Genf-La Plaine

Amint megérkezik a nyár, Svájc havas hegycsúcsai előtt megnyílnak a buja völgyek, tele zöldellő füvekkel és vadvirágokkal. A városok hétvégente kiürülnek, mindenki a hegyek felé veszi az irányt. Akár hagyományos kis falvakat keresnek, akár a természet szépségeinek nyomába erednek, biztos, hogy a kirándulók órákat fognak eltölteni túrázva a hegyvidéken.

Mondhatjuk, hogy a túrázás Svájc tömegsportja. Olyannyira, hogy az ország alapításának 700. évfordulóját a kormány is egy 35 km-es túraútvonal átadásával ünnepelte, ami érinti az ország legfontosabb történelmi helyszíneit. A svájciak igazi szertartásként tekintenek a túrázásra, mint országuk felfedezésének legjobb módjára. Nem kell ahhoz az egész nyaralást túrabakancsban tölteni, hogy részesüljünk ebből a nemzeti érzésből. Elég, ha a sok-sok közül egy túraösvényt kiválasztunk – bármelyik svájci nagyvárosból útnak indulhatunk.

Genf-La Plaine

Genf szívéből indul az útvonal, mely a város különösen szép részein halad át a Rhone-folyó partján, mielőtt kiér a vidékre. Hosszú szakaszon követi a folyó kanyarulatait, melynek partjainál több mint 70 különböző állatfaj él és az egyik legszebb védett területe ez az országnak. A folyó bal partján haladva hamarosan szőlőültetvényektől zöldellő tájra lépünk, míg végül elérjük La Plaine vasútállomását a túra végpontján. Az útvonala nehézségi fokozata könnyű, azaz bárki számára teljesíthető, nem tartogat nagy szintkülönbségeket, nehezen leküzdhető domboldalakat. A 20 km-t kényelmes tempóban kb. 5 óra alatt tehetjük meg, az ösvény egész évben, januártól decemberig járható.

Eiger-ösvény

Eiger-ösvény

Az Eiger, azaz az Emberevő Óriás ösvénye legalább 2 óra tömény izgalmat tartogat. Az egyik leghíresebb alpesi túraösvény ez, mely az Eiger-hegy északi arcát és a szomszédos csúcsokat, a Möch és a Jungfrau hegyeket hozza közel a kirándulókhoz. Ez a három hegy együtt impozáns határvonalat képez Bern és Wallis kantonok között. Az út Grindelwaldból indul, az ikonikus városból, ahol a James Bond: Őfelsége titkosszolgálatában című film néhány jelenetét forgatták. Kisvasút visz Alpiglenbe, ahonnan 6 km-es túra veszi kezdetét. A kilátás az egyik oldalon a kopár sziklákra, másik oldalon a gyönyörű völgyekre lélegzetelállító. Jó időben sok sziklamászót lehet látni a magas hegyoldalakon felkapaszkodni. Bár feljutni nem sétagalopp, az Eigergletscher vasútállomás éttermében hagyományos ételeket kóstolhatunk. Az útvonal júliustól októberig járható.

Svájci ösvény (Tell Vilmos-ösvény)

Ezt az útvonalat követve Svájc összes, 26 kantonját bejárhatjuk – mindössze 2 nap alatt! Az ösvény egy szakasza Rutli és Bauen közt halad, kezdőpontjához hajóval lehet eljutni Brunnenből, Luzernből vagy Flüelenből. Rütli mezejéről, Svájc bölcsőjéből indulhatunk és fedezhetjük fel Uri, Schwyz, Unterwalden és Luzern kantonokat. Seelisberghez meredek út vezet fel, de kétségkívül megéri az erőfeszítéseket. Bauent fügefák, pálmafák és egy sor egzotikus virág teszi felejthetetlenné, köszönhetően védett helyzetéből adódó mediterrán klímájának. A 9 km-es szakaszt kb. 3,5 fél óra alatt lehet megtenni júliustól októberig.

A Svájci Virágos Út

Mögöttünk a hegyek, előttünk a végtelennek tűnő alpesi rétek – az Appenzell régiót legszebb oldaláról csodálhatjuk meg, ha a Schwagalp és Kronberg közt futó útvonalat választjuk. A Mount Santis lábaitól, 1350 m-es magasságból indul a túra, ahonnan 2 órás gyaloglással, virágos tájakon keresztül juthatunk el a végponthoz. Sok kis emelkedő és lejtő után jutunk el az első állomáshoz, a Chammhaldenhüttéhez, ahonnan gyönyörű a kilátás a Mount Santisra. Lápos és erdős vidékeken vezet át az út, fel Dorweesig, ahonnan már csak kicsit kell gyalogolni Kronbergig. A helyi legenda szerint egyszer egy óriás járt errefelé, zsákjában rengeteg apró házikóval. A Mount Santis csúcsa kiszakította a zsákot, a házak pedig kipotyogtak, így születtek meg az Appenzell régió jellegzetes szétszórt települései. A vidék meseszerű kinézetéből azóta mit sem veszített, hogy még jobban élvezhessük látványát, Kronbergből érdemes felvonóval felmenni Jakobsbadba. A Svájci Virágos Út májustól októberig várja a túrázókat.

Lavauxi Szőlőültetvények Útja

Lavauxi Szőlőültetvények Útja

A 3 órás túra tele lesz kísértéssel. A szőlőtőkékkel teleültetett teraszok szünet nélkül követik egymást és kínálnak szebbnél szebb panorámákat a Genfi-tóra. St. Saphorinból szőlős dombok emelkedőin és lejtőin 11,7 km-en át vezet az út Lutry-ba. A 800 hektárt lefedő lavauxi szőlőültetvény a legnagyobb Svájcban, a domboldalban kialakított teraszos elrendezése miatt 2007 óta az UNESCO Világörökségek közé tartozik. A túra kiindulópontja a középkori kis település, St. Saphorin, utcáin a borászok hagyományos kis kunyhóival a 16-19. századból. Csak úgy elsétálni a régi borospincék és a kiskocsmák mellett vétek lenne. Végtére is, aki szeretné valamennyi érzékével felfedezni a vidéket, nem hagyhatja ki az itt termő borok kóstolását sem. Néhány pohár után sokkal könnyebb lesz megtenni a még hátralévő utat Lutry-ig. A hét bizonyos napjain a Lavaux Express is rendelkezésre áll, hogy körbevigye a megfáradt kirándulókat a borrégión. A túra kb. 3,5 órás, márciustól novemberig teljesíthető.

ViaRhenana – Rajna-vízesés túraútvonal

Svájc egyik leghosszabb túraösvénye, melyen 10 napon át járhatjuk be a történelmi vízi útvonalat Untersee és Hochrhein között. Negyedik szakasza Schaffhausen és Rheinau között vezet, ez 4 óra alatt teljesíthető. Másodpercenkénti 700 ezer literes vízhozamával, 150 m-es szélességével és 23 m-es magasságával Európában nincs nagyobb a Rajna-vízesésnél. Hogy a látványt maximálisan élvezni tudjuk, érdemes részt venni a vízesés medencéjében indított hajókirándulásokon, majd a hihetetlen víztömeg közepén felkapaszkodni a híres sziklafalra. Az útvonalat az év bármely szakában be lehet járni.

Svájci Csokoládé és Sajt útvonala

Ez a túraösvény úgy csábít, mint semmi más. A Maison Cailler csokoládégyár mennyei édességeitől Gruyeres legendás sajtjaihoz vezeti a kirándulókat. A 11 km-es útvonal kb. 3 óra alatt teljesíthető, Charmey-ből kiindulva nagyon változatos tájakat fed le. Termálfürdők mellett kanyarog, majd eléri a Lac de Montsalvens fjordszerű öbleit, mielőtt elvisz a látványos Jaunbach-szurdokhoz. Kis fahidak, alagutak, sziklák, vízesések színesítik ezt a családbarát útvonalat, melynek végén a Maison du Gruyeres fantasztikus sajtjaiból kaphatunk ízelítőt. És ha ez még nem lenne elég, felvonóval a Moléson-hegy tetejéről nyíló panorámával tehetjük teljessé a napot.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here