ŽabljakŽabljak városa és síüdülőközpontja Montenegró északnyugati részén található a Durmitor-hegység lábánál, tengerszint felett 1465 méterrel. Nem csupán a Balkán, de egész Európa egyik legszebb városa. Egy természetvédelmi terület közepén fekszik, ahol ritka növény- és állatfajok élnek a fenyőerdőben, ami nem mellesleg az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel az egyedülálló természeti kincseinek köszönhetően.

A várost a Majkovac-on keresztül vezető út, valamint az európai főút, az E65 köti össze Montenegró többi részével. Van még egy útvonal, ami Šavnik és Nikšić városain keresztül vezet Risan-ba vagy Podgorica-ba. A városhoz legközelebbi repülőtér 130 kilométerre van, Podgorica-ban.

Nevidio kanyonSok tó, folyó, kanyon, elképesztő barlang és lenyűgöző hegyi lejtő van a térségben. Az ideérkező turisták mindenféle szabadtéri szabadidőprogramot kipróbálhatnak, amihez csak kedvük van: hegymászás, kerékpározás, lovaglás, síelés, snowboardozás, magashegyi turistáskodás, raftingolás és siklóernyőzés. Európa legmélyebb kanyonjában, a Tara kanyonban is raftingolhatunk, amitől biztos, hogy mindenkinek eláll a lélegzete. Az egyedülálló, 18 kilométeres rafting útvonalon több mint 20 szakadékot és kisebb vízesést számolhatunk össze. A Nevidio kanyon felfedezése még ettől is izgalmasabbnak ígérkezik, hiszen itt egy három méter magas vízesésről kell leugrani, majd a kristálytiszta vízben úszni.

Savin KukSavin Kuk, Stuoc és Javorovaca a legjobban felszerelt üdülőhelyek, ahol mindenféle téli sport a rendelkezésünkre áll négy hónapig, decembertől egészen áprilisig. Azok, akik pedig még a nyarat sem tudják hó nélkül elképzelni, ellátogathatnak a Debeli Namet nevű szabadtéri, egész évben hófödte útvonalhoz. Bérelhetünk felszereléseket, sőt, segítségért is bátran fordulhatunk a szakemberekhez. A turisták biztonsága érdekében egy nagy csapat mentőosztag is jelen van. A szolgáltatások színvonala abszolút európai szintű, ugyanakkor kétszer olcsóbb, mint a francia vagy olasz üdülőközpontok.

Fekete-tóA Durmitor-hegység híres a tavairól. Az egyik leghíresebb a Fekete-tó, ami igazából két tó egyesülése egy vízeséssé. Ezeket más néven Hegyi szemeknek is nevezik, mert a hegy tükröződik a víz felszínén, így képezve egy fekete árnyékot. A víz olyan tiszta, hogy mindenkit felbátorít arra, hogy minden probléma nélkül ússzon benne.

JégbarlangA helyi hegyi barlangok különösen érdekesek. Körülbelül 300 barlangot találunk errefelé, de legtöbbjük még felfedezetlen. A jégbarlang a legnépszerűbb a turisták körében. A 2000 méterrel a tengerszint felett található barlangot Žabljak egyik fő látványosságának tartják. Ahogy a gleccserek olvadnak, bizarr formájú tavakat hoznak létre, amiket pedig cseppkövek vesznek körbe.

Tényleg megéri ellátogatni ide, és saját szemmel megtapasztalni a természet szépségét és élvezni a harmóniát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here