Kezdőlap Írország Utazás Délkelet-Írországban

Utazás Délkelet-Írországban

0

Öt megye és öt folyó alkotja Írország délkeleti részét. A Barrow, a Blackwater, a Nore, a Suir és a Slaney történelmi emlékekben gazdag vidékeket szelnek át. A leghíresebb kastélyok közül néhány itt található, a napfényes Délkeleten, Írország legkellemesebb klímájú szegletében. Termékeny völgyek és síkságok tarkasága jellemzi a vidéket, melyet az évszázadok során a kelták, a vikingek, az angolszászok és a normannok birtokoltak, maguk mögött hagyva a múlt számtalan nyomát. Apátságok, erődök, ősi települések maradványai fekszenek az utak mellett, míg végül varázslatos hegyek, festői falvak mentén haladva belépünk a tengerparti városok idilli világába.

A délkeleti városok a régi és az új szép keverékei. Az egyre szaporodó modern létesítmények harmonikusan léteznek együtt a múlt emlékeivel. Egyik legnépszerűbb városa a régiónak Cahir, ami a Galtee-hegység alatt fészkel, körülötte szántóföldekkel. A 12. században épült fel itt a tekintélyes erőd, melyről a település a nevét kapta. A 19. században főként a kukorica termesztés és a malomipar határozta meg a város gazdaságát. Mai arculatát az 1840-es években nyerte el, amikor szinte teljesen átépítették. Azóta emlegetik Cahirt a 19. századi ír várostervezés egyik legszebb példájaként. Legfőbb látnivalója az ország legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt kastélya.

A Cashel városa fölé magasodó Rock of Cashel egy ősi erőd, melynek egyes részeit a 4. században építették. Egykor királyi székhely volt, de épületeinek többsége nem élte túl a normann korszakot. A legenda szerint Szent Patrik az 5. században itt keresztelte meg Aenghus-t és tette ezzel Írország első katolikus uralkodójává. A 12. században a terület a katolikus egyház tulajdonába került, a ma látható épületek ebből az időből származnak. Bár a Rock of Cashel története önmagában is érdekes, valójában a romok adnak igazi hangulatot ennek a sziklakiszögellésnek. Bár csupán összedőlt épületek és romos falak állnak itt, az ősi kövek mégis sokat mesélnek a településről, ami egyszerre volt fenséges és fontos a maga idejében.

A Jerpoint apátság Kilkenny megyében elsősorban gyönyörű kőfaragványairól híres. A ciszterciek a 12. században építették, de tornya a 15. században készült. Az apátság egészen addig virágzott, míg VIII. Henrik az ország valamennyi apátságával együtt fel nem oszlatta. A környék leghatalmasabb családjai előszeretettel választották temetkezési helynek, itt nyugszik többek közt Ossory püspöke, aki 1202-ben hunyt el. Sírján részletesen kidolgozott kőfaragás látható.

Waterford nevét nemcsak Írországban, de az egész világon a kristállyal kötik össze. Az ország délkeleti régiójának kihagyhatatlan része a gyár, ahol 1783 óta készítik a legjobb minőségű kristályokat. Évente negyedmillió turista látogat el ide. A viking időkben alapított városnak izgalmas ízt ad a folyóparti nyüzsgés és a középkor kézzel fogható emlékeinek egyvelege. Waterford közelében gyönyörű tengerpartok húzódnak, ez Írország egyik legkedveltebb nyaralóhelye.

Az egyik legbarátságosabb vidéke az országnak Wexford, ami híres a helybeliek vendégszeretetéről és töretlen jókedvéről. Tucatnyi hangulatos halászfalu, napsütötte tengerpartok, az ír örökség szerves részét képező látnivalók és gyönyörű kertek várják itt a turistákat. A Wexford Örökségi Központban a látogatók megismerhetik az ősi kelta település, Loch Garman történetét, amiből a 9. századi viking település, a mai város elődje kifejlődött. A 12-13. században a normannok vették körbe fallal a várost, melynek egyik kapuját, a Westgate-t nagyon igényesen újították fel, ma ez a város egyik legszebb látnivalója.

Kilkenny-ben a Szent Ferenc Apátsági Sörfőzde az 1231-ben alapított ferences kolostor területén található. Ez Írország legrégebbi sörfőzdéje, ami a kolostorok feloszlatásáig, 1540-ig működött. A gyönyörű torony és a szentély túlélték az elmúlt évszázadokat, a középkori városfal néhány maradványa is látható itt. A Márvány Városának is nevezett Kilkenny Írország egyik legrégebbi városa, ahol számtalan történelmi épület áll, emellett kulturális központként is fontos szerepet tölt be. Két legjelentősebb épülete az 1172-ben épített és 1967-ig magántulajdonban lévő kastély, valamint a Szent Canice székesegyház, mely köré színes folklór és legendák szövődtek az évszázadok során. Kilkennyi egész nyáron tele van élettel, nincs hiány pubokból és fesztiválokból sem.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version