Túraútvonalak Törökországban

Törökország ideális választás azoknak, akik az utazást költségtakarékos szempontok alapján tervezik. Egy kellemes kirándulás nemcsak, hogy nem kerül sokba, de lélegzetelállító látvány kíséri végig utunkat. Törökországot a túrázók paradicsomának is nevezik, különösen márciustól májusig, valamint szeptembertől novemberig kitűnőek a feltételek ahhoz, hogy gyalog vágjunk neki a legszebb régiók felfedezésének. Tavasszal a dombok és a partok virágba borulnak, a túraösvényeket mindenütt gyönyörű, színes takaró szegélyezi. Ősszel a fák termőre fordulnak, beérik a szőlő, a gránátalma, a piacok megtelnek friss zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Ha eldöntöttük, hogy törökországi utunkat a kalandok és a nagyon is aktív kikapcsolódás jegyében szándékozunk eltölteni, már csak választani kell a lehetőségek között. Az egyik leghíresebb és leghosszabb török túraösvény a Fethiye és Antaliya között 500 km hosszan húzódó lükiai útvonal. A kezdő természetjárók talán a szívükhöz kapnak a táv hallatán, de aggodalomra semmi ok, hiszen nem túlélőtúráról van szó! A piros és fehér sávval jelölt ösvény bármely szakaszán is tegyünk meg akár csak néhány kilométert, páratlan élményekben lesz részünk. Ezt az útvonalat egyébként a világ 10 legszebb túraösvénye közé sorolják. Érdemes tehát nekivágni az ősi lükiai vidék hegyes-völgyes területén kanyargó útnak. A túra nehézségi foka mérsékelt, ha ennél könnyebben teljesíthető verziót keresünk, válasszuk a Fethiye és Ölüdeniz közti útvonalat. A túra során étkezési és szálláslehetőséget is találunk, bár nem sokat, éppen ezért célszerűbb inkább magunkkal vinni az ellátáshoz és a sátrazáshoz szükséges felszereléseket.

Túraútvonalak TörökországbanTörökország másik világhírű túraútvonala a Szent Pál ösvény, mely az Antalyahoz közeli Perge városából indul és Yalvac-ig fut. Az apostolról elnevezett út az ország határain belül halad és Szent Pál utazásainak nyomát kíséri végig. A szintén 500 km hosszú túra megtételéhez 27 napot jeleznek előre, de természetesen egyénre szabott, hogy ki mennyi idő alatt teljesíti. A túra során ókori római utakon, ösvényeken haladunk át, a terep mountainbike-hoz is ideális. A lükiai ösvényhez képest több kihívást tartogat a Szent Pál útvonal, mivel a tengerszintnél kezdődik, legmagasabb pontján pedig már 2200 m-en járunk, de akár egy 2800 m magas csúcsra is eljuthatunk. A túra végén az Egirdir-tóhoz érkezünk, melynek környéke az útvonal legnagyobb közlekedési csomópontja és itt találjuk a legtöbb szálláslehetőséget is, de út közben több kis faluban is lakájos vendéglátásban lehet részünk. A Szent Pál túraösvényt végigjárni a legjobb ősszel és tavasszal, júliusban és augusztusban az utak üresek a tikkasztó hőség miatt.

Túraútvonalak TörökországbanAntalya középső vidékén terül el Kappadókia, amit földöntúli tájképe tett világszerte ismertté. Törökország egyik legősibb vidéke ez, tele az ókori világ emlékeivel, nem véletlenül vonz rengeteg túrázót. Göreme, Ürgüp, Avanos és Uchisar az erózió által formált barlangokkal és csúcsokkal, a Tündérkéményekkel, a legnépszerűbb célpontok. A kappadókiai túrát hőlégballonos kirándulással, a festett barlangtemplomok felkeresésével, a vulkáni völgyek meglátogatásával is színesíthetjük, az éjszakákat pedig a minden komforttal felszerelt barlanglakásokban tölthetjük.

Az Evliya Celebi útvonal lovasok, kerékpárosok és gyalogtúrázók számára is remek választás. A híres utazó születésének 400. évfordulóján avatták fel a mintegy 600 km hosszú túraösvényt, mely Hersek faluból indul az Izmit-öböl déli partján és Evliya zarándokútját követi végig Iznik, Yenisehir, Inegöl, Kütahya, Afyonkarahisar, Usak, Eski Gediz és Simav érintésével. Az út Törökország leglátványosabb vidékein, változatos tájakon halad keresztül, egyszerre kínál kulturális és természeti látnivalókat, kalandokat és pihenést. Az Oszmán Birodalom születésének fontos helyszínein kalauzol végig, tele ókori utak nyomvonalaival. A terep általában nem nehéz, kezdők számára is könnyen teljesíthető. A teljes útvonal megtételéhez kb. 25 napot irányoznak elő, nem számítva a pihenőidőket és a városlátogatásokat.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here