Lausanne

A Genfi-tó partján fekvő, hegyekkel, dombokkal körülvett város Vaud kanton központja, Svájc 4. legnagyobb települése. Régi városközpontja egy magaslaton épült ki, házai teraszosan emelkednek a tó víztükre fölé. Lausanne dinamikus város, gazdasági központ, tele egyetemistával, népszerű üdülőhely a külföldiek körében is. Elegáns és zöld, tipikusan svájci – csokoládéval, borokkal, hófödte hegycsúcsokkal, friss levegővel, enyhe klímával, romantikus atmoszférával. Kulturális szempontból az ország egyik legélénkebb városa, szinte nap mint nap zajlik valamilyen esemény, rendezvény a városban, nyáron egymást érik a szabadtéri programok.

Lausanne multikulturális város és annak ellenére, hogy csupán 125 ezer lakosa van, minden jóval el van látva, amit egy nagyvárostól kaphatunk. Kitűnő kávézók, éttermek és rengeteg üzlet várja itt a turistákat, a Lausanne mégsem válik nyüzsgővé még a nyár kellős közepén sem. Szerény és visszafogott eleganciájával fogja meg az utazókat, köztük olyan hírességeket is magával ragadott, mint Liz Taylor, Julie Andrews vagy Michael Schumacher, akik szintén házat vásároltak Lausanne-ban.

Az óváros központjában található a varázslatos látványt nyújtó katedrális, Európa egyik legszebb gótikus épülete. Évente több mint 400 ezer látogató jön, hogy megnézze a 12-13. században épült, 1275. október 20-án, X. György pápa és Habsburg Rudolf jelenlétében felszentelt templomot. Protestáns katedrálissá évszázadokkal később, 1523-ban lett. Lausanne városközpontjában gyönyörű épületek állnak. A St. Francois tér közepén vonja magára a figyelmet a St. Francois templom, mely a 13-14. században épült. Szép ólomüveg ablakai 1907-ben készültek, tornyát pedig 1523-ban építették.
A Place de la Plaud és a Rou de Bourg Lausanne két legforgalmasabb utcája, tele üzletekkel, de itt áll a Városháza épülete is, melynek építése a 15. században kezdődött. Mindkét utca kizárólag a gyalogosoknak van fenntartva, így a sétálgatást, kirakatnézegetést, a hangulatos kávézást semmi sem zavarhatja meg.

Olimpiai MúzeumLausanne hivatalosan az olimpiák fővárosa, a Nemzetközi Olimpiai bizottság 1915 óta székel a városban. Ez nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Lausanne nevét ma már az egész világon ismerik és összekapcsolják a versenysporttal. Ehhez kapcsolódik Lausanne egyik legnépszerűbb látnivalója, az Olimpiai Múzeum, mely Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori elnökének kezdeményezésére jött létre. 1993 júniusában nyitották meg, azóta is ez Svájc második leglátogatottabb múzeuma. Fő témáját természetesen az olimpiai játékok adják, történetüket a görög időktől kezdve a legutóbbi játékokig ismerteti. Láthatók itt a győztesek aláírásai, dokumentumok, felszerelések, érmek és trófeák, összesen több mint 1000 tárgyból áll össze a három szintet elfoglaló kiállítás.

A Genfi-tó partján, 1,5 km-re Lausanne városközpontjától fekszik az igencsak forgalmas kis kikötő, Ouchy. Egykor önálló kis halászfalu volt, ám a 19. században egybeolvadt a várossal és annak egyik legpezsgőbb része lett. Tóparti sétányok, kávézók, a tó és az Alpok gyönyörű látványa teszi annyira népszerűvé, főként a nyári hónapokban. Ha van olyan hely a városban, ahol a nézelődésen és a relaxáláson kívül nincs szükség semmi másra ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, Ouchy az. A sétányokon megszámlálhatatlan turista és helybeli nyüzsög, köztük görkorcsolyázók, kocogók, gördeszkázók. A tópart egyébként is idilli látványát még tökéletesebbé teszik Lausanne közeli kertjei, a Denantou és az Elysée. A Denantou Park története a 19. század elejéig nyúlik vissza, amikor tulajdonosa, a bankár William Haldimand úgy döntött, a hatalmas területen egy klasszikus stílusú parkot hoz létre. A korabeli divatnak megfelelően egy ókori romra emlékeztető tornyot állítottak itt fel 1831-ben, a mi a tulajdonos nevét viseli. Napjainkban a park leglátványosabb eleme az a pavilon, amit Thaiföld uralkodója ajándékozott a városnak a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megünneplésére. Elysée parkban áll az Elysée palota, melynek múzeumában a fotózás történetét lehet megismerni a kezdetektől napjainkig.

Chateau d’OuchyLausanne régi és új kikötője között található a Chateau d’Ouchy, a 12. században épült vár, ami jelenleg hotelként és étteremként működik. Történelmi szempontból arról nevezetes, hogy itt írták alá 1923-ban a Törökország és Görögország között megszületett békemegállapodást.

Lausanne környékén szintén számos gyönyörű hely található, mint Vevey, amit a Svájci Riviéra Gyöngyszemének is neveznek. Fénykorát a tóparti település a 19. század végén, a belle époch időszakában élte, ennek az építészetben hagyott nyomai teszik ma is elbűvölővé az egyébként minden ízében modern települést. Vevey otthont ad nemzetközi hírű vállalatoknak, pl. a Nestlének, de legismertebb mégis híres lakóiról, Rousseauról, Victor Hugoról és Charlie Chaplinről, aki életének utolsó 25 évét itt töltötte el.
Montreaux szintén nagyon közel fekszik Lausanne-hoz, legnevesebb turista attrakciója az innen induló és az utasokat a svájci Alpok legszebb csúcsaihoz szállító panoráma vasút, mely az Alpok hegyei mellett érinti a tópartot és több bájos települést is.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here