Telc óvárosaCsehország 1991-ben csatlakozott az UNESCO azon kezdeményezéséhez, melynek keretein belül világszerte a történelmi, kulturális vagy természeti szempontból legértékesebb helyszíneket gyűjtik egybe. Ezek a műemlékek, kultúrtájak nemcsak egy-egy ország, de az egész emberiség számára képviselnek megőrzésre érdemes értéket. Az elmúlt évtizedekben a területét tekintve nem túl nagy Csehországban összesen 12 helyszínt vettek fel a Világörökségek listájára.

Telc óvárosa

Prága és Bécs közt félúton fekszik Telc, melynek alapításához egy legenda fűződik. Úgy tartják, II. Ottó morva herceg Bretislav cseh király felett 1099-ben aratott győzelme után emeltek egy kápolnát, amiből templom lett, később pedig kiépült körötte a település, azaz Telc mai óvárosa. A város fénykora a 16. század második felében, Hradeci Zakariás földesúr idején köszöntött be. A városban ekkor sorra húzták fel az itáliai reneszánsz stílusában készült épületeket és alakították ki Telc főterét, ami ma is az egyik legszebb Európában. Az óváros szívében álló színes, árkádos polgári házak egymással versengenek a turisták kegyeiért. Telcet ma a legromantikusabb cseh városként tartják számon, melynek az évszázadok során is változatlan központja 1992-ben lett része az UNESCO Világörökségeknek.

Olmütz – Szentháromság-oszlop

Olmütz - Szentháromság-oszlop

Olmütz mindig is Morvaország legfontosabb városa volt, melynek 18. századi Szentháromság-oszlopát az UNESCO 2000-ben vette fel a Világörökségek közé. Az Európát sújtó pestis járvány után a Szentháromság-oszlopok emelése a keresztény országokban szokásként terjedt el. Az olmützi ennek az építési hullámnak az egyik utolsó és az egyik legkiemelkedőbb példája. A város főterén álló, 35 m magas oszlopot 1711-1754 között építették, mind díszítése, mind nagysága miatt eltér valamennyi hasonló műemléktől. Az ún. olmützi barokk stílusában készült, rajta dekoratív szobrokkal, melyek a kiváló morva művész, Ondrej Zahner munkái. Már ezt megelőzően is volt oszlopa a városnak, de a helybeliek úgy gondolták, megjelenését tekintve nem volt méltó, ezért fogtak egy újabb építésébe. Ezután olyan nagy becsben tartották, hogy amikor a város ostrom alatt állt, a cseh vezetők külön egyeztettek a porosz tábornokkal, hogy tiltsa meg katonáinak, hogy az oszlopban kárt tegyenek. A tábornok ennek eleget is tett, ennek köszönhetően láthatjuk ma eredeti pompájában Olmütz Szentháromság-oszlopát.

Lednice-Valtice kultúrtáj

A 12. században kialakított, hatalmas területen ma egy kastély, egy festői falu és a tájépítészet ritka gyöngyszemei láthatók. A Lednice-Vlatice kultúrtáj jelenlegi területe 300 km2-t fed le, fellendülése akkor kezdődött, amikor a 14. században a Lichtenstein család birtokába került. Ők kezdték el a tereprendezést, melynek eredményeként elegáns francia kertek, angol parkok, romantikus épületek születtek, melyek maximálisan tükrözik az egykor itt élők fényűző mindennapjait. A Lednice-kastély ma neogótikus, hivalkodó megjelenését a 19. századi átalakítások során nyerte el. Akkoriban az európai arisztokrácia nyári találkozóinak helyszíne volt, míg a Valtice-kastélyt az osztrák és morva főurak használták. A parkokat vízililiomokkal borított halastavak, rétek, erdők, bennük ritka fafajok alkotják. A kastély és a parkok mellett Valtice történelmi központja szintén az UNESCO Világörökségek közé tartozik, benne a várral, a reneszánsz Városházával, az oszlopcsarnokkal és a templommal.

Litomysl kastélya

A gazdagon dekorált, reneszánsz kastély a bájos óvárossal rendelkező Litomysl fénypontja. A lenyűgöző homlokzatok, az elegáns árkádok, a varázslatos kertek és a titokzatos, föld alatti járatok a kastély komplexum legérdekesebb részei. Építtetője a Pernstejn család, akiknek neve korukban Csehország-szerte ismert volt. Ők választották az először Itáliában megjelenő stílust, amit a 16. századi jellegzetességekkel vegyítettek. A korábban leromlott épület helyreállítási munkálatai 1580-ra teljesen befejeződtek, ezt követően 1719-ben került sor nagyobb átalakításokra, melyek során mindvégig gondosan megőrizték az eredeti, reneszánsz elemeket is. A négy szárnyú, háromemeletes kastély önmagában is gyönyörűen példázza a nemesi építészetet és a különböző korszakok stílusait, de melléképületei és parkja is az UNESCO Világörökségek sorába tartoznak.

Trebic – zsidónegyed és a Szent Prokopiusz bazilika

Trebic - zsidónegyed és a Szent Prokopiusz bazilika

1101-ben, egy bencés kolostor alapításával jött létre a város, mely később vallási és oktatási központ lett. Trebic egykor Morvaországon belül a zsidó kultúra centruma volt, egyedülállóan szép állapotban fennmaradt zsidónegyede és a Szent Prokopiusz bazilika ritka példái a zsidók és a keresztények harmonikus együttélésének. Két zsinagóga, a rabbi háza, a zsidó Városháza, egy temető, keskeny utcácskák adják a zsidónegyed varázsát, mely egész Európában kiemelkedő értéket képvisel. A Szent Prokopiusz bazilika a gótikus és román építészet remekműve, kápolnájában Morvaország második legrégebbi freskói láthatók. A bazilika legjobb állapotban megőrzött része a kripta, benne szerzetesek és az apátság alapítóinak sírjaival.

Zdár nad Sázavou – Nepomuki Szent János zarándoktemplom

Zdár nad Sázavou, az egykori mezőváros egy ősi helyi út mentén épült ki. A mellette lévő dombon, a Zelená Horán áll a Nepomuki Szent János templom, mely az egyik legősibb zarándokhely Európában. A tehetséges építész, Jan Blazej Santini Aichel munkája vallási és építészeti szempontból egyaránt lenyűgöző hely. A templom különlegessége, hogy öt kapu, öt kápolna és öt oltár található benne. Az ötös szám Nepomuki Szent János legendájával forrt egybe, mely szerint, amikor megkínzása után belehajították a Károly-hídról a Moldva-folyóba, öt csillag jelent meg a feje fölött. Az építész ezt a misztikus számot ügyesen felhasználta a templom tervezésekor, még az alaprajza is ötágú csillagot formáz. Az egész épület egybefonódik ezzel számmal és egyben a titokzatossággal. A történészek még mindig keresik annak a titkos folyosónak a bejáratát, ami állítólag a közeli zdari kastély kolostorához vezet. Az 1820-as évek elején épült templom 1994 óta tartozik az UNESCO Világörökségek közé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here