Kriván-csúcsSzlovákia elsősorban történelmi városairól, ám legalább ennyire gyönyörű tájairól is ismert. Amikor a természeti szépséget osztogatták, az ország bőségesen kapott belőle – a természetjáró turisták legnagyobb örömére. A látványos tájak valamennyi kellékét megtaláljuk itt, a magas hegycsúcsoktól kezdve a virágos réteken át a mély barlangokig. Szlovákia 9 nemzeti parkja Európa legszebbjei közé tartozik, de ezeken felül is számos természetvédelmi terület található az országban, melyeket jelölt túraútvonalak szelnek keresztül-kasul. Nem kell más, mint néhány nap és egy strapabíró túracipő, hogy felfedezzük a szlovák vidék rejtett szépségeit.

Kriván-csúcs

A Magas-Tátra egyik legmagasabb csúcsa és a Magas-Tátra Nemzeti Park egyik legnépszerűbb úti célja a lengyel határ közelében magasodó, 2494 m-es Kriván-csúcs. Több gerinc fut le a hegy tetejéről, a legjobb túrákat a déli és délnyugati gerinceken lehet tenni. Ezek az utak a Magas-Tátra nehezebb fokozatú útvonalai közé tartoznak, megkövetelik a jó fizikai állapotot és a felkészültséget. Gyönyörű a kilátás az Alacsony- és a Nyugati-Tátrára, valamint a Vörös-hegyekre. A Kriván Szlovákia 27. legmagasabb pontja, egyik oldalról finoman ívelt sziluettje évszázadok óta elvarázsolja a költőket, festőket és természetesen a hétköznapi kirándulókat is. Számtalan mítosz és legenda kapcsolódik a Krivánhoz, a múltban a nemzeti büszkeség és identitás szimbóluma volt, időnként politikai események színhelyeként is használták. A szlovák nemzeti öntudat jelképe lett, ezért 2005-ben úgy döntöttek, hogy az euró érmék hátoldalán is szerepelnie kell.

Sztracena

Sztracena

A kis hegyi falu Kelet-Szlovákiában a legjobb kiindulópont a Szlovák Nemzeti Paradicsom felfedezéséhez. A település alapítása a bányászathoz és a kohászathoz kapcsolódik, 1723-ban a Csáky család építtetett itt egy nagyolvasztót, ami 1927-ig működött. A faluból számtalan túraösvény indul a Sztracenai-völgyhöz, ami az itt kanyargó Gölnic-patakkal együtt talán a legszebb része a nemzeti parknak. Kicsi, de annál vonzóbb része a vidéknek a Sztracena-kanyon, ahova szintén megéri elkirándulni. A faluban nagyjából 150-en élnek, autentikus környezetben várják a turistákat. Sztracenától kb. 2 km-re található Imrikfalva, a nemzeti park egyik központi települése, egy gyönyörű tóval és fantasztikus látképpel.

Tamásfalvi-kilátó

A Tamásfalvi-kilátó egy sziklakiszögellés 680 m-es magasságban, páratlan kilátással a vidékre, a Fehér-patakra és a Hernád-folyóra. Tiszta időben még Szlovákia legnagyobb hegyvonulatának, a Magas-Tátrának a csúcsait is látni lehet. A Tamásfalvi-kilátó a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park szimbóluma, a vidék legkeresettebb és leghíresebb látnivalója. Leghamarabb Cingov faluból lehet ideérni vagy Szepestamásfalváról a zöld vagy sárga jelzést követve nagyjából 35-45 perc alatt megtehető az út. A Tamásfalvi-kilátót nemcsak a kilátásban gyönyörködni vágyó turisták látogatják, de előszeretettel tartanak itt hegymászó edzéseket is.

Badíni őserdő

Szlovákia egyik legrégebbi természetvédelmi területe. 1913 óta tartozik védettség alá, legértékesebb része pedig a 30 hektárt magában foglaló ősi lombhullató erdő, amit elsősorban a bükkfák uralnak. 2000-ben Károly herceg is látogatást tett itt, hogy megnézze a ritka szilfát, az őserdő egyik büszkeségét. Az összesen 150 hektáros erdőben 140 féle növényfaj él, köztük 34 fa- és cserjefajta. Mivel fokozott védettség alatt állnak, túrázni csak az itt kijelölt ösvényeken szabad.

Dunajec-áttörés a Pieniny Nemzeti Parkban

A Dunajec-áttörés, másnéven Dunajec-kanyon egy híres turista attrakció Szlovákia és Lengyelország határán. Szépsége és különlegessége miatt az UNESCO Világörökségek listáján is szerepel. A Dunajec-folyó itt tör át a Pieniny-hegyvonulaton és váj szűk völgyet, romantikus szakadékot a mészkőbe. A terület nagyon ritka növény- és állatfajok otthona, a Dunajec pedig az egyetlen folyó, ami Szlovákia területéről vizet szállít a Balti-tengerbe. A turisták számára felejthetetlen élmény a hagyományos tutajokon hajózni a Dunajecen. Ennek hagyománya a 19. századig nyúlik vissza és ma is sok kalandot tartogat a kirándulóknak. A kanyon menti sziklák magassága helyenként a 300 m-es magasságot is eléri. A környéken számos építészeti látnivaló is van, például Nedec vára.

Gerlachfalvi-csúcs

Gerlachfalvi-csúcs

A Magas-Tátra legmagasabbik hegycsúcsa. Bár 2655 m-en található, mégis viszonylag könnyen megközelíthető, ezért a turisták egyik kedvenc célpontja Szlovákiában. Elsőként 1855-ben hódították meg a Gerlachfalvi-csúcsot, bár állítólag 1834-ben Jan Still, az alsóerdőfalvai katolikus iskola tanára már sikeresen feljutott ide. A hegycsúcshoz két fő útvonal vezet, az egyik a Felkai-völgyben lévő Sziléziai-háztól indul és nagyjából 4 órát vesz igénybe, a másik útvonalat visszafelé ajánlott megtenni a Batizfalvi-völgyön át a Sziléziai-házig. A Gerlachfalvi-csúcsra kizárólag hegyi vezetővel lehet feljutni, illetve engedéllyel rendelkező hegymászók túrázhatnak itt, ezért a túra előzetes szervezést igényel.

Jászói-barlang

A szlovák karsztban, Jászó falu közelében található az ősidők óta ismert és lakott barlang. A régészek számtalan leletet találtak a paleolit, neolit korból és a Hallstatti kultúra időszakából is. A cseppkőbarlangot először 1846-ban nyitották meg részben a nyilvánosság előtt a közeli jászói kolostor szerzetesei. 1922-1924-ben feltárták a barlang alsó részét is, 1924-ben pedig hivatalosan is látogathatóvá tették a nagyközönség számára. Utakat építettek benne és bevezették a világítást, a barlang teljes, 2811 m-es hosszából ma egy 550 m-es szakasz látogatható. A jászói barlang belsejét gazdagon díszítik a mésztufa képződmények, egyik legérdekesebb látnivalója egy felirat, ami 1452-ből való és a husziták Losoncban aratott győzelmét hirdeti. A barlangban 19 denevérfaj él, elsősorban télen, természetesen ők is védettség alatt állnak, mint a barlang egésze, mely 1995-ben került fel az UNESCO Világörökségek listájára.

Rohace-hegység

Nemcsak a Nyugati-Tátra, de egész Szlovákia egyik legszebb hegyvidéki részének tartják. A Tátra Nemzeti Park részét képező hegység nem véletlenül a turisták egyik legkedveltebb célpontja. Kitűnő adottságainak köszönhetően egész évben tartogat élményeket, a legtöbben télen, a síszezonban látogatnak el ide, de egyre nő azok száma is, akik tavasztól őszig túrabakanccsal vágnak neki a vidéknek. A Rohace-hegység csúcsai között több kiemelkedő is van, ami Szlovákia legmagasabb pontjai között szerepel, a legmagasabb a 2178 m-es Baníkov és a 2167 m-es Pachol’a. A hegyvidéket több kisebb tó teszi még festőibbé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here