Kezdőlap Lengyelország Lengyelország top 10 látnivalója

Lengyelország top 10 látnivalója

0

Lengyelország évszázados konfliktusokat tudhat maga mögött, ma pedig, mint független és szabadságára büszke ország, készen áll arra, hogy egészen új szerepet töltsön be a történelemben. A külföldiek felfedezhetik itt azt, amit a lengyelek már régóta tudnak és értékelnek, hogy országuk különösen gazdag a kifinomult kultúra, a festői tájak és a rendkívüli történelmi helyek szempontjából is. Függetlenül attól, hogy a nyüzsgő városok, a gyönyörű tavak vagy erdők felé vesszük az irányt, életre szóló emlékeket szerezhetünk a lengyelországi utazás során.

Bieszcady-hegység

A Kárpátok részét képező hegység az ország délkeleti felén húzódik, a szlovák és az ukrán határ közelében. A kopár hegycsúcsok alatt zöldellő erdők a természet nyers szépségét mutatják meg. Az itt létrehozott Bieszcady Nemzeti Park népszerű a turisták körében, számos kerékpáros és gyalogos útvonal fut végig rajta. A terület növény- és állatvilág tekintetében is változatos képet mutat, olyan Európában ritka emlősök lakóhelye, mint a bölény, a barna medve, a hiúz, a farkas és a szirti sas. Bár rengeteg kiránduló veszi célba, a Bieszcady-hegységben nincsenek üdülővárosok, se szállodák, itt a természet érintetlenségén van a hangsúly. A szerencsésebb utazók a közeli városok helyett a hegyi faházakban is foglalhatnak szállást.

Czestochowa

A 240 ezer lakosú város fontos szerepet tölt be a katolikus lengyelek életében. Itt található a kultikus Jasna kolostor, benne a híres, csodatévő Fekete Madonnával. Ez a világ egyik legjelentősebb katolikus zarándokhelye, ezenkívül építészeti szempontból is nagy értéket képvisel. A chestochwai szentély kiemelkedő darabja a 15. századi egyházi építészetnek, bár később reneszánsz és barokk stílusjegyeket is adtak hozzá. Évente 5 millió zarándok és turista jön el ide, legtöbbjük csak a kolostort és a templomot keresi fel, mivel a központtól eltekintve a város többi része kevés látnivalót tartogat. A kommunista időszakban ugyanis mindent elkövettek, hogy Czestochowat ipari központtá változtassák, hogy ellensúlyozzák vallási jelentőségét. Ez a törekvés pedig sajnos túl jól sikerült, a Szűz Mária utcától és egy régi, Európában egyedülálló gyárépülettől eltekintve valóban nem maradt más érdekesség a városban.

Gdansk

Ez a hangulatos tengerparti város mai tündöklését főként a német-lengyel kapcsolatoknak köszönheti, amikor Gdansk fontos tagja volt a Hanza Szövetségnek. Az óváros exkluzív megjelenése ennek a dicső korszaknak az emlékét őrzi, büszkesége a világ legnagyobb gótikus stílusú, tégla temploma. Gdansk a pomerániai vajdaság fővárosa, ami nagyjából ugyanannyi turistát vonz, mint Lengyelország két legnépszerűbb turisztikai városa, Krakkó és Varsó. A Hanza Szövetség tagjaként a város hihetetlen jómódot élvezett, az aranykor után azonban válságos idők is köszöntöttek a városra. Ma oktatási és kulturális központ, gazdasága gyors ütemben fejlődik. Kikötője és nemzetközi repülőtere miatt a közlekedési csomópont szerepét is betölti, ami idegenforgalma szempontjából sem mellékes.

Krakkó

Lengyelország egykori fővárosa Európa egyik legnépszerűbb úti célja. Nem kérdés, hogy miért. Krakkó nemzetközi viszonylatban is gyönyörű város, ahol az építészeti és művészeti kincsek mellett a különleges hangulat, a mindenütt szembejövő szépség is sokat hozzá tesz a városnézés élményéhez. Az ország második legnagyobb városa, amit a II. világháború pusztításai nem érintettek olyan mértékben, hogy elveszítette volna történelmi épületeinek nagy részét. Óvárosában szinte csak látnivalók vannak, Krakkó hatalmas piactere az év minden napján nyüzsgök a helyiektől és a turistáktól.

Malbork

A Német Lovagrend a 14. században tette át székhelyét Velencéből Malborkba, a Nogat-folyó partján, Lengyelország északi részén fekvő városba. Itt tartózkodásuknak legfontosabb emléke a vörös téglás kastély, ami 1274 óta áll a folyóparton, ez Európa legnagyobb gótikus erődítménye. Malborkot a turisták főként a hatalmas kastély miatt ejtik útba, melyet az UNESCO 1997-ben vett fel a Világörökségek listájára. A 40 ezer lakosú Malbork azonban ezenkívül is tartogat látnivalókat, mint a gótikus városháza, a 16. századi Jeruzsálemi Kórház vagy a 15-16. században épült plébániatemplom. Környékén érdemes ellátogatni a mennonita temetőbe is, ahol azok a holland protestánsok nyugszanak, akik a 16. században Hollandiából a spanyol elnyomás elől menekültek el, itt pedig a vízelvezető csatornák kiépítésében volt fontos szerepük.

Mazuri-tavak

Egyesek szerint 3000, mások szerint 4000 tó alkotja a világ egyik leghíresebb tórendszerét. Mivel egy nagyon bonyolult és komplex vízhálózatról van szó, a tavak páratlan értéket képviselnek. Gazdag növény- és állatvilága mellett a Mazuri-tavak partjainál történelmi látnivalók és kellemes üdülőhelyek sorakoznak. Hajósok, horgászok, túrázók, kerékpárosok lepik el a vidéket, amint beköszönt a jó idő. A településeken minden szükséges felszerelést ki lehet bérelni a vízisportokhoz és a szabadban való kikapcsolódás különböző formáihoz. Érdemes elkirándulni a Farkasodúhoz, amit Hitler 1944 nyarán használt, de a Német Lovagrendhez tartozó várak, templomok és paloták is szép számmal megtalálhatók a tavak környékén.

Auschwitz

A szerény vidéki várost, Oswiecimet az egész világ Auschwitz néven ismeri a II. világháború idején itt történt tragikus események miatt. A ma 45 ezer lakosú helyi központja a kereskedelemnek és az iparnak, mégis a legnagyobb náci koncentrációs táborral forrt egybe a neve, ahol több mint 1,5 millió ember lelte halálát. Az egykori táborban hátborzongató kiállítást lehet megnézni, ami minden szörnyűsége Lengyelország egyik legkeresettebb múzeuma. Az Oswiecimben élő emberek azonban hangsúlyozzák, hogy az ő városuk nem Auschwitz és az életük a történelem egyik legfeketébb időszakának lezárulta óta a normális mederben megy tovább. Békés óvárosában régi templomok és egy várrom is található, a tábor meglátogatása után érdemes egy feltöltő sétát tenni itt.

Tátra

Az Alpok és a Kaukázus között ez a legmagasabb hegyvonulat. Sziklás csúcsait egész évben hó borítja, az éles hegygerincek, a festői völgyek, tavak és vízesések miatt ez Lengyelország egyik leglátványosabb vidéke. A túrázókat és a síelőket nagyjából 250 km hosszú útvonalak és pályák várják, a lejtők a kezdők és a tapasztaltabbak számára is ideálisak. Sasok, zergék, hiúzok, mormoták és barna medvék otthona, a helyi élővilág védelmében az UNESCO világörökségnek nyilvánította az itt kialakított Bioszféra Rezervátumot.

Varsó

A II. világháború után újjáépített lengyel főváros ma már vibráló üzleti negyedeire is büszke lehet. Központjában felhőkarcolók magasodnak és egyre születnek az újabb tervek a város fejlesztésére. Varsó messze a legnagyobb és legnagyobb ütemben fejlődő város Lengyelországban. A 16. század végén nevezték ki fővárosnak, azóta egyre gyarapszik, az ország minden tájáról vonzza a fiatalokat a munkalehetőségek és a kozmopolita hangulat miatt. Arculatát három tényező határozza meg: a II. világháború, a több mint 40 éves kommunista uralom és a jelenlegi beruházások. Ebből a keveredésből egy nagyon kontrasztos városkép alakult ki, ami több kelet-európai nagyvárosra is jellemző. A csodálatos paloták, a Chopin Múzeum, a gyönyörű óváros azonban még mindig a Lengyelországba érkező turisták kedvencei közé tartoznak.

Wroclaw

Alsó-Szilézia fővárosának történelmi magja több kis szigeten épült ki, melyeket több mint 100 híd kapcsol össze. Már az elhelyezkedése is különleges, de az óváros fényét még tovább emelik a barokk, a reneszánsz és a szecessziós épületek. Lengyelország negyedik legnagyobb városa, mely szépségében vetekszik Krakkóval. Történelmi látnivaló sokszínűek, hiszen Wroclaw része volt a lengyel, a cseh, a német és az osztrák államnak is. A régió tudományos és kulturális központja, idegenforgalmának fejlesztésére nagy hangsúlyt fektetnek. Legszebb épületei a Szent János katedrális és a Piac téren álló, reneszánsz házak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version