GdyniaGdansk és Sopot mellett a “Hármas Város” egyik tagja Gdynia. A negyedmilliós település Lengyelország legfiatalabb üdülővárosa, mely sokáig eltörpült a másik két város idegenforgalma árnyékában. A legtöbb turista csak átutazóban érintette, az elmúlt években azonban sokat fejlődött minden téren. A századfordulón még jelentéktelen faluból mára üzleti központtá és fontos kikötővárossá nőtte ki magát, melyből ugyan hiányzik Gdansk középkori bája, ugyanakkor számtalan más módon tudja megfogni az utazókat.

Gdynia nevét először egy 1273-ban kelt dokumentumban említik, később a ciszterciek, majd a karthauziak tulajdonába került. 1734-ben az oroszok egy ostrom során porig égették, majd a település újjáépült, de a 18. század végén is csupán 20 család lakta. Az első turisták 1904-ben érkeztek ide, kifejezetten a tenger miatt, ez volt az első lépcsőfoka Gdynia üdülővárossá való fejlődésének. Gazdasági fellendülése azonban a versailles-i békeszerződés megkötése után következett be, amikor Lengyelország egy keskeny földsávval, az ún. lengyel folyosóval hozzáférést kapott a tengerhez. Gdynia ezen a földsávon feküdt, így hamarosan megindult a kikötő építése a településen. Nem sokkal ezt követően nyerte el a városi jogokat, immár 12 ezer lakosával. Az I. világháború kitörésekor már 120 ezer lakója volt és Lengyelország 6. legnagyobb városa lett. Ma az ország egyik leggazdagabb települése, becslések szerint itt a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem.

GdyniaGdynia történelmi háttér hiányában – kevesebb, mint egy évszázada lett faluból város – egy minden ízében modern hely, ami elsősorban tengerpartjával és a hozzá kapcsolódó szabadidős lehetőségekkel tudja magához vonzani a turistákat. Fényűző hajókkal teli kikötője önmagában is pompás látványt nyújt, a városban színvonalas üzletek, bárok és kávézók találhatók. Éttermei országszerte híresek, széles repertoárját vonultatják fel a hagyományos lengyel ízvilágnak is. Gdynia nem sok történelmi látnivalóval rendelkezik, ugyanakkor az 1920-1930-as évek építészeti stílusának kedvelői számos érdekességet fognak találni a városban. Ennél régebbi épületek viszont alig-alig vannak. A szórakozásra és a bevásárlásra azonban annál több a lehetőség Gdyniaban. Minden nyáron sor kerül a Lengyel Játékfilm Fesztivál és a Nyári Jazz Napok megrendezésére.

A város két fő attrakciója a két hajón kialakított múzeum. Az egyik, a Dar Pomorza egy fregatt, a Blyskawica pedig egy romboló hajó, ami a II. világháború idején szolgált. Ez az egyetlen hajója a lengyel haditengerészetnek, amit a Virtuti Militari Rend Aranykeresztjével tüntettek ki, valamint ez a legrégebbi fennmaradt romboló hajó a világon. 1935-1937. között építették egy angliai hajógyárban, de az eredeti tervekhez képest számos új elemmel bővítették ki Lengyelországban. Múzeummá alakították át, benne fegyverek is láthatók és gyakran ceremóniák helyszíneként használják. A három árbocos Dar Pomorza 383 kikötőt járt meg és több mint 800 ezer km-t tett meg a vízen, mielőtt Gdyniaba került volna. 1909-ben Hamburgban építették, az I. világháború után a franciák tulajdona lett, majd a pomerániai nemzeti flotta vásárolta meg. 1972 óta számos vitorlás versenyen indult és szerezte meg az első helyet.

A Tengerészeti és Óceánográfiai Múzeumban olyan jeleneteket láthatunk, melyekhez egyébként csak a tengerek mélyén lenne szerencsénk. A múzeum elődjét az 1920-30-as években alapították, de ebben a formájában 1971 óta működik. A 68 különböző kiállításon 215 tengeri és édesvízi állatfaj 1500 egyedét mutatják be a gyerekek legnagyobb örömére. A világ minden tájáról származó állatok láthatók itt, köztük a 44 kg-os tőkehal, a legnagyobb teremtmény, amit valaha fogtak a Balti-tengerben.

Szent Mihály arkangyal templom

Gdynai legrégebbi épülete a Szent Mihály arkangyal templom, amit eredetileg a premontrei rend építtetett a 13. században. A 17. században, a svédekkel vívott háborúk idején a templom romba dőlt, restaurálását követően a katolikusok tulajdona lett. A II. világháború utolsó napjaiban egy szovjet ágyúgolyó, amit a katonák pusztán szórakozásból lőttek ki, ellőtte a templom tornyát. A templom ma a lengyel hajósoknak és tengerészeknek szentelt múzeum részét képezi. A szomszédos temetőben a haditengerészet kiemelkedő parancsnokai nyugszanak.

A relaxáláshoz talán a legjobb hely Gdynia Orlowo nevű negyede. Itt található a 482 m hosszú móló és Lengyelország legrégebbi természetvédelmi területe, a Kepa Redlowska. Nevezetessége a 60 m magas szikla, ami képes megváltoztatni a viharok irányát is. A város környékének jelentős részét zöld borítja, erdőkkel, változatos élővilággal és víz alatti természetvédelmi területekkel. Számtalan strandja az éjszakai élet és a különböző szabadtéri rendezvények központja, közülük egy a városközpontban található. Itt strandröplabda, foci és rugby bajnokságokat is tartanak. Gdynai Lengyelország vitorlás fővárosa, ehhez kapcsolódóan májusban és októberben is rendezvényeket, felvonulásokat tartanak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here