Kezdőlap Belgium Ypres 11 legjobb látnivalója

Ypres 11 legjobb látnivalója

0

Ypres városára gondolva sokan asszociálnak az I. világháború legkegyetlenebb csatáira, amikor a város környéke a fő állóháború helyszínévé vált, a várost pedig szinte teljes egészében lerombolták. Manapság a temetők és a csataterek fontos zarándokhelynek számítanak. Ypres városát a 10. században alapították, s a középkorban Belgium egyik legfontosabb városa volt a gazdag ruhaiparának köszönhetően. Ypres-ben a legtöbb ókori épület fennmaradt, melyek bizonyítékként szolgálnak a város korábbi, I. világháború előtti pompájára.

1. Csataterek

Ypres környéke adott helyet a négy évig tartó (1914-1918) I. világháború néhány legvéresebb csatájának. A halottakat 170 háborús temetőben temették el, s néhány sírt a mai napig látogatnak a rokonaik. A 14-18-as úton táblák jelzik a legfontosabb csatatereket. Az egyik jelöletlen túra a Menin kapunál kezdődik. Az északkelet felé vezető N345 és N332 utak az egyik legkegyetlenebb harc területein vezetnek keresztül egészen a Zonnebeke nevű településig, s közben több brit temető mellett is elhaladnak. Az apró falut teljesen lerombolták a háború során, jelenleg egy gyönyörű templommal és egy 1921-ból származó, szabadon álló harangtoronnyal büszkélkedhet.

2. Lakenhalle (Posztócsarnok)

Az eredeti épületet 1260 körül kezdték el építeni, s 1304-ben fejezték be, ám az I. világháborúban teljes egészében lerombolták. Az új Lakenhalle pedig Európa egyik legszebb és legnagyobb világi épülete. A terem nagysága, ahol a ruhákat tárolták, ellenőrizték és árulták, egyben a városi testületek egykori hatalmát mutatja. A bejárati ajtó felett a város védőszentjének, Onze-Lieve-Vrouw-van-Thuyne szobra látható, a falmélyedésekben pedig a konstantinápolyi Baldvin gróf és Mária grófné, valamint I. Albert király és Erzsébet királynő szobrai találhatóak.
Az első szint hatalmas terme a látogatók számára is nyitva áll, amely egy az I. világháború kegyetlen harcait bemutató múzeumnak is otthont ad. A kiállítási darabok között vannak egyenruhák, a hadseregek felszerelései és Ypres városát ábrázoló képek. A posztócsarnok keleti szárnyához 1619-ben adták hozzá a spanyol reneszánsz stílusú városházát, amit azóta szintén felújítottak már. A városházát II. Fülöp spanyol király címere díszít.

3. Grote Markt

Az Ypres-i Grote Markt egyik legkülönlegesebb építészeti eleme a 70 méter magas harangtorony, ami a posztócsarnok közepén áll, s a város környékéről bárhonnan látható. A 49 harang játékát az idelátogatók júniustól októberig minden este 9 órakor hallhatják. Az UNESCO Világörökségi Listán is szereplő toronyból elképesztő kilátás nyílik Flandria tájaira. a posztócsarnokkal szemben, délen, a Boomgaardstraat sarkán áll az 1277-ben épített Nieuw Vleeshuis, vagyis a húsház, ahol egészen 1947-ig árulták a húsokat minden szombaton. A Grote Markt északi végén található a régi Városháza, oromzatán a hét főbűnnel.

4. Menin kapu

A Grote Markt keleti végétől csupán egy rövid sétára található a Menin kapu, amit Sir Reginald Blomfield épített a középkori városkapu helyére, melyen a brit katonák meneteltek keresztül a frontra tartva. Az I. világháború emlékműveként szolgáló Menin kapu a csatatérre vezető túrák kiindulópontja. A kapu boltozatán 54.896 brit katona neve található, akik elhunytak vagy eltűntek a háború alatt. 1928-tól minden este megkondítják a lélekharangot.

5. Szent Márton-katedrális

A posztócsarnok mögött északra áll a Szent Márton-katedrális. A templomot eredetileg a 13. században építették, majd a 15. században adták hozzá a déli bejáratot és a tornyot. A katedrálist a háború idején teljesen lerombolták, majd 1922-ben építették újjá. A katedrális nagysága a több mint 100 méter magas tornyával a monumentális francia katedrálisokra emlékeztet. A templom belsejében, a látogatók megtekinthetnek néhány művészeti kincset, melyek túlélték a háborús bombázást. A templom egy az 1600-as évekből származó, réz szenteltvíz tartóval és egy Onze-Lieve-Vrouw-van Thuyne-t ábrázoló képpel is büszkélkedhet. A templomban található még Jansenius püspök, a janzenizmus alapítójának, Georgius Chamberlain, Ypres hatodik püspökének és I. Róbert flamand királynak a sírja is. A háborúban elhunytak emlékére Nagy-Britannia üvegfestményeket adományozott a templomnak.

6. Szent György Emléktemplom

Az Ypres-i Schuwburg színházzal szemben, a katedrális északi részén található a Szent György Emléktemplom. Az Anglikán egyház 1927-ben bízta meg Sir Blomfieldet a templom megépítésével a Brit Nemzetközösség katonái emlékére, akik Flandriában veszítették életüket az I. világháború alatt. A templom belsőépítészetét, a Szent György szoborral és az „In Flanders Field” című híres verset ábrázoló dísztáblával a Brit Nemzetközösség finanszírozta.

7. Merghelynck és Stedelijk Múzeum

A Merghelynck Múzeumnak Frans Merghelynck régi, 1774-es háza ad otthont, aki egykor Mária Terézia kincstárnoka volt. A pompás XV. Lajos és XVI. Lajos belső egy része túlélte az I. világháborút, s igazán megéri megcsodálni. A Merghelynck Múzeummal átlósan szemben található a 13. századi Steenhuis. Ypres egyetlen fennmaradt kőépülete jelenleg postaként funkcionál. A Rijselstraat déli végén, egy szűk utca vezet a Stedelijk Múzeumhoz, ami a 13. században a szegényeket ellátó kórházként szolgált, ma pedig a város történelmét bemutató kiállításoknak ad otthont.

8. Rijselspoort

A Rijelstraat a Rijselspoort-nál, más néven a Lilletor-nál ér véget, ami egy hatalmas, a burgundi korból való erődített kapu. Az I. világháború alatt a brit vezérkar főhadiszállásai a kazamatákban voltak. A közelben a régi gát kapujának romjai a mai napig láthatóak. Azok számára, akiket érdekel az Ypres-i történelem, a kapu egy „kötelező” látnivaló. Nem messze tőle található egy másik érdekesség is, a 16. századi Houten Huis, a térség 90 hagyományos faházának az egyik tökéletes példája.

9. Tyne Cot temető

A Nieuwe-Molden nevű falucskához közel található Flandria legnagyobb brit háborús temetője. A Tyne Cot temetőt Sir Reginald Blomfield hozta létre közel 12.000 háborús sírral és egy a 35.000 katona tiszteletére állított emlékművel, akik 1917. augusztus 16. után tűntek el. A temető elhelyezkedésének köszönhetően a látogatók elé bámulatos kilátás nyílik a korábbi csataterekre. A Tyne Cot temetőből egy szűk utca vezet ki az N313 főútra. A Langemark-hoz vezető út és az N313 kereszteződésénél található egy emlékmű, amit az első német gáztámadásban, 1915-ben elhunyt 2000 kanadai emlékére állítottak.

10. Német Háborús temető

Az imént említett kanadai emlékműtől körülbelül három kilométerre helyezkedik el a Langemark nevű, csodás kis település. A falut súlyos csapások érték a háború során. Az itt található, hatalmas német háborús temetőben körülbelül 45000 sír fekszik. Langemark-nál, 1914-ben fiatalok ezrei, tapasztalatlan újoncok, főként tanulók vesztették életüket. Langemark-ból Ypres-be visszatérve, az úton elhaladunk az úgy nevezett Cementhouse Brit temető mellett is.

11. Kemmelberg környéki emlékművek

A Dikkebus-tól 10 kilométerre található De Klijte nevű falucskánál balra fordulva érkezünk meg Kemmel-re. A településtől két kilométerre délre magasodik a Kemmelberg, egy nyugat-flandriai hegység legkeletibb csücske, aminek nagy részén súlyos harcok folytak az I. világháború alatt. A hegyen állva elképesztő kilátás nyílik Ypres-re és Flandria sík vidékeire. A nyugati lejtőn egy hatalmas, francia kommunális temető található, amit egy csodás emlékmű „koronáz” meg.
A Kemmel-től öt kilométerre található Mesen városa számos háborús temetővel büszkélkedhet. A Mesen és Wijtschate közötti magas vidéket 1917-ben a britek hatalmas bányarobbantással szerezték meg. A csata egyik legnagyobb bányakrátere, a „Magányos Fa Kráter” (Spanbroekmolen Mine Crater) mára egy kis tóvá vált, s a „béke medencéje” néven híresült el, mint emlékhely.
Mesen-ből tovább folytatva utunkat a N365-ösön északra visszajutunk Ypres-be, ahonnan mindössze 5 kilométerre található Wijtschate, egy kis út jobbra, amely a Zillebeke nevű településhez és a Hill 60 harcmezőhöz vezet. Zillebeke fontos tüzérségi megfigyelőállásként szolgált, továbbá kegyetlen harcok helyszíne is volt. Jelenleg két brit emlékmű áll a városban.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version