Kezdőlap Málta Málta Három Falva: Lija, Balzan és Attard

Málta Három Falva: Lija, Balzan és Attard

0

Lija, Balzan és Attard alkotja az úgy nevezett „Három Falvát” Máltán. Mind a három falu a nagyszerű kertjeiről és gyümölcsöskertjeiről híres. Így nem csoda, hogy Lija mottója a következő: „Suavi Fructu Rubeo”, vagyis zamatos gyümölcsökkel virágzom. Attard mottója pedig: „Florigera Rosis Halo”, vagyis virágaimmal illatosítom a levegőt.

Lija

Lija egy kis település Málta közepén. Népessége körülbelül 3000 fő. Lija már a történelem előtti időkben is létezett. Din l-Art Helwa 1967-ben megalitikus sírokat tárt fel a városban, de Lija valódi alapítása a 16. század végén történt, amikor megkapta az egyházközségi címet. A Mi Megváltónk tiszteletére épített plébániatemplomot 1694-ben kezdték el építeni. A templomot Ganni Barbara tervezte, a dekorálás Frangisku Preziosi gróf nevéhez fűződik, továbbá a híres Giuseppe Calí mennyezeti festményei is ékesítik a templomot.
A város központja védett terület, ami azt jelenti, hogy a területen belül minden nemű fejlesztés esetében biztosítani kell, hogy megmarad az eredeti karaktere a központnak. Minden építészeti munkának meg kell tartania a hagyományos, történelmi jellemzőket, mint a fa erkélyek, a vaskorlátok és a kőfaragványok.
A narancsain és a citrusféléin kívül Lija híres még a Jézus Krisztus, a Megváltó tiszteletére tartott ünnepségéről is, melyet minden év augusztus 6-án tartanak. Sokak szerint ez a fesztivál büszkélkedhet Málta legjobb pirotechnikai bemutatójával és tűzijátékával. Az ünnepség hatalmas tömeget vonz minden évben, mind helyieket, mind turistákat.
Lija városába a Transfiguration Avenue vezet, ami gyönyörű leander fákkal van díszítve az út mindkét oldalán. Az Avenue közepén áll egy kilátótorony, e mögött található a plébániatemplom, ami pedig már a város központja felé vezet. A központot szűk, kanyargós, kis utcák jellemzik. Lija hangulatos kis városában találunk még több antik házat is, valamint csodás citrus kerteket. Sőt, Lija büszkélkedhet a Máltai Egyetem hivatalos épületével is.

Villa Preziosi, vagy más néven Villa Francia

A Lija északi részén található épület a 18. századból származik, amikor a gazdag máltai családok házait a barokk stílus jellemezte. A kétszintes villához tartozik egy elő- és hátsó kert, egy vízimalom, egy edzőterem, egy istálló, sőt még egy körülbelül kéthektáros mezőgazdasági földterület is. 1942-ben a Villa Francia Sir Ugo Mifsud, az akkor máltai miniszterelnök rezidenciájaként szolgált. Ezután a villa a máltai kormány kezébe került, s azóta hivatalos állami feladatok ellátására használják.

Látogassunk el Lija-ba az ünnepség alatt

Az augusztus 6-án tartott ünnepségen Lija látványos tűzijátékkal és gyönyörűen kidíszített szűk kis utcákkal, házakkal és templomokkal várja az ide látogatókat. A fesztivál előtti héten a városközpontban zenészek szórakoztatják a turistákat és helyieket, valamint a kiállított bódék különböző, isteni ételeket kínálnak.

A Belveder

A 1996-ban felújított gyönyörű építészeti darab, a Belveder egy lenyűgöző kilátótorony, ami a Villa Gourigion, Marguis Depiro rezidenciájának a részét képezi. A robusztus kilátó 1857-ben épült a Depiro család elképzelése szerint.

Balzan

A Málta közepén található Balzan, Attard, Lija és Birkirkara városaival határos. A városban eredetileg csupán néhány kisebb ház volt, de a 17. századra már egyházközséggé nőtte ki magát, így ma már közel 4000 fő lakik itt.
A települést Maximillian Balzan, egy 1567-ben Máltán letelepedő spanyol kereskedő után nevezték el. Egy nagy földterületet adományozott a Szent János rend lovagjai szolgálatába, s ez lett végül Balzan. Balzan narancsfáit is Maximillian importálta a spanyolországi Granada-ból.
Balzan egy tipikus máltai település, ahol számos történelmi, gyönyörű építészeti csodát találhatunk, melyekben egykor fontos történelmi személyek éltek. Egy ilyen épület például Vincenzo Bosio, a Szent János lovagjainak egyik tisztjének a rezidenciája. De itt található még a Palazzo Antionio és a Casa Borg nevű lenyűgöző épületek is.

Balzan plébániatemploma

A 17. század közepén épített plébániatemplomot a Gyümölcsoltó Boldogasszonynak szentelték. A templom toszkán stílusban épült egy latin keresztet formálva. A templomhoz tartozik egy harangtorony és egy elegáns kupola, amit a város bármely pontjáról láthatunk. A templom tervezését 1669-ben kezdték meg, az alapkövét pedig még ugyanabban az évben le is tették. A plébániatemplomot több híres festmény is díszíti, mint például Emvin Cremona és Giuseppe Calleja munkái. A plébániatemplom bejáratánál áll Gabriel és a Miasszonyunk szobra, melyeket a híres szobrász, Sigismondo Dimech alkotott. A 18. századtól az előcsarnok részeként szolgálnak Szent Péter és Szent Pál szobra is.

A Wignacourt-vízvezeték

Az akvaduktot Wignacourt nagymester építette 1610-ben azért, hogy Rabat-ból Valletta-ba szállítsa a vizet. A tizenhat kilométeres akvadukt egy nagy része még mindig látható Balzan térségében.

Attard

Attard egy csendes, kis település Mdina és Valletta között, Malta közepén. Lija, Balzan és Attard, együttesen a „Három Falva” annyira közel vannak egymáshoz, hogy egy utca egyik oldala az egyik településhez, míg a másik már egy másikhoz tartozhat. Attard Helyi Tanácsa lelkesen vigyáz a település számos, gyönyörű parkjára, mint például a San Anton kertekre, ami az Elnöki Palotát veszi körül. A rengeteg virágos- és gyümölcsöskertnek köszönhetően Attard mottója: „Florigera Rosis Halo”, vagyis virágaimmal illatosítom a levegőt. Az Attard-ban élő, több mint 10.000 embert „saraċini” néven ismerik.

A San Anton-palota és az azt övező kertek

Az 1623 és 1636 között épített fenséges épület Antoine de Paule nagymester rezidenciájaként szolgált, ma pedig már a máltai elnök hivatalos otthona.
A botanikus kertet 1882-ben nyitották meg a nyilvánosság számára, akik szívesen töltik el itt délutánjaikat egy kellemes sétával vagy piknikkel. A gyönyörű virágoknak otthont adó botanikus kerthez tartozik egy szabadtéri udvar is.

A plébániatemplom

A 17. századi templomot Szent Mária tiszteletére építették, melynek tervezője a híres Tumas Dingli volt. A plébániatemplom műalkotásait a Parish Múzeumban csodálhatjuk meg.

A Wignacourt-vízvezeték

A már előbb említett, 1610-ben Wignacourt nagymester által épített akvadukt egy nagy része nem csak Balzan-ban, de Attard-ban is látható a mai napig.

Málta Vasútmúzeuma

A múzeumban a máltai vasútrendszerrel kapcsolatos dokumentumokat, fényképeket és állomásokról, mozdonyokról készített modelleket tekinthetünk meg, melyeket Nicholas Azzopardi gyűjtött össze és épített meg.

Ta´Qali

Ta´Qali egy nemzeti park és sportközpont. Ezen kívül egy saját szőlőkerttel, az úgy nevezett Meridiana-val is büszkélkedhet, valamint több kézműves bolt is a rendelkezésünkre áll. Attard nemzeti foci stadionja is itt található.

Villa Bologna

A Villa Bologna volt egykor Lord Strickland rezidenciája, aki 1927 és 1930 között volt Málta miniszterelnöke. Állítólag ez a villa dicsekedhet Málta legnagyobb privát kertjével. Sokan választják ezt a csodás helyet esküvőjük színhelyéül.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version