Kezdőlap Németország Természeti csodák és büszke városok – A Világörökségek útvonalán

Természeti csodák és büszke városok – A Világörökségek útvonalán

0

“A tenger nem csupán egy látkép, hanem az örökkévalóság megtapasztalása” – a Nobel-díjas német író, Thomas Mann szavai tökéletesen megállják helyüket az UNESCO természeti csodák és büszke városok elnevezésű útvonala kapcsán, melynek éppúgy részei a lápos, mocsaras területek és az érintetlen bükkösök, mint a történelmi Hanza-városok, Lübeck, Wismar és Stralsund.
Az útvonal Brémától Berlinig halad, átlagos tempóval és kellő időt szánva a látnivalókra 5 nap alatt bejárható az út, ami összesen 1200 km-en keresztül tárja fel az utazó előtt Németország néhány legszebb vidékét.

Bréma – A Városháza és a Roland-szobor

Németország egyik legszebb városháza épülete ez, mesteri példája a Weser-reneszánsznak, ami elsősorban Észak-Németországra volt jellemző. Az előtte álló Roland-szobor Bréma Szabadság-szobra, ami nap mint nap emlékezteti az itt élőket az őseik által kivívott függetlenségre. A Városháza felső termében a 16-18. századból származó hajó makettek vannak kiállítva, melyek a hajózásnak a város életében betöltött szerepét hangsúlyozzák. Az épület alatt található a Ratskeller, az ország legrégebbi borospincéje, ahova sok híres író, például Heinrich Heine is járt inspirálódni. Ma itt látható a német borok legnagyobb gyűjteménye.
Az 5,5 m magas Roland-szobor a legmagasabb szabadon álló szobor volt a középkori Németországban. A Hanza-városok szabadságát hirdeti, ugyanakkor praktikus funkciót is betöltött. Lábának mérete a térdéig pontosan megegyezik azzal a mértékegységgel, amit a helyi kereskedők használtak. Itt, a piactéren a szobor tehát egyfajta mérőeszközként is szolgált. Napjainkban az erre járó turisták között már hagyomány, hogy megérintik a szobor térdét, mielőtt elindulnának felfedezni Bréma óvárosát.

Wadden-tenger

Az Északi-tenger melléktengere egyedülálló élőhelyet biztosít számtalan növény- és állatfajnak. 10 ezer km2-es területén három nemzeti parkot alakítottak ki, ehhez kapcsolódik még a Hollandiába átnyúló természetvédelmi terület. A mocsarakat apró, tengeri fűvel borított szigetecskék osztják meg, melyek több millió költöző madár fészekrakó helyei. Odébb fehér homokos dűnék és strandok teszik még változatosabbá a tájképet. Geológiai szempontból a Watt-tenger nagyon fiatal, létrejöttének idejét 10 ezer évvel ezelőttre teszik. A szél és a víz folyamatosan formálja, a hatóránként változó árapály szinte varázsütésre alakítja át a lápos vidéket.

Hamburg

Észak-Németország tengeri fővárosa, a Hanza kereskedővárosok központja, amit egyszerre hat át a hagyomány és a modernitás. Óvárosa, új városközpontja, a HafenCity és a kikötő kihagyhatatlan látnivalói. Hamburg Európa egyik legnagyobb kikötőjét mondhatja magáénak, ahol jól megférnek egymás mellett a fenséges óceánjárók, a hatalmas konténerszállító hajók és a kecses jachtok. Vétek lenne ki hagyni a hajókirándulást, ahonnan egy másik szemszögből ismerhetjük meg a várost. Az óvárosban sétálva egykor itt élt jómódú kereskedők házai között haladunk el, ahol annak idején teát, kávét, fűszereket árultak. Egy másik korszakot idéznek a 17-19. században épült fényűző paloták, ahova színvonalas éttermek és bárok csábítják be az arra járókat.

Stralsund és Wismar történelmi központjai

A Hanza Szövetség 14. századi gazdagságát és hatalmát aligha lehetne jobban szemléltetni, mint ahogyan ez a két várost teszi. Stralsund és Wismar egyaránt büszkék lehetnek arra, hogy gyakorlatilag érintetlenül sikerült megőrizniük középkori városképüket, köztük a híres téglaépületeket. Csak Stralsundban hat téglából épült plébániatemplom áll, Wismarban pedig a késő középkorra jellemző gótikus templom építészet remekeire lehet rácsodálkozni. Wismar a legjobb állapotban fennmaradt Hanza-város a Balti-tenger déli partján és akárcsak Stralsund, nagyon elbűvölő is hangulatos kis pubokkal és festői városrészletekkel, gyönyörű, barokk palotákkal. Stralsund kikötőjében az ócenárium enged bepillantást a Balti- és az Északi-tenger, valamint az Atlanti-óceán élővilágába.

Rostock

A város szíve a kikötő, ami alapvetően meghatározza Rostock karakterét, még akkor is, ha jóval kevesebb hajó ring a vizén, mint évszázadokkal ezelőtt. Itt kerül sor a város legnagyobb rendezvényeire, mint a Hanza Sail, a nagy vitorláshajók felvonulása, ami több száz hajóst és több millió érdeklődőt vonz Rostockba minden év augusztusában. Gyönyörű hátteret fest ennek a nagyszabású parádénak az óváros jellegzetes, mélyvörös téglaépületeivel, melyek a Hanza-korszak emlékét idézik. Közéjük tartozik az erőd, melynek csak egyes részei maradtak fenn. A városfalakon belül négy monumentális, gótikus templom áll, köztük a legnagyobb a Szűz Mária templom, ami a központban található, míg a Szent Péter templom a régi piactéren, Rostock legrégebbi városrészben foglal helyet. Rostock a vásárláshoz is nagyszerű hely, sétálóutcái tele vannak üzletekkel és éttermekkel, ahol a friss halaktól a nemzetközi konyha remekeiig széles palettából lehet válogatni.

Lübeck

Vitathatatlanul a Hanza-városok királynője, melyet 1143-ban, a Balti-tenger partjának első nyugati városaként alapítottak. Középkori óvárosa az egyik legszebb példája a gótikus téglaépítészetnek és szépen tükrözi Lübeck egykori központi szerepét a nemzetközi kereskedelemben.
1987-ben Lübeck óvárosa Észak-Európában elsőként került be az UNESCO Világörökségek rangos sorába. A minden oldalról vízzel körülvett központot a középkor óta hét templomtorony uralja. Lübeck évszázadokon át egyet jelentett a jómóddal és a szabadsággal. Ma a gótikus, reneszánsz, barokk és klasszicista épületek, a templomok, apátságok, erődítmények és a gazdag kereskedők házai hirdetik Lübeck letűnt fénykorát. A vízzel körülvett óváros története 1000 évet ölel fel, az UNESCO Világörökségek közé tartozik, köszönhetően a gótikus téglaépítészet itt látható szép példáinak.

Ősbükkös

Ezek a fák valóban Európa őslakosai. Ma a világon már sehol másutt nem található olyan érintetlen, mélyföldi ősbükkös, mint Németországban. Ezek az erdőségek szintén az UNESCO védettsége alá tartoznak. A Rügen-szigeten található Jasmund Nemzeti Parkban mészkő sziklák és a tengerpart festenek idilli hátteret a bükkösnek, mely megközelíthetetlenségének köszönheti, hogy erdészeti célra soha nem hasznosították. Most a bozótos, valódi őserdőre hasonlító területek és a tisztások váltják itt egymást. A Müritz Nemzeti Parkban és a Berlin közelében lévő Grumsin erdőben is háborítatlanul nőnek a fák a völgyek és a magasba kúszó hegycsúcsok között.

Berlin – Múzeum-sziget

A berlini Múzeum-sziget páratlan gyűjteménye a galériáknak és múzeumoknak. Öt templomszerű épület ad otthont a 6000 év emberi alkotásait bemutató tárlatoknak. 1999-ben került az UNESCO Világörökségek listájára a Berlin központjában található komplexum, ami Európa legnagyobb volumenű kulturális beruházása.
Az első nyilvános múzeum az akkori Poroszországban 1830-ban nyílt meg, ezt követte 1859-ben az Új Múzeum, 1876-ban a régi Nemzeti Galéria, 1904-ben a Bode Múzeum és 1930-ban a Pergamon Múzeum. A Múzeum-sziget olyan kincseket rejt, mint az Istar-kapu, a Pergamon-oltár, a Milétoszi kapu vagy Nefretiti bronzszobra. A különböző múzeumokat fizikailag és tematikusan is sétányok kapcsolják össze.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version