Nap Emlékműve, Zadar

Mint az összes horvát tengerparti városról, Zadarról is elmondható, hogy számos vonásában idézi az ókori időket. Római korból fennmaradt építészeti emlékei alapjaiban határozzák meg a város mediterrán hangulatát. Felsorolni sem egyszerű, mennyi mindent láthatsz, ha az összes történelmi helyet felkeresed. Ezekről részletes információkat találsz itt: Zadar, de most inkább kapargassuk meg kicsit ezt az antik képet és fedezzük fel, milyen más kincseket rejteget még Zadar!

Jelena Madius királynő parkja

Bár ez is egy történelmi hely, hiszen névadója a horvátok egyik híres királynéja, mégis fontos pontja Zadar jelenének. A város legelső parkját kötelező felkeresni, legalább egy rövid séta erejéig. Az egyik legszebb kilátás nyílik innen, belátni a tereket, templomtornyokat, háztetőket és a Fosa-öblöt, a városfalak is a lábad előtt hevernek. A park tele van védett növényekkel, buján és barátságosan mediterrán. Vegyél mély lélegzetet, a levegő odafönn csodálatosan tiszta!

Fosa-öböl

Ez a félreeső kis öböl a belváros nagykapujánál található, aprócska csónakkikötőjével, nyugodt, sötét vizével. Partján két erődítmény és néhány festői, mediterrán ház áll. Ahogy az öböl a tengerbe ér, a vízparton horgászok söröznek jókedvűen, a nagy fogásra várva. Ideális hely egy könnyed sétához.

Szűk utcácskák

Barangolj és nézelődj, a legjobb módja, hogy megismerd a várost és átadd magad az érzésnek, amit áraszt magából. Csodáld meg az évszázados kapukat, lépcsőket, a házak homlokzatát, a kopott köveket és szakadj ki a jelenből. Ha hagyod elkalandozni a gondolataidat és elmélyülsz egy picit a látottakban, olyan lesz, mint egy terápia, amikor minden gondodat magad mögött hagyhatod. Kávézókat és kis éttermeket itt is találsz, ha megpihennél séta közben.

Piac

Mondani sem kell, ha mediterrán vidéken jársz, alapszabály a helyi piac felkeresése. Zadarban a gyümölcsök különlegességét a vidéken termő cseresznye és eper adják, melyek messzeföldön híresek. A piac mindig nyüzsgő, a gazdák és a városiak tereferéje és szertartásszerű alkudozása hozzájárul az óvárosi hangulat teljességéhez.

Telascica Nemzeti Park

Ha gyönyörködni szeretnél a tájban, ami már attól különleges, hogy itthon ilyennel biztosan nem találkozol, ne hagyd ki a Telascica-öblöt. Egykoron a velencei hadiflotta állomásozott itt, mivel ez az Adria legbiztonságosabb természetes kikötője. Mára védelem alá helyezték a területet. Az öblöt hatalmas, meredek sziklák koszorúzzák, igazán magával ragadó látványt nyújtva.

Nap Emlékműve

Az óváros végén található ez a modern műalkotás. 300 naptábla alkotja a 22 m átmérőjű kört, mely napnyugta után a magába szívott fényt a legkülönfélébb színekben és izgalmas effektusokkal gazdagítva bocsátják ki magukból. Az emlékművet a parti sétányon helyezték el, amely korábban is a turisták kedvenc helyei közé tartozott, a Nap Emlékműve érdekes és látványos hangulatával pedig még inkább feldobja a tengerparti andalgást.

Tengeri orgona

Szintén a modern kor szülötte a zadari víziorgona, mely közvetlenül a Nap Emlékműve szomszédságában fekszik. Az orgona működése és megszólalása kizárólag a tengeren és legfeljebb még a szél erősségén múlik, hiszen a parton lépcsőzetesen kialakított, különböző mélységű üregek a beszivárgó víz által adnak ki különböző hangokat. A nagyon eredeti víziorgona által Zadar egy újabb jellegzetes remekművel lett gazdagabb.

Zadart nem lehet és nem is szabad különválasztani a benne található számos, szemet kápráztató ókori emléktől, hiszen a város tőlük és velük együtt olyan, amilyennek ma ismerjük és szeretjük. Ugyanakkor ha belefáradtál abba, hogy útikönyvvel a kezedben üldözd a történelmi látnivalókat és az intellektuális kíváncsiságodat már nagyjából kielégítetted, jusson eszedbe, hogy Zadar ezeken kívül is tartogat számodra kellemes élményeket.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here