MallorcaÉrintetlen partszakaszok, zöld táj, hegyek, finom ételek, hagyományok és festői falvak… Ez Mallorca, ahova minden évben emberek milliói érkeznek a világ összes országából.

Mallorca – latinul Maiorica, vagyis „nagy sziget” – a Baleár-szigetcsoport legnagyobb szigeteként egy önálló tartomány, Spanyolország legkeletibb szeglete. Sok évvel ezelőtt a maga csendes környezete révén a Nyugalom szigeteként is ismert volt. Ma már az egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpont, mintegy 12 millió turista keresi fel évente. A sziget gyönyörű, sziklás partszakaszaival, a Földközi-tenger legszebb strandjaival és egész évben rendkívül kellemes időjárással fogadja a látogatókat.

Minden korosztály számára ideális választás Mallorca. A pihenésre vágyók nem kívánhatnak szebb helyet a sziget gyönyörű strandjainál, a főváros, Palma de Mallorca pedig bővelkedik turisztikai látnivalókban, főként a városközpontban, a Placa d’Espanya és a Placa Major környékén. Aki a történelmi látnivalók iránt érdeklődik, annak egyértelműen ez a város a legjobb úti cél.

A strandoktól távol, szétszórva a szigeten egész sor barlangot találunk. Ezek lenyűgöző föld alatti tavakat, óriási cseppköveket és hatalmas belső tereket rejtenek. A több mint 200 barlang régen az első telepeseknek nyújtott menedéket. A barlangoknak ma már csak egy része látogatható, a túrákon vezetővel lehet részt venni. A barlangok csodás akusztikájuknak köszönhetően koncerteknek is kiváló helyszínt szolgáltatnak. Köztük az egyik legszebb a Sárkánybarlang, ahol a világ legnagyobb földalatti tava, a Martel-tó található. Fantasztikus élmény a tavon csónakázni hangulatos megvilágítás és klasszikus zene kíséretében, ahogy ezt a túrák kínálják a látogatóknak.

Marineland a sziget egyik legnépszerűbb turistalátványossága. Spanyolország első delfináriumaként nyitotta meg kapuit ez a szórakoztató park, ahol a delfinek mellett oroszlánfókákkal is találkozhatunk. A delfinek kétségtelenül a show sztárjai, akrobatikájukkal rendre elkápráztatják a népes közönséget. Európában itt láthatjuk a legtöbb cápát, emellett papagáj-cirkuszt, akváriumot, krokodilokat és kígyókat is megnézhetünk. A park a turisták szórakoztatása mellett az állatok tenyésztésében is fontos szerepet vállalt magára.

Az Aquacity szintén a családosok számára jelentheti a legnagyobb élményt. Színvonalas szolgáltatásai révén az egyik legjobb aquapark szerte Spanyolországban. Rengeteg csúszda és medence várja a látogatókat a sziget fővárosától nem messze. A Palma de Mallorcából induló buszjáratokkal könnyedén el lehet jutni ide.

Mallorca északi részének legkedveltebb üdülőhelye AlcudiaMallorca északi részének legkedveltebb üdülőhelye Alcudia, Palma de Mallorcától mindössze 40 km-re. Számtalan hotelje a 14 km hosszú partszakaszon sorakozik, főként a családosok szeretnek ide visszajárni. Alcudia óvárosában nagyon jó állapotban lévő középkori épületeket találunk, nagy részük a 13. századból származik. Az óvárost a mór időkből megmaradt városfalak övezik, melyeken végigsétálva szinte az egész várost körbejárhatjuk. Érdemes megemlíteni, hogy a legelső turista 1920-ban érkezett Alcudiaba, ekkor a városka még egy szerény, csendes kis fészek volt, mint korábban. Az 1970-es években aztán elkezdtek ötletelni azon, hogy talán idecsábíthatnák a turistákat. A következő 15 évben pedig ez annyira jól sikerült, hogy Alcudia az európai turizmus egy főszereplőjévé vált. A 90-es években indultak a nagyobb léptékű fejlesztések annak érdekében, hogy a pihenésre és az aktív kikapcsolódásra vágyók egyaránt megtalálják a kedvükre való lehetőségeket. Ennek keretében tettek lépéseket az óváros megőrzésére is.
Alcudiaban a Hidropark nyújt lehetőséget a vízimádóknak, hogy kiéljék minden szenvedélyüket. Nemcsak csúszdák, de bunjee-jumping is várja az idelátogatókat. Az El Labirento egy izgalmas labirintus, mely főleg a gyerekek számára jelent nagy élményt. Az óvárosban római amfiteátrum, számos bisztró és étterem csalogatja a vendégeket, nagyrészük közvetlenül a tengerparton található.

Aki Mallorca éjszakai életébe szeretné belevetni magát, annak Magaluf mellett a legjobb úti cél a sziget keleti felén fekvő Cala Millor. Jaume Vicens Andreau látta meg a lehetőséget és építette fel itt az első hotelt 1933-ban. A nagyobb fellendülés az 1960-as években indult meg, napjainkban pedig több mint 60 hotel áll a turisták rendelkezésére. Homokos, tiszta vízével a 6 km hosszan elnyúló, kékzászlós strandja az egyik legszebb Mallorca szigetén, ahol a szörfiskolában akár a kezdők is kipróbálhatják magukat, de emellett a vízisportok széles választéka várja a turistákat. A parton végigfutó gyalogos sétány pedig kerékpározásra is kiváló. Az Auto Safari Zoo egy igazi afrikai szafarit varázsol a spanyol turistaparadicsomba. Bár felejthetetlen élmény, a majmokkal jobb vigyázni. Go-kart és golfpálya, a gyerekeknek Fantasy Park, üzletek és éttermek sora gondoskodik a minden igényt kielégítő szolgáltatásokról.

Magaluf egyértelműen Mallorca party központja. A szórakozási lehetőségek tárháza szinte határtalan, az itteniek közül többet Európa legjobb szórakozóhelyeinek tartanak. A klubok legtöbbje a főutcán illetve a Punta Belanan található. Magaluf ezenkívül aquaparkot, lovaglási lehetőséget és két gyönyörű strandot is kínál. A város híres a Kalóz Show-ról, mely két változatban látható, külön a gyerekek és más időpontban a felnőttek számára. A táncosok, akrobaták látványos előadása késő esténként hiányosabb öltözetben kerül bemutatásra.

Cala D’Or azoknak való, akik egy romantikus, világ zajától távoli nyaralást szeretnének eltölteni Mallorcán. Bár az egykori kis halászfalu ma már kinőtte magát, a sziget üdülőközpontjaihoz képest mégis nagyobb nyugalmat találhatunk itt. 4 km hosszú, öblökkel tarkított strandja nagyon zsúfolt tud lenni. Ha nem pont erre vágyunk, Cala D’Ortól nem messze található az áttetsző kék vízével, aranyszínű parttal, fenyőkkel és homokdűnékkel meseszép látványt nyújtó Es Trenc, ami jóval csendesebb, éppen ezért a nudisták által kedvelt partszakasz. Vízparkot, mini-golfot itt is találunk éppúgy, mint szinte az összes mallorcai üdülőhelyen. Cala D’Or óvárosát a fehér színű, ibizai stílusban épült házak teszik különlegessé.

Deia

Mallorca szigetén talán a legkisebb település Deia, ugyanakkor az egyik legismertebb is. Főként annak köszönhetően, hogy a 20. század közepén művészek, írók, zenészek fedezték fel maguknak és költöztek szép számmal a falu környéki házakba. A dombtetőre épült falu mindössze 850 fős lakossága jórészt mezőgazdaságból és kézművességből tartja el magát. 1946 előtt Deia a mainál is csendesebb életet élt, hiszen báját ekkor fedezte fel Robert Graves, aki házat épített itt, mely a későbbiekben művészek találkozóhelyévé vált. Napjainkban milliárdosok luxusotthonai találhatók itt, de ettől még Deia abszolút tökéletes célpontja egy relaxáló nyaralásnak.

Mallorca északi partján található Sa Calobra egy gyönyörű és ezért nagyon látogatott öböl. 1932-ben épült ki az ide vezető, 75 km-es út, mely az egyik legszebb út a szigeten, de ha hajóval érkezünk, ugyanolyan lenyűgöző élményben lehet részünk. Az öblöt többszáz méter magas hegyek koszorúzzák, csodaszép természeti látványt nyújtva.

Akik kirándulni szeretnének Alaro településről indulva nekivághatnak a 800 m magasan fekvő Castell d’Allarohoz vezető, nagyjából kétórás útnak. A túra célpontja egy szilklaoldalba épült, omladozó vár, mely a 15. században maradt fenn. Az ide vezető túrák a legnépszerűbbek Mallorcán, de csak az edzettebbek számára ajánlottak a nagy szintkülönbség miatt.

Mallorca nevét gyakran kapcsolják össze a tömegturizmus fogalmával. Ez vitathatatlan, hiszen emberek milliói tervezik, hogy előbb-utóbb eljönnek ide. Bár a sziget elég nagy, nyaranként szinte az összes településhez ki lehetne tenni a „megtelt” táblát. Másrészről viszont az egész sziget mintha egy festő vásznáról kelt volna életre, csodás tájai, a leírhatatlan öblök és a hagyományőrző apró falvak mégiscsak sokat nyomnak a mérlegnek annak a felébe, ami egyértelműen a mallorcai utazás mellett szól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here