BrelaHorvátország kétségkívül legszebb régióját senkinek sem kell bemutatni. A hosszú, tagolt partok, a gyönyörű szigetek, a tökéletes strandok és a romantikus városok már régóta az európai úticélok toplistájának dobogós helyein szerepelnek. A dalmát turisztikai szolgáltatások ráadásul rendkívül sokoldalúak. A strandoláson túl számos lehetőség kínálkozik, hogy a horvátországi nyaralást minél tartalmasabban, minél változatosabban tölthessük el. Ez persze mindenkinek mást jelent, hiszen míg egyesek a szigetek körüli hajóútra neveznének be, mások inkább a gyönyörű horvát folyók sodrásában élveznék a raftingolást, megint mások Dalmácia vallási szempontból híres látnivalóit keresnék fel. Túlzás nélkül állíthatjuk, itt mindenhez adottak a lehetőségek, csak rajtunk áll, hogy mit hozunk ki a dalmát nyaralásból!

Ritka az olyan vidék, ahol annyi természeti szépséget találunk egyszerre, mint a dalmát régióban. Horvátország legmagasabb hegyvonulata jótékonyan választja el egymástól a kontinentális éghajlatú középső területeket és az Adria partjait szegélyező mediterrán vidéket. Dalmácia tengerpartjai szintén kitűnő adottságokkal rendelkeznek, hiszen a családi fürdőzésekhez legideálisabb sekély partszakaszokból és a búvárkodáshoz, vitorlázáshoz kitűnő mélyvízből sincs hiány errefelé. Ahogyan vad zuhatagokból és békés folyómedrekből, mély tavakból és földalatti barlangokból sem. Dalmácia leghíresebb természeti látnivalói közé tartozik a Bol városától nyugatra fekvő Zlatni Rat, mely nemcsak szép, de egyben ritkaságszámba menő geomorfológiai képződmény is. A hegyfok meghosszabbításaként 400 m-re nyúlik be a tengerbe a magasságáról is híres földnyelv – az itt található Vidova gora az adriai szigetek legmagasabb pontja. A part folyamatosan változtatja alakját a tenger áramlásától függően. Zlatni Rat látképét az apró strandok, a környező fenyveserdők és a káprázatosan kék tenger teszik teljessé.
A Paklenica Nemzeti Park szigetei kihagyhatatlanok a természetkedvelők számára. A 20 sziget nagy része máig érintetlen, így a szigetvilág csodás élménnyel ajándékozza meg a vitorlázókat. A Palmizana Botanikus Kert, a Komiza városánál található Medvidina barlang vagy a Brela jelképévé vált szikla csupán néhány azok közül a természeti látnivalók közül, melyek Dalmáciában várják az utazókat.

A dalmát vidékek történelmi nevezetességekben is hihetetlenül gazdagok.A dalmát vidékek történelmi nevezetességekben is hihetetlenül gazdagok. Vaskos útikönyvek tesznek próbát arra, hogy minden látnivalót részletesen bemutassanak, de szinte lehetetlen feladatra vállalkoznak. A világhírű városok, mint Split, Dubrovnik vagy Zadar valóban az Adria partjának ékkövei, melyek minden évben turisták millióinak nyaralását ragyogják be. Az ókori görög és római emlékektől kezdve a középkori velencei uralom nyomain át a városok szinte hihetetlen mértékben őrzik több száz évvel ezelőtti arculatukat. Ezek a gyönyörűen konzervált települések a nászutasok és minden romantikára vágyó pár kedvencei. A csodás hajnaloktól a vászonra illő alkonyatokig egész napra kínálnak elegendő látnivalót és emellett színes programokat is, főként, ha szervezett városnéző túrákon veszünk részt. A leghíresebb úti célok mellett érdemes figyelmet szentelni a kevésbé felkapott településeknek is, hiszen Dalmácia egyik sajátossága, hogy szinte bármerre lépünk, történelmi látnivalókba botlunk. A szigetek, mint Mljet, Vis, Brac vagy Korcula változatos tájain szebbnél szebb települések bújnak meg. Ezeket legkönnyebben egy hajókirándulás keretében fedezhetjük fel.

A katolicizmus mélyen gyökerezik a dalmátok körében, ennek köszönhetően kiemelkedően sok zarándokhelyet találunk a régióban. Szinte minden templomnak megvan a saját története, mely általában a helyi halászokhoz kötődik, akik évszázadokon át kértek és hálát adtak a megélhetésüket jelentő fogásokért. Közép-Dalmácia legnevezetesebb zarándokhelyei Senj, Solin és Vepric, Hvar-szigeten pedig minden évben sor kerül a hagyományos vallási felvonulásra, melyet az 1600-as évek óta tartanak.
Dalmácia gasztronómiai kínálatát legbehatóbban talán az agroturizmus keretein belül fedezhetjük fel. Az autentikus környezetben lehetőség van bepillantást nyerni a horvát tradíciókba és a dolgos hétköznapokba, miközben a vendéglátók helyben készült gasztronómiai különlegességekkel kényeztetik a kíváncsi turistákat.

Rafting
Akinek a városnézésből elég csupán néhány nap és a természeti adottságokat sem csak távolról szeretné élvezni, annak az aktív nyaralásra is bőven nyílik lehetősége. Horvátország turisztikai kínálatában az egyik legfrekventáltabb helyen találjuk a különböző kalandtúrákat, vadvízi evezéseket, vitorlás körutakat. Egyre többen keresik a szabadban való pihenésnek az izgalmas változatait, amik egyszerre kapcsolnak ki és pörgetnek fel. Dalmácia viszonylag kis területén szinte minden aktív tevékenységhez adottak a feltételek. A hegymászástól kezdve a tengeri kajakon át a lovaglásig a nyaralás egyetlen hete alatt nem is tudnánk mindazt kipróbálni, amire lehetőségünk van. Búvárkodás tekintetében Horvátország kínálata az elmúlt 10 évben nagyon sokat fejlődött. Szinte minden nagyobb strandon, a szigeteken is találunk búváriskolákat, ahol a kezdőket is szívesen elkalauzolják az Adria izgalmas világába. Az Isztria partjainál a legsekélyebb a víz, itt, Rovinj mellett fekszik az Adria egyik legszebb hajóroncsa. A Baron Gautsch felfedezése tapasztalattal nem rendelkező búvároknak nem ajánlott, de aki kellő rutinnal rendelkezik, ne hagyja ki. Losinj közelében a Margarina-zátony, Brac-szigetnél a Lucica-öböl és a Vis-szigetnél található Kék Barlang szintén rendkívüli látvánnyal várják a búvárokat. Raftingoláshoz a legideálisabb, a Kupa-, Dobra- és a Korana-folyók, ahol tavasztól őszig szerveznek túrákat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here