Palazzo ParisioNaxxar városa egy dombtetőre épült Málta középső, északi részére. A 11 km2-es terület népessége körülbelül 13.000 fő. Naxxar régi városának eredete egészen a történelem előtti korszakig nyúlik vissza. A város különböző területein találtak pun sírokat és katakombákat is.

A nevével kapcsolatban, az a legvalószínűbb, hogy Szent Pál hajótöréséről kapta. Állítólag a Naxxar-ban élő emberek voltak az elsők, akik a segítségére rohantak, miután neki ütközött a szikláknak. Ezután Szent Pál áttérítette a falusiakat a kereszténységre, ezért kapcsolják az emberek Naxxar-t Nassar-hoz, ami valójában azt jelent, hogy „áttérés a keresztény hitre”. Ezt az elméletet bizonyítja a falu mottója is: „Prior credidi”, vagyis „Az első emberek, akik hittek”.

Palazzo Parisio

A Palazzo Parisio-t Marquis Giuseppe Scicluna építette a 19. században saját magának. A palotát művészi dizájnnal, kifinomult építészettel és elbűvölő kertekkel gazdagította. Naxxar bár olyan, mintha csak egy sima, helyiek által lakott város lenne, de ha elkezdjük felfedezni a kis falut, egy kis séta után biztosan másképp gondoljuk majd. Naxxar főterén található a Palazzo Parisio és a plébániatemplom. A régi óvárosi részén pedig rengeteg szűk utca és régies házak varázsolják Naxxar-t egy igazán festői várossá.

Naxxar plébániatemplom

Naxxar plébániatemplom

Naxxar plébániatemplomát a 17. században építették stratégiai okokból Naxxar főterére. A templom nagy homlokzata barokk stílusú a masszív bronz ajtajával és két órájával, amelyek közül az egyik egy festmény, amin 11:45 van. Belül a fő látványosságoknak számítanak Mattia Preti a Miasszonyunk születését ábrázoló festménye és Vitorja, Győzedelmes Miasszonyunk szobra, ami az imák megválaszolásáért cserébe felajánlott naxxari emberek előkelő ékszereit tartja.

Védelmi tornyok és erődítmények

Ghallis torony

Amikor Szent János lovagjai Máltára érkeztek rengeteg tornyot építettek, melyek közül kettő itt, Naxxar városában található: Tal-Kaptan és Gauci. Az 1565-ös Nagy Ostrom idején mindkét torony nélkülözhetetlen volt. Az ostrom után a lovagok rájöttek, hogy meg kell erősíteni Málta védelmi vonalait, így építettek még 13 tornyot, s ezek közül kettő szintén itt található. A Ghallis torony őrzi a bejáratot a Salina öbölhöz, a Qalet Marku torony pedig csupán néhány méterrel arrébb áll. A „Din l-Art Helwa” Alapítványnak köszönhetően nemrégiben mindkét tornyot vissza tudták állítani eredeti állapotukban, időpontfoglalással pedig a nyilvánosság is megnézheti őket. Az 1930-as években, amikor Málta brit uralom alatt állt, több kis erődöt is építettek a part mentén és az ország belső részeire is. Az egyik ilyen éppen Naxxar-ban, a “T’Alla w Ommu” domb tetején áll. A majdnem négyszögletes alakú erődnek két szintje van: az felső szintről lőttek az ellenségre, az alsó szint pedig a katonák szállásaként szolgált.

Fedezzük fel a várost egy kellemes séta közben

A Palazzo Parisio kertje

Sétálgassunk a város régi részein, kezdjük a plébániatemplommal szemközti útnál és fedezzük fel a szűk utcákat, a régi házakat, a fából készült erkélyeket és a színes virágokat … ezektől lesz Naxxar igazán varázslatos és békés hely. A város körül több kis kápolnát is találhatunk, ami tükrözi a falusiak vallás iránti elkötelezettségét. Ha pedig elfáradtunk volna a sétában, megpihenhetünk Naxxar valamelyik gyönyörű nyilvános kertjében, vagy beülhetünk egy finom kávéra az egyik hangulatos, belvárosi kávézóba.

Naxxar Fesztivál

Naxxar Fesztivál

A szeptember 8-án tartott naxxari ünnepséget a Győzedelmi Miasszonyunk tiszteletére szervezik minden évben. Naxxar városában mindenki tele van feladatokkal az ünnepséget megelőző héten. A plébániatemplomot és a főutcákat világos fesztivál színekbe öltöztetik, az emberek pedig a központban gyűlnek össze, hogy együtt ünnepeljenek. Fúvós zenekarok játszanak vidám zenéket, és csodás, sok színben pompázó tűzijátékot lőnek az égbe. Az utcák tele vannak standokkal, ahol helyi finomságokat vásárolhatunk, mint például vattacukrot és a tipikus máltai ünnepi édességet, a Nougat-ot, ami cukorpasztából és diófélékből készül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here