Cahir kastélyÖt megye és öt folyó alkotja Írország délkeleti részét. A Barrow, a Blackwater, a Nore, a Suir és a Slaney történelmi emlékekben gazdag vidékeket szelnek át. A leghíresebb kastélyok közül néhány itt található, a napfényes Délkeleten, Írország legkellemesebb klímájú szegletében. Termékeny völgyek és síkságok tarkasága jellemzi a vidéket, melyet az évszázadok során a kelták, a vikingek, az angolszászok és a normannok birtokoltak, maguk mögött hagyva a múlt számtalan nyomát. Apátságok, erődök, ősi települések maradványai fekszenek az utak mellett, míg végül varázslatos hegyek, festői falvak mentén haladva belépünk a tengerparti városok idilli világába.

A délkeleti városok a régi és az új szép keverékei. Az egyre szaporodó modern létesítmények harmonikusan léteznek együtt a múlt emlékeivel. Egyik legnépszerűbb városa a régiónak Cahir, ami a Galtee-hegység alatt fészkel, körülötte szántóföldekkel. A 12. században épült fel itt a tekintélyes erőd, melyről a település a nevét kapta. A 19. században főként a kukorica termesztés és a malomipar határozta meg a város gazdaságát. Mai arculatát az 1840-es években nyerte el, amikor szinte teljesen átépítették. Azóta emlegetik Cahirt a 19. századi ír várostervezés egyik legszebb példájaként. Legfőbb látnivalója az ország legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt kastélya.

Rock of CashelA Cashel városa fölé magasodó Rock of Cashel egy ősi erőd, melynek egyes részeit a 4. században építették. Egykor királyi székhely volt, de épületeinek többsége nem élte túl a normann korszakot. A legenda szerint Szent Patrik az 5. században itt keresztelte meg Aenghus-t és tette ezzel Írország első katolikus uralkodójává. A 12. században a terület a katolikus egyház tulajdonába került, a ma látható épületek ebből az időből származnak. Bár a Rock of Cashel története önmagában is érdekes, valójában a romok adnak igazi hangulatot ennek a sziklakiszögellésnek. Bár csupán összedőlt épületek és romos falak állnak itt, az ősi kövek mégis sokat mesélnek a településről, ami egyszerre volt fenséges és fontos a maga idejében.

A Jerpoint apátság Kilkenny megyében elsősorban gyönyörű kőfaragványairól híres. A ciszterciek a 12. században építették, de tornya a 15. században készült. Az apátság egészen addig virágzott, míg VIII. Henrik az ország valamennyi apátságával együtt fel nem oszlatta. A környék leghatalmasabb családjai előszeretettel választották temetkezési helynek, itt nyugszik többek közt Ossory püspöke, aki 1202-ben hunyt el. Sírján részletesen kidolgozott kőfaragás látható.

Waterford nevét nemcsak Írországban, de az egész világon a kristállyal kötik össze. Az ország délkeleti régiójának kihagyhatatlan része a gyár, ahol 1783 óta készítik a legjobb minőségű kristályokat. Évente negyedmillió turista látogat el ide. A viking időkben alapított városnak izgalmas ízt ad a folyóparti nyüzsgés és a középkor kézzel fogható emlékeinek egyvelege. Waterford közelében gyönyörű tengerpartok húzódnak, ez Írország egyik legkedveltebb nyaralóhelye.

Wexford

Az egyik legbarátságosabb vidéke az országnak Wexford, ami híres a helybeliek vendégszeretetéről és töretlen jókedvéről. Tucatnyi hangulatos halászfalu, napsütötte tengerpartok, az ír örökség szerves részét képező látnivalók és gyönyörű kertek várják itt a turistákat. A Wexford Örökségi Központban a látogatók megismerhetik az ősi kelta település, Loch Garman történetét, amiből a 9. századi viking település, a mai város elődje kifejlődött. A 12-13. században a normannok vették körbe fallal a várost, melynek egyik kapuját, a Westgate-t nagyon igényesen újították fel, ma ez a város egyik legszebb látnivalója.

Kilkenny-ben a Szent Ferenc Apátsági Sörfőzde az 1231-ben alapított ferences kolostor területén található. Ez Írország legrégebbi sörfőzdéje, ami a kolostorok feloszlatásáig, 1540-ig működött. A gyönyörű torony és a szentély túlélték az elmúlt évszázadokat, a középkori városfal néhány maradványa is látható itt. A Márvány Városának is nevezett Kilkenny Írország egyik legrégebbi városa, ahol számtalan történelmi épület áll, emellett kulturális központként is fontos szerepet tölt be. Két legjelentősebb épülete az 1172-ben épített és 1967-ig magántulajdonban lévő kastély, valamint a Szent Canice székesegyház, mely köré színes folklór és legendák szövődtek az évszázadok során. Kilkennyi egész nyáron tele van élettel, nincs hiány pubokból és fesztiválokból sem.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here