Kezdőlap Montenegró A Lustica-félsziget és Grbalj strandjai

A Lustica-félsziget és Grbalj strandjai

0

Elképesztően jó strandokat találhatunk Grbalj történelmi régiójában, csak úgy mint a híres Lustica-félszigeten. Ez a két régió általában nem az első számú úti célja a Montenegróba készülő turistáknak, de a kiváló strandokból ezen a partszakaszon sincs hiány. Ha bárki Montenegró strandjairól kérdezne bennünket, felszívnánk magunkat és akár napokig tudnánk sorolni a jobbnál jobb strandokat. De tényleg! Rengeteg strand van és mindegyik különböző. Kavicsos és homokos, sziklás és betonozott, erdőben a sziklák alatt, városokban és szigeteken, vad és jól felszerelt – biztos, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt. A legtöbb turista inkább a városi strandokat kedveli, amik csupán egy rövid sétára vannak a hotelektől és apartmanoktól. Az viszont igaz, hogy ezeken a helyeken elég nehéz igazán jót pihenni, miközben a szomszéd lába a szánkba lóg. Ezért néhányan inkább a kicsit privátabb, érdekesebb helyeket választják.
Lássuk a leglenyűgözőbb vad strandokat!

Rose strand

A Rose strand egy betonozott-kavicsos strand, ami a Rose nevű halászfaluban található, innen is kapta a nevét. A strand nagy része egy betonozott partszakasz. A falu mentén vannak azonban kavicsos részek is. A hihetetlenül tiszta víz főleg a búvároknak és könnyű búvároknak a legjobb. Napágyak, napernyők, bárok és kávézók teszik még kényelmesebbé az itt töltött időt.

Dobreč strand

Az aprókavicsos, 70 méter hosszú Dobreč strandot azok fogják leginkább élvezni, akik szeretik, ha nagy privát tér áll rendelkezésükre. Mivel csak hajóval vagy ún. tengeri taxival juthatunk el a strandra Herceg Nov-ból, Rose-ból, Zanjuce-ból vagy Miriste-ből, így szinte soha nem zsúfolt. Az sem véletlen, hogy Montenegró legszebb strandjai közt tartják számon, de a páratlan látvány mellett minden egyéb rendelkezésünkre áll, amire csak szükségünk lehet: napágyak, napernyők, öltözők, zuhanyzó, wc, rakpart, kávézó és vízi mentő szolgálat.

Mamula strand

A Mamula strand az ugyanilyen nevű aprócska szigeten található. Olyan kilátást nyújt a nyílt tenger a Kotori-öbölnél, hogy a szívünk tényleg, őszintén szárnyalni kezd. Ide csak jachttal, nagyobb csónakkal vagy vitorlással juthatunk el az olyan nagyobb strandokról, mint Zanjic vagy Mirista. Valljuk be, ez nem a legkényelmesebb út, de higgyék el, abszolút megéri! A kavicsos-sziklás partot a gyönyörű, kék víz mossa. Annyira átlátszó, hogy még a nagyon mélyen úszkáló halak meglepődött szemeit is láthatjuk. Emellett, a víz ezen a szakaszon nagyon mély, így tökéletes a búvárok számára. Ha már egyszer a strandon vagyunk, jó ötlet kombinálni a kellemest a hasznossal. A búvárkodás, úszkálás mellett ismerjük meg, sétáljuk körbe az aprócska szigetet. Egy a 19. századból fennmaradt hatalmas osztrák erődöt is találhatunk a szigeten. A védelmi erődben állítólag a fegyver sortűz kísérteties visszhangja is hallható. A lenyűgöző strand mellett, a szigetnek rettentő érdekes történelme is van, különös titkokkal, így a rejtélyek szerelmeseit biztosan elvarázsolja majd. 2014-ben még egy szerb horror filmet is bemutattak „Mamula” címmel. A szigeten még egy egyedülálló park is található, ahol szubtrópusi- és trópusi növényeket csodálhatunk meg, mint például a mimózák egzotikus fajtáit.

Zanjic strandja

Elnöki strandnak is szokták nevezni, hiszen egy időben a híres Broz Tito, a korábbi Jugoszlávia elnöke ezt az öblöt választotta a saját, privát strandjának. A Herceg Novitól csupán 6 kilométerre, a Lustica-félszigeten, Zanjicban található strandra nyáron Herceg Novi, Igalo és Meline városaiból privát hajóval is eljuthatunk. A hajók reggel 9-tól délután 1-ig minden tíz percben indulnak, vissza pedig délután 5 és 8 között járnak. Mivel a strand kavicsos, és egyáltalán nincs homokos része, a víz igazán tiszta, viszont óvatosan kell bemerészkednünk, mert hatalmas kövek és tengeri uborkák vannak az alján. A kényelmes pihenés érdekében jobb ha bérelünk napágyat és napernyőt, valamint úszás után nem árt a zuhanyzás sem, azonban sajnos ez is csak egy minimális összeg ellenében vehető igénybe. A strandot olajfák veszik körül, s az árnyékukban pihenve egy kiváló bort kortyolgatva élvezhetjük a csodás nyári napot. A strand mellett egy elég nagy rakpart is található. Innen eljuthatunk a Kék barlanghoz vagy akár a Mamula sziget erődjéhez. A strandtól csupán egy 10 perces sétára van a Mirista öböl.

Mirišta strand

A Mirišta strand egy betonozott-homokos strand, ami az ugyanilyen nevű igen népszerű helyen, egy élénk, kis öbölben fekszik. Az idelátogatók itt megtalálják a teljes testi és lelki békéjüket, ahogy elmerülnek a festői szépségű tájakban és csak élvezik a tiszta, erdei levegőt. A parton kedvünkre választhatunk a homokos vagy betonozott felület között. A betonozott részekről lépcsők vezetnek fel az erdőhöz. A strandra autóval juthatunk el Lustica-félszigeten át vagy hajóval a tengeren keresztül. Minden rendelkezésünkre áll, amire csak szükségünk lehet: napágyak, napernyők, zuhanyzó, wc, éttermek, kávézók, parkoló, rakpart és vízi mentő szolgálat.

Arza strand

A Lustica öbölben található Arza, vad, kavicsos strand, egy olyan hely, ahol körbevesz a helyi történelem. Megcsodálhatjuk a régi Arza erőd maradványait, a stranddal szemben egy szigeten pedig a Zanica kolostor áll. A strandról elképesztő kilátás nyílik a Kotori-öbölre és az Adriai-tengerre. Tengeren vagy a Mirista strandon keresztül juthatunk el ide. Sajnos illemhelyeket itt nem fogunk találni.

Veslo öböl

A Veslo öböl egy sziklás strand a Lustica-félszigeten. Ez az ideális hely azok számára, akik szeretik a vadságot és a romantikát. Egy vidéki út mentén juthatunk el a strandra vagy a tengeren át. Innen a Kék Barlanghoz is ellátogathatunk. A negatívum talán az lehet, hogy egyáltalán nincs felszerelve, ez tényleg maga a vad tengerpart.

Oblatno strand – Almara Beach Club

A Lustica-félszigeten, Radovicitől 1 kilométerre található Oblatno strand 2014-ben elnyerte a Kék zászló elismerést. Ez egy igazán exkluzív strand, ami magas szintű kikapcsolódást nyújt. A kicsi, csupán 100 méter hosszú strand az Almara Beach Club nevű hotelhez tartozik. A stílusos dizájnú strand partja privát terület. Találunk itt egy exkluzív éttermet, ahol egy olasz séf, Francesco Ruggero főzi az ízletes ételeket, koktél bár és baldachinos, luxus napágyak is várják a szórakozni vágyókat. A strandot főleg a fiatalabbak kedvelik. Az idelátogató vendégek élvezhetik a legexkluzívabb borokat és pezsgőket. Ingyenes wifi is rendelkezésünkre áll.
Almara nem egy olyan hely, ahol minden méteren napágyakba ütközünk. Egy hatalmas területen élvezhetjük a barátaink, rokonaink társaságát. Nyáron modern, felkapott DJ-k játszanak és csinálnak hatalmas bulikat a parton. A kavicsos strandon minden a rendelkezésünkre áll, ami egy igazán jó, bulis nyaraláshoz szükséges: napágyak, napernyők, vízimentő-szolgálat és öltözők.

Plavi Horizonti strand

A Plavi Horizonti strand a Lustica-félszigeten található Pržno völgyben várja a fürdőzni vágyókat. Tivat és Kotor városából is csupán egy 15 perces út vezet a strandhoz. A 350 méter hosszú strandot olaj- és fenyőfa erdők veszik körül, ami igazán egyedülálló bájt és festői látványt kölcsönöz neki. A finom homokos strand tökéletes a gyermekek számára, hiszen lassan mélyül. A sekély víznek köszönhetően pedig a tenger hőmérséklete 2-3 fokkal még melegebb is a többi parthoz képest. A kis öböl körül nincsenek falvak és városok. Találunk itt napágyakat, napernyőket, de akik egy kicsit aktívabb pihenésre vágynak, sportpályák is a rendelkezésükre állnak, például röplabda-, kosárlabda-, és teniszpályák, de hajókázhatunk, vízisízhetünk, hullámlovagolhatunk, vagy épp halászhatunk is a strandon. Az öltözők, zuhanyzók és wc-k pedig még kényelmesebbé teszik strandolásunkat. A parkoló is a közelben van, és a vízimentők is egész nap figyelnek a fürdőzőkre.

Bigova strand

A Bigova strand egy betonozott és sziklás strand, néhol homokos részekkel. A Bigovo nevű kis településhez közeli öbölben található. A település korábban egy halászfalu volt, ami most is meglátszik rajta, hiszen a halászhajók még a mai napig itt vannak kikötve. A gyógyiszapjáról híres strand térségében parkolót is találhatunk. A parti sétány mentén pedig több kávézó és étterem is várja a turistákat.

Žukovica strand

A Žukovica strand egy kavicsos, részben sziklás és homokos strand. A Žukovica partfok mellett, a Grbalj völgy partján található strandot mediterrán növényvilág veszi körül. Különösebb felszereltség nincsen.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version