Texel-szigetA kultúra, a művészet és a nagyvárosi pezsgés nem minden, amiért Hollandiába érdemes ellátogatni. Számos nyomós érv szól amellett, hogy a városnézés mellé beillesszük az útitervbe a vidék felfedezését is. Az egyik legjobb ok, amiért megéri kissé távolabb merészkedni a legnépszerűbb holland városoktól, Texel, a legnagyobb és az Amszterdamhoz legközelebb eső fríz sziget. Fantasztikus strandjai, gyönyörű panorámái, éjszakai élete miatt nagy hírnévnek örvend és nemcsak az országhatárokon belül.

Közvetlenül az észak-holland partok mellett fekszik a 30 km hosszú Texel-sziget, mely méltán a turisták kedvenc úti célja az öt watt-tengeri sziget közül. Szépségéről mi sem mond többet, minthogy a sziget nagy része természetvédelmi területet és nemzeti parkot képez.
Mielőtt a 19. században megnyitották volna a Noordzeekanaalt, Texel az egyik legfontosabb állomása volt az Ázsia, Afrika és Észak-Amerika felé tartó hajóknak. Ma a sziget főként a turizmusra támaszkodik, látogatóinak többségét a hollandok és a németek adják. A helyi gyapjút még mindig nagyra értékelik, a szigeten mindenütt lehet látni legelésző birkanyájakat, ezek szorosan hozzátartoznak Texel tájképéhez. Végtelenbe nyúló strandjain hosszan lehet sétálgatni anélkül, hogy bárkivel is találkoznánk. Partjai, bár szelesek, mesébe illően szépek, hét településén adott a lehetőség a vásárlásra, remek éttermek, kávézók és éjszakai klubok várják a turistákat.

Den BurgA sziget fővárosa Den Burg, ami középkori utcáival egy kisváros benyomását kelti, de valójában ez Texel legnagyobb települése, a sziget 14 ezer lakójának nagyjából fele él itt. Látnivalói közé tartozik az 1400 körül épült református templom, ami a II. világháború során súlyosan megsérült, de közvetlenül utána helyreállították. 1863-ban épült római katolikus templomának érdekessége a hajót ábrázoló ólomüveg ablak, melyet 1945. után készítettek azoknak a férfiaknak a tiszteletére, akik visszatértek a háborúból. Den Burg nem kevesebb, mint 64 műemléki épülettel büszkélkedhet, ezeknek többsége gazdasági épület és közvetlenül a város határain kívül található.

De Cocksdorp a sziget legfiatalabb falva, 1835-ben alapították. Közel található a világítótoronyhoz, lenyűgöző kilátás nyílik innen a Watt-tengerre. Igazi kis üdülőfalu, sok étteremmel és kávézóval, a falu több gazdasági épülete és két temploma is műemléki védettség alatt áll. Júliusban és augusztusban hagyományosan megrendezik itt a lovacskocsi versenyeket, a turisták nagy örömére pedig nyaranta innen indítják a lóvasutat, amivel körbejárják a szigetet.
De Waal egy hagyományos kis falu, annak minden bájával. Érintetlen szépségét semmi nem zavarja, Texel szigetén nem ez az éjszakai élet központja. Ez a legkisebb település, melyet alig 400-an laknak. Kultúrtörténeti múzeuma betekintést enged Textel múltjába, a virághagyma termesztésbe és a paraszti élet hétköznapjaiba.

Oudeschild Texel halászati flottájának a központja, a turisták egyik kedvenc települése a szigeten. Kikötőjét halász- és kirándulóhajók töltik meg, melyek a Watt-tengert mutatják meg a turistáknak. A település a 17. században egy csatorna mentén épült ki, óriási vízi forgalma hozzájárult ahhoz, hogy sok hajós választotta otthonának a falut. A Kaap Skil múzeumban meg lehet nézni a halászok hagyományos házait, meg lehet ismerkedni a halfüstölés mikéntjével is.
Eierland Texel északi részének a neve, mely egykor önálló szigetet alkotott. Miután felépítették a gátat, a terület feltöltődött, a juhok legeltetésére alkalmas legelők alakultak ki.
De Kogg Texel-sziget egyetlen tengerparti települése, ahol a turisták mindent megtalálnak, amire csak vágynak. A strandon eltöltött nap után hívogat a város fő utcája, kellemes, árnyas kávézókkal és rengeteg kis üzlettel.

De Hoorn templomának vakítóan fehér tornya talán a legtöbbet fotózott részlete a Texel-szigetnek. Hagyományos épületei azokat az időket idézik, amikor a falut matrózok és a bálnavadászok népesítették be. Innen egészen rövid utat kell megtenni, hogy eljussunk a tengerparti homokdűnékig. Régen a dűnék körül hatalmas nyájak legeltek, a falu a juhtenyésztés egyik központja volt, később azonban ezt a szarvasmarha tenyésztés váltotta fel. De Hoorn azonban talált magának egy új bevételi forrást is, mégpedig a virághagymák termesztését. A falu körül tavasszal még mindig több tucat hektárt fest sárgára a virágzó nárcisz.

Oosterend

Oosterend sokak szerint Texel legszebb kis települése. Festői utcái és a Leitjes-út andalogni hívogatnak, a nyári hónapokban pedig a bolhapiac a város legizgalmasabb látnivalója. Télen mesés karácsonyi vásárt rendeznek a főtéren, ahol a Szent Márton templom, Hollandia egyik legrégebbi temploma is áll. 1206-ban építették egy még korábbi templom helyén, a látogatók előtt júliusban és augusztusban is nyitva áll.
Dennenbos Texel ültetett fenyvese. A szigeten csak nagyon kevés őshonos fafaj van, ezért az itt élők azokra a farönkökre voltak utalva, melyeket a víz a partokra sodort. Régi közhely a szigeten, hogy a parasztházak szarufái egykor szinte biztosan elsüllyedt hajók árbocai voltak. A 19. század végén Texel vállalkozó szellemű lakói úgy döntöttek, hasznosítani fogják a kopár dűnéket. Fákat ültettek, főleg fenyőket, bár eleinte úgy gondolták, ezek nem fognak sokáig életben maradni. Később azonban a szkeptikus is láthatták, hogy jó ötlet volt a fenyves telepítése, nem utolsósorban azért, mert a széllel szemben is védelmet nyújtott. A fakitermelés ugyan nem indult virágzásnak, de a turizmus fellendítésben a Dennenbos fenyves sokat segített.

Texel-sziget legnagyobb vonzerejét egyértelműen a strandok adják. Ezek a sziget nyugati részén találhatók és összességében nagyjából 30 km-t tesznek ki. Közülük a környékbeli települések hangulata alapján lehet leginkább válogatni. Akik a pezsgést kedvelik, De Koog partjainál strandolhatnak, míg a békés pihenésre vágyóknak sokkal jobb választás a De Hoorn környéki partszakasz. A strandok egytől egyig tiszták és vizük alkalmas az úszásra, szolgáltatások tekintetében is színvonalasnak mondhatók.

A sziget természetvédelmi területei ideálisak a túrázáshoz, az erdőket és a dűnéket kerékpáros és gyalogtúra útvonalak szelik át. A magas dűnék mögött sok helyen tavak rejtőznek, melyek vízimadarak fészekrakó helyei. A természeti értékek mellett a Texel-sziget egyik legfontosabb látnivalója az EcoMare. Itt a látogatók mindent megtudhatnak a sziget természeti adottságairól, a Watt-tengerről, az Északi-tengerről és arról, hogyan változott a vidék az emberi beavatkozások következtében. Az EcoMare egyik fontos célja, hogy védelmet nyújtson a vadon élő állatoknak, elsősorban a fókáknak. Bár akváriumai tele vannak tengeri halakkal, sőt, cápák is láthatók itt, az EcoMare fénypontjai egyértelműen a játékos fókák, akiknek önfeledt produkciói nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is képesek hosszú időn át elszórakoztatni. Az egész létesítmény lenyűgöző, annak ellenére, hogy sem a holland, sem a külföldi utazási irodák nem népszerűsítik nagy erővel ezt a texel-szigeti látnivalót.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here