Tiroli vidékekenHegyes-völgyes területeivel Tirol az év minden szakában Európa egyik legnépszerűbb turisztikai régiója. Sok évszázadon át Németország és Olaszország között töltött be összekötő szerepet, magaslati területein csak kevesen telepedtek le, lakói egymástól nagy távolságra, elszigetelten éltek. Tirol még ma is őrzi a világtól távoli hangulatát, de települései már könnyedén megközelíthetők.

Az aktív kikapcsolódás valamennyi válfaja otthon van Tirolban, de elsősorban a hegyi, vízi- és a téli sportok váltak a régió jelképeivé. A friss hegyi levegőn, a ragyogó napsütésben egy könnyű séta is képes hosszú időre feltölteni a nagyvároshoz szokott szervezetet. Üdülőhelyei között megtalálhatók a nagy és az egészen apró települések, a turisták az egyszerűtől a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokig széles palettából válogathatnak.
Tirol természeti kincsei mellett népművészetéről is méltán híres. Kevés régió büszkélkedhet ilyen mélyen gyökerező hagyományokkal és folklórral, melyeket közelebbről számtalan helytörténeti múzeumban és az innsbrucki Néprajzi Múzeumban lehet megismerni. Az itt élő emberek ma is szívesen öltik magukra elődeik tradicionális viseletét, ehhez pedig az évente többször megrendezett fesztiválok és az ünnepnapok adnak kiváló alkalmat, ahol a turisták is bepillantást nyerhetnek a helyi szokásokba.

Zell am Ziller

Zell am Ziller

Érdekes, hogy régen ezt a kis falut szinte kizárólag nyáron látogatták a turisták, napjainkra azonban a téli hónapok jelentik az idegenforgalmi szezon csúcsát. 1978-ban a pálya megnyitásával került fel Európa sí-térképére, az ingyenes buszjáratok minden nagyobb hotel előtt megállnak és felviszik a sípályához a téli sportok szerelmeseit. Esténként egy 7,5 km hosszú, kivilágított szánkópályán lehet végigsiklani. A falu egykor az aranybányászat központja volt és ma is őrzi mélyen hagyományos jellegét. A bányától 2 km-re fekvő Abenteuer Goldbergbauba is érdemes ellátogatni, ahol megmutatják a látogatóknak a sajtkészítés tradicionális módját és egy kis állatpark is van.

Mayrhofen

Tirol harmadik legnagyobb települése, jól ismert üdülőhely, de az élénk idegenforgalom ellenére is sikerült megtartania eredeti arculatát. A tengerszint felett 660 m-rel fekvő falut télen és nyáron több ezer külföldi keresi fel. Snowboard pályái híresek – a Vans Penken Park Európa egyik legnagyobb snowboard terepe -, de a téli sportokon kívül siklóernyőzésre, hegyi túrázásra, kerékpározásra is van lehetőség. Az egyik legérdekesebb látnivaló itt a felvonó, ami a Zillertal-völgy és a Zillertal-Alpok között közlekedik. Innen a legjobb a kilátás az egész régióban. Mayrhofen környékén számtalan forrás fakad, másodpercenként 125 l-es vízhozammal. A vidék gyakorlatilag kimeríthetetlen séta- és túraútvonalak tekintetében.

Stubaital

A Stubai-völgy Innsbruck környékének egyik legkellemesebb része, ahol a nyári séták éppoly élvezetesek, mint télen a síelés Európa legszebb gleccserein. A mountainbike-osok számára Tirolban talán nincs is jobb úti cél. Több mint 720 km hosszan futnak a jól kitáblázott kerékpáros útvonalak, amik bőven kínálnak kihívásokat nemcsak a kezdőknek, de a tapasztaltabbaknak is. Több mint 1000, 3000 m feletti csúcs tarkítja a tájat, 850 km-es túraösvényekkel. A hegymászás, a bungee jumping, a siklóernyőzés legalább annyi turistát vonz ide, mint a horgászat vagy a nyugodt pihenés lehetősége.

Neustift im Stubaital

Neustift im Stubaital

A Stubai-völgy egyik legkedveltebb települése a 4300 fős falu, ahol a sportolási lehetőségek és a kulturális látnivalók egyaránt bőségesen állnak a látogatók rendelkezésére. 993 m-rel a tengerszint felett fekszik a település, ami nemcsak a síelni vágyók, de a szerelmes párok és a családok egyik kedvenc úti célja is Tirolban. A faluban a szálláslehetőségek száma korlátozott, de mindenki talál közöttük az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. Neustift im Stubtaital méltán büszke gazdag gasztronómiai kínálatára, több mint 25 éttermében a helyi specialitásoktól egészen az egzotikus fogásokig lehet válogatni. Nem messze a falutól található Ausztria legszebb vízesése, a Grawa, ahova nyáron és télen, amikor a vízesés befagy, egyaránt érdemes ellátogatni.

Fulpmes

A “Kovácsok Faluja” a Stubai-völgy vasipari központja volt. Az 1904 óta működő, Innsbruckból induló Stubaital vasút végállomása a település, ahol évszázadokkal ezelőtt aranyat és ezüstöt is bányásztak. Nyáron panoráma út, tanösvények, kerékpáros útvonalak csalogatnak a természetbe, de a siklóernyőzést és a tandem ugrást is ki lehet próbálni a gyönyörű, hegyvidéki tájon. Télen 27 km hosszú sípálya és 6 km hosszú szánkópálya, valamint a közelben még több síelési lehetőség várja az ide látogatókat. Rokokó stílusú templomát és a Kovácsműhely Múzeumot érdemes felkeresni Fulpmes-ben, a közelben pedig az Alpok egyik legszebb látképét nyújtó tava, a Waxeck terül el háborítatlan környezetben.

Nauders

Az Inn-völgyben, egy napsütötte fennsíkon fekszik Tirol egyik legszebb falva, a festői Nauders. Annak ellenére, hogy környéke lenyűgöző és nemcsak a kerékpárosok, de a motorosok számára is több panorámás útvonal kínálja magát, viszonylag kevés turista keresi fel a falut. Síelni még kora tavasszal is lehet a környék magasan fekvő lejtőin, emellett Nauders fő vonzerejét az adja, hogy Ausztria, Olaszország és Svájc között, éppen a hármashatárnál fekszik, így még izgalmasabb kirándulásokat lehet tenni egyszerre három országban is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here