Portugália, Utazási tippekPortugália már rég az egyik legkedveltebb európai úti cél, ha egyszer ellátogatunk ide, könnyen megértjük, hogy miért. Az országot a természet gyönyörű homokos strandokkal, vad tengerparti tájakkal áldotta meg, a történelem pedig lenyűgöző látnivalókat, romantikus városközpontokat hozott létre szerte az országban. Az Európa csücskén fekvő Portugáliát egyre többen keresik fel és egyre többen esnek szerelembe vele.
Hogy a portugál utazásból a legtöbbet hozzuk ki, indulás előtt tájékozódjunk, így képet kaphatunk nemcsak a helyi szolgáltatásokról, de magukról a portugálokról is többet megtudhatunk.

1. Borravaló

Akárcsak a világ legtöbb országában, Portugáliában is szokás borravalót adni. Mivel a bérek általában alacsonyak, sokan mint biztos jövedelemkiegészítésre tekintenek a borravalóra. A hotelek és az éttermek számlái általában nem tartalmazzák a szolgáltatási díjat. Ha elégedettek vagyunk, az étteremben is illik 10% borravalóval kifejezni ezt. A szállodában a 1-2 eurót adhatunk csomagjaink felhordásáért. A szobalányoknak is szokás 1-1 eurót adni, valamint a nyaralás során használt piperecikkeket, a félig már üres flakonokat is szobánkban hagyhatjuk távozáskor, örülni fognak neki, a bőröndünkben pedig kellő hely marad a beszerzett szuvenírek számára.

2. Autóval

Portugália, Utazási tippek

Azt szokták tanácsolni, hogy aki ritkán vezet vagy teljesen idegen tőle a mediterrán országok közlekedési stílusa, inkább ne béreljen autót Portugáliában. A nagyvárosokban és az üdülőhelyeken főszezonban gyakoriak a dugók, mindennaposak a balesetek. Vidéki utakon is érdemes óvatosan közlekedni, nem tudhatjuk, mikor találunk a sávunkban az út közepén parkoló autót, melynek sofőrje éppen az út mentén álló ismerőseivel folytat diskurzust vagy az autóját egyszerűen az úton felejtve szaladt be meglátogatni valakit. Ez még akkor is sokszor előfordul, ha a parkoló csupán méterekre van.

3. Mentalitás

A portugál emberekről általában elmondható, hogy nagyon őszinték és nagyon készségesek. A legforgalmasabb üdülőparadicsomokon (Lisszabon, Algarve) kívül az emberek gyakran az esernyőjüket az ajtó előtt hagyják, tudják, hogy nem fogják ellopni. Sőt, az éttermekben a nők, ha a mosdóba mennek, a táskájukat sem viszik magukkal, hiszen ugyanott fogják találni, ahol hagyták – ezt nem sok országról lehet elmondani. Ha az utcán útbaigazítást kérünk, gyakran elkísérnek minket az adott helyre még akkor is, ha ők éppen az ellenkező irányba tartanak, csakhogy meggyőződjenek róla, biztosan odatalálunk.

4. Csapvíz

A csapvíz fogyasztása Portugáliában biztonságos. Az ország déli felére utazó, kis falvakban megszálló turistáknak mégis javasolni szokták, hogy megelőzésként, ha lehet, inkább palackos vizet fogyasszanak és azt használják fogmosáshoz is.

5. Takarékosság

Az utazás költségeiből jócskán lefaraghatunk, ha taxi helyett a tömegközlekedést választjuk. Természetesen, amikor módunk van rá, hiszen bármilyen borsos is a fuvar ára, érkezéskor a reptérről a csomagokat nem túl praktikus a buszon cipelnünk. A múzeumok belépési díját is megspórolhatjuk, ha vasárnap indulunk kulturális felfedezőútra, amikor a belépés minden múzeumba ingyenes.

6. Nyitvatartás

A legtöbb üzlet délelőtt 9-től este 19 óráig tart nyitva hétfőtől péntekig. Szombaton 9-13-ig vásárolhatunk, de természetesen egyes helyeken kitolhatják a nyitvatartási időt. A nagy bevásárlóközpontok 9-23 óráig vannak nyitva a hét minden napján, kivéve a nemzeti ünnepeket.

7. Szórakozás

Portugália, Utazási tippek

A szórakozásnak Portugáliában viszonylag későn jön el az ideje. A koncertek – nemcsak a rock koncertek, de akár a zongora előadások is – este fél tíz körül kezdődnek és még lehet némi csúszással is számolni. De ezt senki nem bánja, ezért turistaként se legyünk türelmetlenek, vegyük fel a portugálok nyugodt életritmusát. Ők ugyanis jóval később térnek nyugovóra, sok étterem este 7-ig ki sem nyitja kapuit.

8. Étteremben

Ha az étteremben nincs só és bors az asztalon, illetlenségnek számít külön kérni a pincért, hogy hozza ki. Ugyanez a helyzet bármilyen más fűszerrel. A szakácsokat nagy tisztelet övezi Portugáliában, ezért ha mi az általuk készített ételt más fűszerezéssel képzeljük el, olyan, mintha a munkájukat becsmérelnénk.

9. Nyelv

A portugálok nagyon segítőkészek és büszkék arra, hogy megmutathatják örökségüket, országuk szépségét a turistáknak. Az angolt széles körben beszélik, elsősorban a fiatalok, de mindig tegyük fel udvariasan a kérdést: Fala Inglés? – Beszél angolul?
A portugálokhoz soha ne szóljunk spanyolul, ne próbáljuk a spanyol nyelvből ránk ragadt egy-két szót elsütni, mert történelmi okokból ennek nem nagyon örülnek. Az angol mellett a francia is elterjedt, ez a második leggyakrabban használt nyelv.

10. Alapvető kifejezések

Helló – Olá
Jó napot – Boa tarde
Viszlát – Adeus
Igen – Sim
Nem – Nao
Nem értem – Nao compreendo
Mennyibe kerül? – Quanto costa isto?
Buszmegálló – Estacao de autocarros
Kérem – Por favor

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here