Kezdőlap Írország A leglátványosabb helyszínek Írországban

A leglátványosabb helyszínek Írországban

0

A Smaragd-szigetnek is nevezett Írországban szinte bármerre is jár az ember, gyönyörű tájak kerülnek útjába. Olyan helyekre juthatunk el, ahol korlátlan mennyiségben lehetne a tökéletesre sikerült fotókat készíteni, hazatérve pedig újra és újra visszanézni őket, kissé talán hitetlenül tűnődve azon, hogy valóban ilyen fantasztikus helyeken jártunk.

A városokat egymástól elválasztó, lehetetlen zöld árnyalatban ragyogó mezők, dombok, hegyek látványa Írországot örökre bevési emlékezetünkbe. Éppen ezért az utazást vétek volna kizárólag Dublinra, Belfastra vagy más nagyvárosra korlátozni. Az ír vidéknek igenis neki kell vágni, akár autóval, akár túrabakanccsal – csak akkor mondhatjuk el, hogy valóban megízleltük Írország páratlan szépségét.

Moll’s Gap

Az 1820-as években, a Killarney-Kenmare út átépítése alatt illegális szeszfőzdét üzemeltető Moll Kissane után kapta nevét a Kerry-gyűrű részét képező átjáró. A Moll’s Gap 15,5 km hosszú dimbes-dombos útszakaszán gyér a forgalom, ezért kerékpárral is be lehet járni. Egész évben hemzsegnek itt a nézelődő turisták, akik elsősorban a Macgillycuddy’s Reeks hegy káprázatos látványára kíváncsiak. A Moll’s Gap egyik nevezetessége a panoráma mellett a Moll Kissane leszármazottja, John Kissane által üzemeltetett birkafarm, ahol a látogatók bárányokat fogadhatnak örökbe és részt vehetnek az etetésben is.

Little Sugar Loaf

A Little Sugar Loaf, más néven Giltspur-hegy Wicklow megyében található. Különlegessége dupla hegycsúcsa, ami erősen megkülönbözteti a régió többi hegyének látványától. A hegy északi oldaláról a kis tengerparti városra, Bray-ra nyílik kilátás. Bár a Little Sugar Loaf nem magas, csupán 342 m-es és ezzel 913. legmagasabb hegye Írországnak, a gyakorlott túrázók mégis kihívásnak tartják. Nagytestvérével, a Great Sugar Loaffal szemben nincsenek olyan könnyen bejárható túraútvonalai, ezért aki vállalkozna a meghódítására, érdemes alaposan felkészülnie az útra.

Rosses Point

Rosses Point egy csodás tengerparti falu, egyben üdülőhely, mely két kék zászlós strandot is magáénak mondhat. Sligo városától 8 km-re fekszik, elsősorban a családok kedvenc pihenőhelye. Az év nagy részében partjai nem zsúfoltak, csak a legforróbb nyári napokra jellemző a turisták tobzódása. Természeti szépsége miatt az erre járó utazók az év valamennyi szakában szép számmal állnak meg és tartanak itt pihenőt. Rosses Point a legszebb panorámát a kora esténken nyújtja, amikor a nap lassan belesüllyed az Atlanti-óceán hullámaiba. A falu partjainak közvetlen közelében két apró sziget található, Oyster és Coney Island. Oyster az osztriga ágyakról kapta a nevét, melyek a 19. század végéig ellepték partjait. Ma már csak egy világítótorony és öt kunyhó található a szigeten.

Waterville

A golfozók és a horgászok körében népszerű falu a Ballingskellig-öbölre néz Kerry megyében. A félezer lakosú települést a Butler család alapította a 18. században, akiknek a háza a Currane-folyó torkolatánál áll. A házat és a birtokot Waterville-nek nevezték el, a körülötte lassan kiépülő falu is ezt a nevet kapta. Sok utazó meglepődik, amikor a falu központjában meglátja Charlie Chaplin életnagyságú bronz szobrát. 1952-ben, amikor a némafilmek sztárja elhagyta Amerikát, hogy utolsó filmjét bemutassa Londonban, az Egyesült Államok visszavonta belépési engedélyét az országba, mivel az FBI állítása szerint kommunista nézeteket vallott. Ezt követően Chaplin száműzetésben élt Európában, családjával Svájcban telepedett le. Waterville-ben először 1959-ben jártak és egyből beleszerettek a szép kis faluba. A következő tíz évben rendszeresen visszajártak, általában a Húsvétot töltötték itt.

Inch

A 8 km hosszú partszakasz aranyszínű homokos partjáról közismert. A Dingle-öbölbe torkollik, kilátással az Atlanti-óceánra, a Slieve Mish hegyekre és a MacGillicuddy Reeks-re. A Golf-áramlat jótékony hatásai miatt a strandszezon itt valamivel hosszabb, mint az északabbra fekvő területeken. Inch környékén az első tavaszi virágok már közvetlenül karácsony után szirmot bontanak, ellentétben Írország vagy akár Nagy-Britannia más vidékeivel. Inch kék zászlós strandja nem csak a fürdőzőktől, de szörfösöktől is népes, vizein lehetőség van kajakozni is.

Sandymount strand

Dublin egyik különleges strandja, ahova a városközpontból 15 perc alatt el lehet jutni vonattal. Az apály-dagály játéka miatt a strand területe folyton változik, amikor a tenger visszahúzódik, szélessége a 1,5 km-t is eléri, ilyenkor ez a dubliniak egyik kedvenc helye a sétához. De résen kell lenni, mert a hullámok hamar újra beborítják a partokat, ez teszi igazán izgalmassá Sandymount szépséges strandját, ahonnan a Dublini öbölre nyílik csodás kilátás.

János király vára

A Limerickben álló János király várának tornyai felejthetetlen látképet nyújtanak a városra és a Shannon-folyóra. 2013-ban a várat felújították, így a látogatók újra szabadon felmehetnek a tornyokba, hogy a régió legmagasabb pontjáról csodálhassák meg a kilátást. A 13. században felépített várban érintőképernyőkön, élethű modelleken és kivetítőkön keresztül ismerhetik meg a látogatók a vár történetét, a kiállításon pedig a helyben feltárt több mint 1000 leletet nézhetik meg.

Kék-medence

A Cloghereeen Blue Pool séta út a közeli Killarney és a Kerry-gyűrű vonzereje miatt gyakran kiesik a turisták útitervéből. Aki mégis erre téved, kellemes meglepetésben lesz része. A Killarney Nemzeti Park részét képező Kék-medence valódi szentélye a természetnek, egy hihetetlenül csendes és békés rejtekhely tiszta vizű, patkó alakú kis tóval. A víz színe a kék és a zöld ezernyi árnyalatában változtatja színét a fenekén és partjain lévő mészkő sziklák jóvoltából. Az erdő mélyén megbújó medence körül háborítatlan az élővilág, madárból különösen sok van itt, a pisztrángra vadászó színes jégmadár gyakori vendég.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version