Bern

Svájc igazán nincs híján szép városoknak, de mind közül talán Bern az, ami egyből az ember szívébe lopja magát. Nem sok város mondhatja el magáról azt sem, hogy olyan szépen tudta volna megőrizni történelmi jellegét, mint a főváros. Bern vászonra kívánkozó Óvárosa az UNESCO Világörökségek közé tartozik, provinciális, békés atmoszférája miatt nehéz elhinni, hogy valóban egy fővárosban járunk és nem egy vidéki, csendes kis településen. Az elmúlt 500 éven Bern arculata szinte semmit sem változott, az idő vasfogával a gondos helyreállítási munkálatok szálltak sikeresen szembe. Ma 130 ezer ember mondhatja otthonának Európa egyik legszebb városát.

A középkori várost 1191-ben alapították az Aare-folyón és annak környékén, egy tölgyerdővel borított félszigeten, melynek fáit kivágták és belőlük házakat építettek fel. A legenda szerint a város alapításakor az első állat, melyet a területen elejtettek egy medve volt. A medve azóta is meghatározó Bern számára, szerepel címerében is. A 14. században Bern nyugati irányú terjeszkedésbe kezdett, 1353-ban pedig a Svájci Konföderáció 8. tagja lett. A középkorban az Alpok egyik legnagyobb és leghatalmasabb városaként tartották számon, 1405-ben azonban porig égett. Rekonstrukcióját szinte azonnal megkezdték, házai a 16-17. századra már szinte kivétel nélkül homokkőből készültek, elsősorban ennek köszönhető, hogy Bern középkori arculatát ennyire eredeti formában sikerült megőrizni. 1798-ban francia csapatok masíroztak be a városba és hatalmas pusztítást végeztek annak történelmi központjában. Bern egyetemét 1834-ben alapították, fővárosnak pedig 1848-ban kiáltották ki.

Zytglogge

Zytglogge

Bern óvárosának leghíresebb látnivalója az Óratorony, mely egykor a város nyugati kapuja volt. A 13. században épült torony órája több mint 600 éve figyelmezteti a főváros lakóit az idő múlására. Belsejében ennek ellenére úgy tűnik, mintha megállt volna az idő. Tornyába 130 lépcsőfok vezet fel, innen lehet legjobban rálátni Bern világörökségi történelmi központjára.

Einstein háza

Albert Einstein 1903-1905. között élt a városban, ahol kifejlesztette a relativitás elméletét. Úgy tartják, ebben a középkori Óratorony is segítségére volt, sok időt töltött a tanulmányozásával. Egykori otthona a toronytól csupán 200 m-re található, Bern Óvárosában. A második emeleti lakást korhű stílusban bútorozták be, fotókon és dokumentumokon keresztül ismertetik meg a látogatókkal a tudós életét és munkásságát, mely nagyban kötődik a városhoz is.

Árkádsor

Bernnek több árkádja van, mint bármely európai városnak. Óvárosi épületeinek aljában több mint 6 km hosszan futnak összefüggően az árkádsorok, melyek tulajdonképpen egy fedett sétányt képeznek tele üzletekkel. A Lauben, ahogy a berniek hívják az árkádokat, lehetővé teszik, hogy akár esik, akár fúj, a vásárlás és a városban való nézelődés bármilyen évszakban kellemes élmény legyen. Történetük egészen Bern születéséig nyúlik vissza, amikor helyükön már vásárosok standjai álltak, az árusok pedig az időjárástól függetlenül is szerették volna eladni portékáikat. Itt sétálva a főváros számos régi épületét megcsodálhatjuk.

Városháza

Túlélte már a burgund háborúkat, a reformációt és a forradalmat. Az 1406-1416. között épült Városháza évszázadok óta ugyanazt a funkciót tölti be, ma is itt ülésezik a tartományi kormányzat. A burgundiai stílusú épületet a II. világháborút követően állították helyre. A kormányzati hivatalok kivételével a Városháza látogatható.

Medve Park

A medve Bern szimbolikus állata, ehhez kapcsolódóan hozták létre és nyitották meg 2009-ben a Medve parkot. A 6000 m2-es, folyóparti, fákkal beültetett területen ma több medve él boldogan és fogadja a látogatókat. A medvék nem ketrecekben, hanem szabadon láthatók, megfigyelni őket etetés, fürdés vagy éppen játék közben minden korosztály számára izgalmas élmény.

Münster

Münster

Bern 15. századi, gótikus katedrálisa büszkén magasodik a város fölé. 100 m magas tornyába 344 lépcsőfokot leküzdve lehet feljutni a fantasztikus kilátásért. Lefelé jövet érdemes megállni a Felső Harangoknál, melyeket 1356-ban készítettek és azóta is naponta háromszor szólaltatják meg őket. Az Alsó Harangok Svájc legnagyobbjai, összesen 10 tonnát nyomnak. A katedrális Svájc legnagyobb egyházi épülete, melynek munkálatai 1421-ben kezdődtek és több generáción át folytatódtak, tornyát csak 1893-ban fejezték be.

Szökőkutak

Bern városképének elengedhetetlen részei a szökőkutak, melyek nélkül az Óváros sem lenne ugyanaz. Középkori utcáinak ékességei a figurákkal, festményekkel, oszlopokkal díszített, bonyolult szerkezetű remekművek, melyeknek többsége a 16. század közepéről származik, amikor ezekkel a kőből készült változatokkal váltották fel a korábbi fa kutakat. Több mint 100 található belőlük a városban, közülük valamennyi őrzi nem csak eredeti megjelenését, de középkori hősök és események emlékét is az utókor számára.

Botanikus kert

Az Alpok területén őshonos fajok mellett ázsiai és észak-amerikai fajokat is szép számmal felvonultat. A látogatók bepillantást nyerhetnek a svájci növényvilágba, láthatnak fokozottan veszélyeztetett fajokat és olyanokat, melyek a legmagasabb hegyekben élnek. Külön üvegház mutatja be a trópusi és szubtrópusi növényeket, a pálmaházban pedig a mezőgazdasági célokra termesztett növényeket – banán, kávé, kakaóbab, ananász, cukornád – láthatjuk.

Parlament

A reneszánsz stílusú, folyóparton álló Parlament építése 1852-ben kezdődött, keleti szárnyát, mely a nyugatinak a tükörképe, 1884-ben toldották hozzá, 1902-ben pedig kialakították az épületkomplexum harmadik szárnyát is. Összességében 38 svájci művész készítette el az épület dekorációját.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here