetességét, a Nap Köszöntése emlékművet, amit szintén a híres horvát építész tervezett. Az emlékmű megtestesítője a természet és a művészet tökéletes egymásra találásának. A 23 m átmérőjű, koncentrikus körökben rengeteg napelem gyűjti össze a napfényt, melyet esténként ezernyi színben bocsátanak ki magukból, mintha csak egy jól megkomponált lézershow-t látnánk. Általában gyerekek hada kergeti itt a villódzó fényeket, továbbállni innen nem is lesz olyan egyszerű!

A Zadarban töltött nyaralást színesíthetjük a környék felfedezésével. Az egyik legszebb kirándulási lehetőség áthajózni az Ugljan-szigeten fekvő kis faluba, Prekoba. Az út kb. 20 perces, a gyerekeknek ingyenes, a felnőtteknek pedig jelképes összeget kell fizetni a jegyért. A falu Prekora nem is a legpontosabb megnevezés, mivel mára inkább Zadar külvárosi részének tekintik. Ennek ellenére kb. 4000 lakosú Preko továbbra is egy csendes, békés település maradt, gyönyörű természeti környezetben, vele szemben két kisebb szigettel, ahova szintén érdemes ellátogatni. Prekoban áll a 13. századi St. Mihov erőd és megnézhetjük a 11. századi St. Ivan templomot is. Az aprókavicsos strand mellett találunk egy játszóteret, ahol a gyerekek unatkozás nélkül tölthetik az időt, miközben a szülők a zavartalanul élvezhetik a sziget és a tenger békéjét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here