VarasdHorvátország barokk drágaköve egy mesebeli kastéllyal és egy páratlan múzeummal is büszkélkedhet. A gyönyörű, történelmi kisváros az ország egyik legrejtettebb pontja az idegenforgalom szempontjából. A Zágrábba tartó utazók néha tesznek egy kis kitérőt a 40 ezres lakosú Varasdra, de többségében a település kívül esik a turisták fő útvonalain.

Az Adriai-tenger és az annak partján fekvő horvát városok vonzereje erre némi magyarázatot ad, ám még ennek ellenére is meglepő, hogy egy olyan város, ahol ennyi érdekes múzeum, kitűnő és olcsó kávézó, valamint egy gyönyörű kastély is van és ahol Európában is ritkaságszámba menő, nagyszerű állapotban megőrzött barokk épületek egyik legszebb csoportját láthatjuk, nem kelti fel a külföldiek figyelmét.

Varasd főtereVarasd, amit a helyiek a kis horvát Bécsként emlegetnek, barokk eleganciáját annak köszönheti, hogy 1756 és 1776 között Horvátország fővárosa volt. Bár ez az időszak csak rövid ideig tartott – 1776-ban egy tűzvész elpusztította a város nagy részét, a fővárost ekkor helyezték át Zágrábba -, a két évtized alatt az egyház, a nemesek és a gazdag kereskedők az ország legjobb építészeit és festőit kérték fel palotáik, kastélyaik építéséhez.
Még azokat is, akik nem különösebben rajonganak az építészetért, a macskaköves, autóforgalom elől elzárt főtéren (Trg Kralja Tomislava) bolyongva szinte lehetetlen, ne bűvölje el a barokk házak méltóságteljesen szertelen, pasztellszínű homlokzatainak kavalkádja, ami Varasd központját szegélyezi.

A turisták, az idegenforgalom szinte teljes hiánya miatt Varasd nem kelti egy gondosan létrehozott látványosság benyomását, ami a legnépszerűbb üdülővárosok esetében gyakran tetten érhető. A város olyannyira nem alapoz a külföldi látogatókra, hogy az éttermekben szinte kivétel nélkül csak horvát nyelvű étlapot kaphatunk, a városhoz és múzeumaihoz kapcsolódó legtöbb honlapról sem tudunk előre tájékozódni, mivel ezek is csak horvátul elérhetők. Mégsem bosszantó ez a hiányosság, inkább vonzó, hogy egy valóban felfedezetlen úticélt választunk magunknak.
Ennek pedig legnagyobb hatása az árakra nézve van. Míg egy dalmát étteremben vagy panzióban gyakran olyan árakkal szembesülünk, amitől leesik az állunk, addig Varasdon az árak kifejezetten alacsonynak számítanak. A főtértől induló utcákon egy kávézóban üldögélve megcsodálhatjuk az évszázados templomokat, palotákat és villákat, miközben kortyolgatunk egy pohár italt, az építészetileg hasonlóan jelentős európai városok árainak nagyjából ötödéért.

A Sermage Palota a város egyik legérdekesebb, rokokó stílusú épülete, melyben 3000 képet nézhetünk meg régi és kortárs művészek alkotásában. A galéria lenyűgöző gyűjteménye a horvát, holland és olasz festményeknek. Varasd legkülönlegesebb múzeuma a Rovar Múzeum, mely egy szép barokk palotában kapott helyet. 1959-ben Franjo Koscec, középiskolai tanár és megszállott rovargyűjtő adományozta gyűjteményét a városnak, mely azóta folyamatosan bővül, így ma már több mint 4000 különböző rovart nézhetünk meg, nemcsak Horvátországból, de a világ valamennyi tájáról.

Vár, VarasdVarasd óvárosát és várát az UNESCO Világörökségi listájára is jelölték. Horvátországban és Európában is különleges az a harmónia, amit a 15-16. századi barokk és reneszánsz épületek alkotnak a város később, 17-18. században kiépülő részeivel. A vár a belvárosból gyalog ötperces sétával elérhető. Helyén már 800 évvel ezelőtt is erődítmény állt, de a ma látható épület nagy része a 16. századból való, amikor a török támadás veszélye miatt további erődítéseket végeztek rajta. A fából készült felvonóhíd a belső udvarra vezet, melyet háromszintes, boltíves erkélyek gyűrűznek körbe. Ezek a híres olasz építész, Domenico dell’Allio tervezésében készültek az 1560-as években. A várban 1925-ben nyitották meg a múzeumot, ahol ma csodálatos állapotban megőrzött antik bútorokat, különböző korszakok jellemzői alapján berendezett szobákat nézhetünk meg. Közvetlenül a főbejárat mellett egy hangulatos kávézóban pihenhetünk meg a múzeumlátogatás után.

Varasd temetőjébe is érdemes ellátogatnunk. Több mint 7000 különböző fafajta, geometriai alakzatokat formázó sövények és bokrok teszik gyönyörűvé a parkosított területet. Kelet-Európa egyik legszebb temetője ez.

Minden év szeptemberének végén, október elején Varasdon sor kerül a látványos Barokk Estékre, amivel a város történelmi öröksége előtt tiszteleg. Szólisták, zenekarok operaénekesek érkeznek a világ különböző országaiból, hogy éltessék a barokk zenét. Ilyenkor az egész városban előadásokat, koncerteket tartanak, zeneszó hallatszik a kastélyokból és a templomokból.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here