Volterra

Ha Toszkánát csak átutazóban érintjük és időnkből mindössze arra futja, hogy egy települést megnézzünk, nem könnyű a döntés, hogy a rengeteg gyönyörű hely közül melyik legyen az az egy. Elsőre a legtöbben talán San Gimignanora szavaznának, mely valóban vonzó, de főként azoknak, akik nem riadnak vissza a tömegtől. Ha autentikus élményre vágyunk, válasszuk Volterrát!

Volterra San Gimignanotól néhány kilométerre egy hegy tetején fekszik. Lakói a területnek már a neolitikum idején is voltak, de a mai település eredete az etruszk időkre vezethető vissza. Bár találhatók itt történelmi látnivalók, római maradványok és művészeti alkotások, de talán nem vétek azt mondani, hogy ezek száma szerencsére nem éri el azt a mértéket, melynek következtében Volterra elvesztette volna eredeti jellegét és átalakult volna turistaparadicsommá. Tiszta utcái, tágas terei elég csendesek, a járókelők többségét a helyiek teszik ki. Ezen ritka tulajdonságai miatt különleges Volterra a toszkán városok között.

Látnivalói közül a legősibbek az i.e. 4. századból megmaradt etruszk városfalak. Annak az időnek emlékét őrzik, mikor Volterra népessége a mainak kétszerese volt és mikor még a település a Földközi-tenger medencéjének egyik leggazdagabb ásvány-exportőreként virágzó városként élt. A vas és alabástrom exportból annyi még ma is megmaradt, hogy Olaszországban Volterra jelenleg is híres az alabástromról, melyet az utcákon bemutatótermekben, üzletekben árulnak.

Enrico Fiumi parkVolterra központjában egy nagyon szép, zöld rész, az Enrico Fiumi park terül el, melyet a Medici-erőd és az etruszk falak határolnak. A parkban etruszk régészeti terület található. Templomok és egy lenyűgöző, 1. századból származó medence látható itt, melyet a rómaiak építettek, hogy innen, a hegy legmagasabb pontjáról a begyűjtött esővizet eljuttassák az alacsonyabban fekvő területek lakóinak.

Már távolról is jól látszik az 1472-75 között épült Medici-erőd, melyet azonban csak kívülről lehet megnézni, hiszen napjainkban fegyházként működik. Az etruszk kapu, a Porta all’Arco nagy része az etruszk időkből, felső része a római korból maradt fenn. Érdekessége, hogy a II. világháború alatt a helyi lakosok elásták a köveit, hogy a náci katonák ne tudják azt az ellenség megállításához felhasználni. Ennek köszönhető, hogy ma is gyönyörködhetünk bennük.

Piazza dei PrioriA Piazza del Priori egyike Olaszország legszebb és a legtökéletesebb négyszöget formázó középkori tereinek. Itt található a Palazzo del Priori, a legrégebbi városháza Toszkánában, mely a 13. század közepén épült.
Érdemes megnézni a Santa Maria Assunata dómot, melyet egy földrengés után építettek újjá a 12. században. Mellette található a harangtorony és egy keresztelőkápolna is. A római-kori színház és az Etruszk Múzeum is sok érdekes látnivalót tartogat.

Ha kinézelődtük magunkat, üljünk be egy hangulatos étterembe, van miből választani. Tészta, szalámi, vaddisznó, a hagyományos toszkán ételek után mind a tíz ujjunkat megnyalhatjuk! Arra mindenképpen szánjunk időt, hogy pihenjünk meg kicsit, csodáljuk meg a környező hegyeket és mindazt, amit Volterra a múltjából ajándékozott nekünk.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here