A Cote d'Azur toplistás strandjaiEllentétben azzal, amit a filmek és a bulvárlapok sugallnak, a Cote d’Azur strandjain nem a pecsenyeszínűre sült világsztárok vonulgatnak fel s alá a legújabb Chanel kollekcióikban, bár kétségkívül ilyet is láthatunk. De a Hyéres-től Mentonig húzódó partvonal éppen elég hosszú ahhoz, hogy a családok, a békés kikapcsolódásra vágyó nyugdíjasok vagy a romantikus menedéket kereső szerelmesek is megtalálják a számukra legjobb helyeket.
Franciaország egyébként is a világ legkeresettebb úticéljai között szerepel, az ország déli, Földközi-tengerrel határos régiói pedig ezen belül is a legnépszerűbb nyaralóhelyek közt vannak. A múlt század óta virágzó turizmus – akárcsak a többi mediterrán országban – itt is változatosan alakította a települések és a tengerpartok képét. A csillogás mellett a Riviérán szerencsére még ma is bőven maradt hely, ahol rácsodálkozhatunk arra, milyen gyönyörűt tud alkotni a természet.

A Cote d’Azur toplistás strandjai:

Plage de Pampelonne – St. Tropez

Mintha kifejezetten a nyaralók örömére hozta volna létre a természet az ország egyik legszebb partszakaszát. Nem kell a Karib-tengerig autózni, hiszen St. Tropez partjainál a nem kevesebb, mint 9 km hosszan húzódó, szikrázóan fehér homokon és a teljesen áttetsző, türkiz árnyalatú tengerben felsőfokra emelhetjük a strandolás élményét. Ha minden vágyunk az, hogy a cote d’azuri nyaralás során néhány celebbel is összefussunk, nem találhatunk jobb helyet. A Pampelonne előtti vizeken megszokott az óriási luxusyachtok látványa, melyeknek tulajdonosai az exkluzív tengerparti klubban töltik kényelemben a napot. A strandon külön terület van fenntartva a családok, a nudisták, sőt a melegek számára is. Egyes szakaszai jobban kiépítettek, mások kevésbé, de mosdót, büfét mindenhol elérhető távolságban találunk, a panoráma pedig mindennél többet ér.

Lérins-szigetek

Ste-Marguerite

Cannes csillogásától távol fekszik a két kis sziget, Ste-Marguerite és St-Honorat, ahol azok találják meg számításaikat, akik éppen a Riviéra nyüzsgésétől szeretnének kicsit félrevonulni. A kisebbik sziget, St-Honorat békés strandjain nyoma sincs a villantásoknak, a monokinizésnek. Ide általában azok a turisták érkeznek, akik a természet szépségét és békéjét szeretnék élvezni. Ste-Marguerite egyik legszebb strandja az Eldorado, ahol a környék eukaliptusz és borovi erdeiben túrázók is felfrissíthetik magukat.

Ile de Porquerolles – Hyères

A Hyéres-félszigettől egy rövid hajóútra fenyőktől és szőlőültetvényektől zöldellő szigetre érkezünk, mely állítólag Robert Lewis Stevensont a Kincses Sziget megírására ihlette. A szigetet gyalogos és kerékpáros utak hálózata szövi át. Pattanjunk a nyeregbe és tekerjünk el az egyik strandhoz, mint az ezüstös homokkal borított Plage d’Argent vagy a Plage de la Courtade, mely gyönyörű helyen, a Ste-Agathe erőd előtt fekszik. A sziget legnagyobb strandja a fenyvesekkel körülvett Notre Dame, ahol egy szezonálisan nyitvatartó éttermet is találunk.

Tahiti strand – Saint Tropez

Franciaország és talán egész Európa leghírhedtebb strandja a Tahiti, mely megtestesítője a Riviéra vidám hangulatának, a korlátlan szabadság érzésének, a franciás szeszélynek. Bridgitte Bardot és Ursula Andress tették híressé, amikor az 1950-es években ici-pici, mit sem takaró bikinikkel sokkolták az európaiakat. A következő évtizedben már mindenki követte a trendet, ez mára odáig fejlődött, hogy a fenék- és mellvillantások ma már teljesen természetesek, már csak azért is, mert ugyan nem hivatalosan, de a Plage de Tahiti tulajdonképpen egy nudista strand. Az aranyszínű homok és a tahiti stílusú bárok sok hírességet vonzanak ide nyaranta.

Rayol Canadel-sur-Mer

A Földközi-tenger partjának egyik legmeghittebb szakasza ez. Rayol Canadel-sur-Mer kellően távol fekszik a zajos üdülőhelyektől és valamilyen érthetetlen oknál fogva a legtöbb turista elsiklik felette. Talán ez a Cote d’Azur egyik legjobban őrzött titka, amire nem is olyan egyszerű rátalálni. A Cavalier szomszédságában fekvő falu a partmenti sziklákra épült ki, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik L’Ile du Levant és L’Ile de Port-Cros szigetekre. A strandon több bár várja a nyaralókat és búvárkodni is lehet, ha szeretnénk közelebbről felfedezni, mit rejt a kristálytiszta tenger mélye.

Villefranche-sur-Mer

Villefranche-sur-Mer

Nizza közelében találjuk ezt a festői kis halászfalut, a Riviéra egyik legcsendesebb pontját. Jól sejtjük, nem véletlen, hogy sok híres embernek és orosz mágnásnak van a környéken villája, hiszen innen, ha szeretnénk, néhány kilóméteren belül megtaláljuk a Cote d’Azur valamennyi exkluzív létesítményét, de ha éppen arra vágyunk, a természetben, tökéletes nyugalomban pihenhetünk. Sok sziklás strand és kis öböl vár itt felfedezésre, de kajakozhatunk vagy romantikus csónakázással is tölthetjük az időt.

Plage di Rondinara – Porto Vecchio, Korzika

A patkó alakú Rondinara strand finom, fehér homokjával, sekély, türkizkék vízével és a szintén itt strandoló tehenekkel Korzika egyik legszebb öblében fekszik. A teheneket a főszezonban a turisták odébb tessékelik, ezért a tengerparton sétálgató állatok különös látványa inkább nyár elején és végén jellemző. Mintha egy lakatlan szigetre tévedtünk volna, tavasszal és ősszel úgy érezhetjük, megtaláltuk a saját kis mennyországunkat. A víz ilyenkor is nagyon kellemes, a tűző napsugarak pedig reggeltől estig lehetővé teszik a strandolást. Nyáron természetesen Rondinara is hemzseg a fürdőzőktől.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here