Csorba-tó és a Magas-TátraSzlovákia csodás kis ország, ahol a történelmi látnivalók és lenyűgöző tájak tálcán kínálják magukat a turisták előtt. Annyi érdekességet találunk itt, hogy az hetekre elég lenne, de mivel a legtöbb utazás csupán néhány napot tesz ki, először Szlovákia gyöngyszemeit érdemes célba venni.

Csorba-tó és a Magas-Tátra

Leparkolni az autóval és nekivágni az oda-vissza nagyjából 3 órás útnak már csak a kilátás miatt is megéri. A Magas-Tátra közismert friss levegőjének gyógyító hatásáról, varázslatos vízeséseit az edzettebbek felülről is megcsodálhatják. A Csorba-tó ideális kiindulópontja a túráknak, népszerű síparadicsom, ahol a helyieknél bőségesen lehet szállást találni, másnap reggel pedig a kelő napsugarakkal neki lehet vágni a Tátra-csúcsok meghódításának.

Sucha Belá-patak és a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park

Sucha Belá-patak és a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park

A Szlovák Paradicsom egy gyönyörű, erdős vidék az ország keleti részén, tele szorosokkal, szakadékokkal, vízesésekkel, rétekkel. A túrázáshoz maximálisan ideális a terep, hiszen a nehezen járható szakaszokon fahidak, magas létrák és vasláncok könnyítik meg az előre jutást. A hangsúly nem a szintkülönbségen van, hanem a kihíváson és a kalandon, amit a nemzeti park a természetjárók számára tartogat.
A Sucha-Belá-szurdok az egyik legérdekesebb karsztos része a parknak. Jelzett ösvény visz a szurdokhoz, az utat követve a vízesések mellett még egy karthauzi kolostor romjaihoz is eljuthatunk. A túra Podlesokból indul, érdemes vízálló túrabakanccsal felszerelkezni, mert a szurdokban a patak gyakran a lábunk alatt fut.

Tutajozás a Dunajecen, a Pienin-hegységben

A terület gazdag történelmi és népművészeti öröksége mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Mindezen felül azonban a táj is kivételes, sziklás hegygerincek, érintetlen területek garantálják a háborítatlan kikapcsolódást. A Pienin egyaránt ideális hely a horgászoknak, a kajakosoknak és a kerékpárosoknak. Azonban, aki mást forgat a fejében, a raftingot is kipróbálhatja a hagyományos szlovák tutajon, a Dunajec zúgóin. A Dunajec-folyó egy keskeny szurdokot mélyített a magas mészkő sziklafalak közé, középpontban a lenyűgöző Három Koronával, ami az egyik leglátványosabb pontja a vidéknek. Lengyelország és Szlovákia határán végighajózni a tutajokkal fantasztikus élmény, az utazás nagyjából 1-1,5 óráig tart.

Déményfalvi Szabadság-barlang

Az Alacsony-Tátrában, a Déményfalvi-völgyben található Szabadság-barlang kétségkívül az egyik legszebb föld alatti helyszíne Szlovákiának. Közvetlenül a barlang bejáratáig lehet autóval menni, majd neki lehet vágni a nagyjából 1-1,5 órás barlangi túrának. Gyönyörű termek és kupolák, látványos cseppkövek, különös formák adják a barlang sajátos karakterét. Mivel a barlangban az átlagos hőmérséklet egész évben csupán 7 fok és a a járatokban sok lépcsőt kell leküzdeni, 4 évesnél fiatalabb gyerekekkel nem ajánlott részt venni a túrán.

Kassa

Szlovákia második legnagyobb és 2013-ban hivatalosan is a legszebbnek nyilvánított települése. Egy középkori gyöngyszem, melynek hatalmas központi terén annyi műemlék található együtt, mint sehol másutt az országban. A nyüzsgő kávézók és éttermek is sokat tesznek azért, hogy Kassát könnyű legyen megszeretni. A Béke városának is nevezett Kassa ma is fontos szerepet tölt be az ország életében, Kelet-Szlovákia gazdasági és kulturális központja.

Szepesi vár

Szepesi vár

A 900 éves vár az egyik legnagyobb Európában. Gyönyörű, érintetlen vidéken, egy mésztufa sziklán áll, méreteit tekintve Európában az egyik legnagyobb középkori erődítmény. A vár teljes joggal szerepel az UNESCO Világörökségek listáján, nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy itt járva időutazást tegyünk. Népszerűségét elsősorban fantasztikus látképének köszönheti, lenyűgöző látványt nyújt, ahogyan a zöld domb tetejéről a monumentális épület még ma is, mintha őrizné a körülötte elterülő vidéket. A várban megnézhető kiállítások olyan gazdag anyaggal rendelkeznek és olyan mélységében mutatják be a hely történelmét, hogy könnyedén el lehet itt tölteni akár egy egész napot is. Hétvégente a vár életre kell, kosztümökbe öltözött emberek lepik el, akik különböző műsorokkal szórakoztatják a látogatókat.

Besztercebánya

Szlovákia egyik legszebb történelmi települése a Garam-partján fekszik. A várost az Alacsony-Tátra látványos vonulatai övezik, melyeknek köszönhetően Besztercebánya az ország egyik legnépszerűbb téli üdülőhelyévé tudott válni. Mióta a 9. században az első település létrejött itt, a város számtalan történelmi épülettel gazdagodott. Leglátványosabb része az óváros, melyet gondosan restauráltak, így a több száz éves házak eredeti pompájukban tündökölnek és töltik meg romantikával Besztercebánya szívét. Nyáron a hangulatot még tovább fokozza az éttermekből és kávézókból kiszűrődő, hagyományos szlovák muzsika hangja.

Garamszeg

A falu hagyományos fatemploma szlovák Kárpátok hét másik fatemplomával együtt az UNESCO Világörökségek közé tartozik 2008 óta. A templom Garamszeg leghíresebb látnivalója, melyet 1726-ban építettek, orgonája 1764-ben készült. A hagyományos stílusú épületen egyértelműen skandináv jellegzetességek fedezhetők fel, ami egyedülállóvá teszi a templomot az országban. Különleges jellemzőit nagyban köszönheti annak a rendeletnek, mely előírta, hogy protestáns templomokat csak abban az esetben lehet építeni, ha egy éven belül elkészülnek, ha egyetlen vasszöget sem használnak hozzájuk, kizárólag fából lehetnek és nem szabad tornyot építeni nekik. Ezek a szigorú előírások akkoriban sok bonyodalmat okoztak, mára azonban a templom Garamszeg és a régió egyik legértékesebb műemléke lett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here