Rózsaszín GránitpartA természeti szépségek már önmagukban elegendő okot szolgáltatnak arra, hogy ellátogassunk ebbe a csodás – megannyi látnivalóról híres – országba. Nemcsak az ember alkotta remekművekből, mint a Louvre, az Eiffel-torony vagy Versailles, de a természet által létrehozott fenséges gyöngyszemekből is bőven jutott Franciaországnak. Hegyek, homokdűnék, tengerpartok, vulkánok és megannyi szépség, melyet a természet azért alkotott, hogy örömünket leljük bennük és vigyázzunk rájuk.

Rózsaszín Gránitpart

Észak-Franciaországban, a Cote d’Armor partjai mentén több mint 30 km hosszan húzódik a Gránitpart. Világszerte híressé tették a homok és a szokatlan sziklaformációk rózsaszínes árnyalatai. A gránitsziklákat az Atlanti-óceán hullámai és az erős szelek kedvükre alakították, így nyerték el mai, igencsak bizarr formájukat. Ilyen típusú rózsaszín sziklákat a világon csupán három helyen lehet látni Bretagne-on kívül, Korzikán és Kínában. A Rózsaszín Gránitpart az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, ahonnan gyönyörű fotókkal térhetünk haza.

Étretat

A normandiai városka életét a mezőgazdaság és a turizmus határozza meg. A külföldieket elsősorban az az érdekes természeti látnivaló vonzza ide, ami már többszáz évvel ezelőtt is neves művészeket ihletett meg. A páratlan sziklaalakzatokról megemlékezett Guy de Maupassant, Monet és Victor Hugo is, akinek egyenesen a kedvenc városa lett az Alabástom-part mentén fekvő Étretat. A látvány már távolról is lenyűgöző, de lélegzetünk biztosan eláll, ha az ösvényen keresztül felmegyünk a szikla tetejére. A puha mészkövet a víz könnyedén formálta, ennek köszönhetően jött létre a ma látható természetes boltív. A homokos tengerpart mögött a sziklák függőlegesen meredeznek, tetejüket puha plédként zöld növényzet borítja. A sziklák látképét a fent épült kis kápolna teszi még varázslatosabbá.

Gavarnie-vízesés

Gavarnie-vízesés

Európa egyik legszebbjeként emlegetik a spanyol határ közelében, a Pirenneusokban található vízesést. A víz 422 m-ről zúdul alá, ez Franciaország legmagasabb vízesése. Télen a víz megfagy, tavasszal pedig turisták ezrei érkeznek, hogy az olvadáskor szemtanúi legyenek a vízesés fenséges ébredésének. Mivel ekkor a gleccserek is olvadásnak indulnak, a vízesés felduzzadva, ereje teljében mutatja legszebb arcát. A Gavarnie-vízesés része a híres Cirque de Gavarnie-nek, mely egy hatalmas, félkör alakú sziklaképződmény, leginkább egy természetes amfiteátrumhoz hasonlít. A sziklákból több helyen vízesések erednek, melyek közt a legjelentősebb a Gavernie.

Dune du Pilat

A pylai homokdűnék Bordeaux-ban, Franciaország déli részén járva a kihagyhatatlan látnivalók közé tartoznak. Évente többmillió turista keresi fel a természetnek ezt a gyönyörű alkotását, mely Európa legmagasabb homokdűnéje. Nagyjából 60 millió m3-t tesznek ki a fél km-es szélességben és 2,7 km-es hosszúságban elterülő dűnék. Megmászni őket kihívás még az edzettek számra is. Akik kevésbé vannak jó formában, azok számára a feljutást lépcsősor könnyíti meg. Tiszta időben a tetejéről még a Pireneus vonalait is láthatjuk kirajzolódni.
2009 januárjában 175 km/h-ás szelet mértek a vidéken, ami komoly károkat okozott a természetes homokképződményben. A dűne egyébként folyamatosan mozgásban van, erre a tengeri szelek adnak magyarázatot. A mérések szerint az elmúlt 57 évben mintegy 280 m-rel költözött odébb az erdő és a település irányába. Többször is előfordult, hogy a homok egész házakat borított el, pl. 1936-ban egy villát teljesen eltüntetett.

Mont Blanc

A Chamonix városa mellett emelkedő Mont Blanc Nyugat-Európa legmagasabb hegye. Mivel a hegy különleges helyen, Olaszország és Franciaország határán fekszik, mindkét ország magáénak mondja. A túrázókat és a hegymászókat az Alpok hófödte csúcsainak látványával kápráztatja el. Télen a síelők paradicsoma, akik a világ tetején érezhetik magukat.

Annecy-tó

Európa legtisztább tavának mondják és az Alpok gyöngyszemének is nevezik. Franciaország második legnagyobb tava rendkívül népszerű kirándulóhely, hiszen gyalogtúrához, kerékpározáshoz, csónakázáshoz, a vízisportokhoz, úszáshoz és egyszerű sétákhoz is tökéletes adottságokkal rendelkezik a táj. Az 1960-as években bevezetett szigorú szabályozásoknak köszönhetően a tó és környéke maximális védettség alatt áll, így valóban méltó arra, hogy a legtisztábbnak nevezzük. A kb. 18 ezer évvel ezelőtt keletkezett tó 14 km hosszú, körülötte panorámás kerékpárútvonal fut.

Levendula mezők

Levendula mezők

Szorosan hozzátartoznak Franciaország, azon belül is elsősorban Provence látképéhez. Egész hegyek borulnak lilába nyaranta, amikor a régió jelképévé vált virágok szirmot bontanak. Többmillió levendula összetéveszthetetlen aromája lengi be a vidéket, valóságos csodaországot létrehozva Franciaország déli tájain. Nagyon sok turista kifejezetten úgy időzíti az utazását, hogy ne maradjon le a levendulavirágzásról, hiszen Provence egész történelmében óriási hagyománya van ennek a növénynek. A kézműves termékeknek mindig is alapanyagát adta, napjainkban pedig a levendulából készült szuvenírek legkülönfélébb változatait – szappanokat, fűszerőrleményt, lekvárt – vihetjük haza magunkkal, hogy egy kis provence-i hangulatot csempészhessünk otthonunkba.

Écrins Nemzeti Park

Franciaország dél-keleti részén található a park, melyet minden évben kb. 800 ezer turista keres fel. A hegyvidéki terület a Dauphinéi-Alpok része, az egyik legnagyobb kiterjedésű védett területe az országnak. Szárnyaló hegycsúcsok, buja rétek, rohanó patakok, nyugodt tavak jellemzik a gyönyörű tájat, ahol több mint 100 hegycsúcs magasodik 3000 m fölé. A park nevezetes rengeteg gleccseréről is. A turisták azonban nemcsak fantasztikus látképe miatt kedvelik, de számos lehetőség adódik itt az aktív kikapcsolódásra is. A hegymászók és a túrázók számára egy darabka mennyország, több túraösvény halad át a parkon, minden nehézségi fokozatban. A jelzett turista útvonalak hossza összesen nem kevesebb, mint 700 km. Bár nem kifejezetten síparadicsom, Puy-Saint-Vincent és Pelvoux-Vallouise környékén a téli sportokhoz is alkalmas a terep.

Verdon-szoros

Nemcsak Franciaország határain belül, de egész Európában ritka természeti csodának számít. A 25 km hosszú és 700 m mély kanyon a kontinens legmélyebb szurdoka, Európa Grand Canyonjának is nevezik. A Verdon-folyó formálta, mely hihetetlen türkizzöld színéről kapta a nevét, többek közt ez is a szoros egyik jellegzetessége. A sziklák széléről letekintve érezhetjük a hely teljes méltóságát, de az attrakciónak itt még nincs vége. A folyón 5 gát duzzasztja a vizet, partjain 1500 sziklamászási útvonal van különböző magasságokban. A túrázók gyönyörű útvonalakon haladhatnak végig és kedvük szerint választhatnak a nehézségi fokozatok között, hiszen egyes ösvények rövid idő alatt bejárhatók, de van olyan útvonal is, aminek oda-vissza megtételéhez 12-13 óra szükséges. Franciaország egyik leghíresebb turista célpontja, ahol kajakozni és siklóernyőzni is lehet.

Mercantour Nemzeti Park

Az Alpok déli részén, a francia-olasz határon található a Mercantour Nemzeti Park 685 km2-en. Területének nagy része a tengerszint felett 1800 m-es magasságban fekszik. Mély szurdokok és folyóvölgyek, 200 glaciális tó – a legnagyobb a Lac d’Allos – található a parkban, melynek központi zónája lakatlan, többi részén viszont 28 falu fekszik. A nemzeti park legmagasabb pontján, 3143 m-en találjuk a történelmi műemlékek közé sorolt híres és nagyon találó nevet viselő Csodák Völgyét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here