CominoA Málta északi részén található Comino szigete egy hihetetlenül csodás és nyugodt hely. Comino, vagy máltaiul Kemmuna a máltai szigetcsoporthoz tartozik, s a három sziget közül a legkisebb, hiszen csupán 3.5 négyzetkilométeren terül el. A Gozo és Málta között található szigetre könnyedén eljuthatunk hajóval. Nevét a kumin nevű gyógynövény után kapta, ami egykor a szigeten virágzott.

Comino érdekességei

Comino békességéről és elszigeteltségéről híres, a legkülönlegesebb pedig, hogy a szigeten még autók sem járnak. Az állandó népessége mindössze négy lakos. Egy pap és egy rendőr ingázik oda-vissza Gozo szigetéről, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsák az itt lakók, valamint a nyári látogatók számára.
A sziklás Comino nem csupán egy sziget, de madárrezervátum és természetvédelmi hely is. A békés tájat sziklák, két apró, fehér homokos strand, barlangok és kis völgyek tarkítják. Comino szigetén nincsenek utak vagy autók, csupán túraútvonalak, ahol túrázhatunk vagy kerékpározhatunk. Közigazgatásilag a Gozo délkeleti részén található Ghajnsielem nevű település része.
Comino szigetének van egy tipikus „hagyjunk hátra mindent” hangulata, a sziklás és homokos strandok pedig nagyszerű fürdőzési lehetőségeket nyújtanak. A sziget délkeleti sarkán egy disznófarm is található. Célja a szelektív tenyésztés volt, miután Máltán az összes sertés elpusztult száj- és körömfájásban.

Egy kis történelem

Szűz Mária-torony

Mivel Comino egy elszigetelt kis sziklás sziget, így soha nem volt nagy népessége, azonban vannak róla feljegyzések, hogy a római idők alatt élt itt néhány farmer. A középkorban pedig kalózok használták búvóhelyként, a mészkősziklák közelében és a barlangokban rejtőzködtek.
Comino a 13. században vált egyházközséggé, amikor is egy kis kápolnát építettek a Miasszonyunk Egyiptomból történő visszatérésének emlékére. Máig láthatjuk ezt az apró kápolnát a szigeten, csak úgy, mint egy másik ókori épületet, a Szűz Mária tornyot. Az erődítményt a máltai lovagok építették 1618-ban, annak érdekében, hogy távol tartsák a kalózokat Comino szigetétől. Később, a lovagok a szigetre jártak vadkanokra és nyulakra vadászni. A 16-17. században pedig Comino börtönként vagy száműzetési helyként szolgált azoknak a lovagoknak, akik kisebb bűncselekményeket követtek el. Az volt a büntetésük, hogy vigyázniuk kellett az elszigetelt Szűz Mária toronyra.

A Kék Lagúna

Kék Lagúna

A Comino és a Cominotto nevű kis sziget között található Kék Lagúna Málta egyik legjobb strandja. A kristálytiszta vízben kékeszölden tükröződik a kék ég, sőt, még a Földközi-tenger igazi, fehér homokos tengerfenekét is tisztán láthatjuk. A hosszú, szűk öblöt sziklák és egy kis homok veszi körbe, így formálva szinte egy tökéletes medencét, ami ideális hely az úszáshoz, búvárkodáshoz vagy egy egyszerű tengerparti pihenéshez.
Ha gyerekekkel érkezünk, egészen nyugodtan hagyhatjuk őket a meleg, sekély lagúnában játszani, míg a család többi tagjai élvezik a máltai napsütést vagy kipróbálnak valami extrém vízi sportot. Nyáron egész nap turisták érkeznek hajókkal a lagúnához, a hétvégéket, ha tehetjük, próbáljuk meg elkerülni, hiszen akkor tényleg rengetegen látogatnak el ide. Éjszakára a Kék Lagúna azonban teljesen kiürül, így a máltai partok ezen része biztosan tiszta marad egész évben.
Ha Máltán nyaralunk, egy reggelt vagy délutánt mindenképp szánjunk arra, hogy elhajókázunk a Kék Lagúnához és Comino szigetére. Nyáron minden ideérkezőt csalogat a víz, míg a hidegebb évszakokban ez az apró sziget tökéletes hely a túrázók és fotósok számára.
Nyáron Gozo és Málta szigetéről is indulnak hajók Comino szigetére és a Kék Lagúnához. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mennyi a hajóút ideje, hiszen minél tovább tart odajutni, annál kevesebb ideig élvezhetjük a csodás kis szigetet és a lenyűgöző lagúnát. A legjobb, ha elbuszozunk Marfa vagy Cirkewwa városába és onnan komppal jutunk el a szigetre.

Turizmus és a filmipar

Comino népszerű hely a film gyártók körében is. Olyan híres filmekben tűnik fel a sziget, mint a 2004-es Trója, a 2002-es Monte Cristo grófja és a szintén 2002-ben bemutatott Hullámhegy.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here