VatikánHa valaki Rómából hazatérve azt mondja, nem nézte meg a Colosseumot vagy fogalma sincs, a sok szökőkút között látta-e a Trevi-kutat, furcsán néznek rá. A város tele van kötelező látnivalókkal, ilyen a Vatikán is, amit az olasz fővárosban járva vétek lenne elmulasztani. Neve hallatán rögtön a katolikus vallásra gondolunk, arra, hogy itt a pápa székhelye, de Vatikánváros igazi különlegességét az adja, hogy a vallás és a művészet páratlanul magas színvonalon fonódik össze benne. Róma nevezetességeinek jelentős része található ebben az apró kis államban, ha valaki fogékony a művészetek iránt, csupán néhány óra nem lesz elég ahhoz, hogy Vatikánváros minden szépségét felfedezze.

A több mint 2000 éves múltra visszatekintő Vatikán hivatalosan 1929-ben XI. Pius pápa és az olasz kormány közti szerződés eredményeként jött létre, mint önálló állam Olaszországon belül. A Vatikán-dombon épült ki, ahol Néró császár parancsára 64-ben rengeteg keresztényt mészároltak le. A katolikus vallás szerint a mártírok egyike volt Péter apostol, a későbbi Szent Péter, a legelső pápa.
Területe a 19. század közepén sokszorosa volt a mostaninak (0,44 km2), jelenlegi 800 lakója – akiknek többségét a pápa munkatársai és a legmagasabb rangú egyházi tisztviselők alkotják – pedig egy nagyobb new yorki tömbházban is kényelmesen elférne. Vatikánváros ma már teljes önállóságot élvez, saját pénzzel, bélyeggel, telefon- és tévétársasággal, sőt saját hadsereggel is rendelkezik. Védelmét a híres Svájci Gárda látja el.

VatikánÉvente több mint négymillió ember látogat el a katolikus vallás legszentebb helyére. Köztük legalább annyi a zarándok, mint a turista, akiket elsősorban a Vatikán egyedülálló művészeti gyűjteményei vonzanak ide. Nemcsak Citta del Vaticano, de Róma egyik legfőbb nevezetessége is a Szent Péter Bazilika, a világ összes katolikus temploma közt a legfontosabb, melyet a hit szerint Péter apostol sírja fölött emeltetett Konstantin császár. Hogy pontosan mikor kezdődött az építése, csak hozzávetőlegesen lehet megállapítani. A becslések szerint 319-322 között fektették le alapköveit. Az épület annyira monumentális, hogy minden részletét szinte lehetetlen aprólékosan megnézni, pedig olyan mesterek munkái díszítik, mint Michelangelo, Bernini, Bramante és Raffaello. A világ legnagyobb katolikus templomában járva nehéz eldönteni, hogy hova nézzünk, mindenütt márványok, mozaikok, a műkincseket sorra venni órák alatt is szinte lehetetlen lenne. A bazilika alatti grottákban a korábbi pápák sírjait, szarkofágjait – köztük állítólag Szent Péterét is – láthatjuk. A bazilikába nincs belépő, ingyen nézhetjük meg, de az öltözékünkre figyeljünk. Szigorú szabályok vonatkoznak a nők és a férfiak viseletére is, rövid szoknyában, rövidnadrágban, ujjatlan pólóban nem mehetünk be.

A bazilika előtti hatalmas és impozáns tér szintén Szent Péter nevét viseli. Az ellipszis alakú tér két oldalát 13 m magas dór oszlopok koszorúzzák. A turisták miatt egész évben nagy itt a nyüzsgés, de karácsonykor és Húsvétkor mozdulni sem lehet, hiszen a világ minden pontjáról érkező többszázezer ember hallgatja itt a pápai áldást. A tér közepén egy ősi obeliszk áll, melyet az egyiptomi Hieropoliszból, a Nílus-delta vidékéről szállítottak ide.

Bár a Sixtus-kápolna mindig zsúfolt, várjuk ki a sorunkat, mert anélkül nem hagyhatjuk el Vatikánvárost, hogy láttuk volna a Michelangelo által négy éven át készített freskókkal díszített templomot. A művész legjelentősebb alkotásait csodálhatjuk meg itt, de emellett is bőven van mit nézni, hiszen a padlótól a plafonig a leghíresebb reneszánsz festményekben gyönyörködhetünk. Amellett, hogy felbecsülhetetlen értékű műemlékeknek ad otthont és a világ egyik leghíresebb látnivalója, az 1475-1481 között épült Sixtus kápolna fontos funkciót tölt be. A pápák saját használatú kápolnája ez, ahol többek közt a pápaválasztásokra is sor kerül.

Vatikán

A Sixtus kápolna a Vatikáni Múzeum részét képezi. Ez a komplex gyűjtemény az ókori római, görög, etruszk műemlékektől kezdve a korai keresztény és a középkori reneszánsz remekműveken át egészen a 19. századig műalkotások óriási palettáját fogja át. Mivel mindent biztosan nem tudunk megnézni egyetlen nap leforgása alatt, a múzeum tárlatainak meglátogatása előtt érdemes tájékozódni és kiválogatni azokat a gyűjteményeket, amikre leginkább kíváncsiak vagyunk. A Vatikáni Múzeum minden hónap utolsó vasárnapján ingyen látogatható.

Vatikánváros lenyűgöző hely, ezért célszerű a városnézést jó előre megtervezni, hogy ne maradjunk le a legfontosabb lántivalókról. A Vatikán saját utazási irodája a Szent Péter tér bal oldalán található, a legjobb, ha itt kezdjük a sétát. Itt vásárolhatunk útikönyveket és térképeket, de akár befizethetnünk egy szép túrára a Vatikáni Kertekbe is. Ennek keretében az 1500-1600-as évek itáliai kertépítészetének gyönyörű példáit láthatjuk, valamint IV. Pius pápa nyári rezidenciáját. Ha a vatikáni utazásunkról képeslapot szeretnénk küldeni, használjuk a vatikáni postát, mert jóval megbízhatóbban működik, mint az olasz postahálózat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here