Calamosche strandBár nem az egyetlen, de mégiscsak a legnagyobb vonzereje Szicíliának a tenger. Számtalan gyönyörű strand kínálja magát minden partján. De nemcsak ezen a szigeten, hanem a szomszédos Lampedusa és Éoli-szigetek mentén is meseszép öblöket és partszakaszokat találunk, köztük Olaszország leghíresebb strandjaival.
Eldönteni, hogy mégis melyek Szicília szigetének legszebb strandjai, tehát nem könnyű és minden esetben szubjektív. Az alábbi strandok azonban tagadhatatlanul gyönyörűek és legalább ugyanennyire népszerűek is.

Calamosche strand

Noto vidékének talán legfestőibb strandja, mely 2005-ben az Olaszország legszebb strandja címet is elnyerte. Báját a növényzet és a táj sokszínűségének köszönheti, két hegyfok között fekszik, aminek egyik nagy előnye, hogy a tenger itt mindig nyugodt másrészt pedig látványnak is felemelő a sziklás part. Calamosche vagy ahogy a helyiek hívják, Funni Musca a bájos barokk kisváros, Noto és Vendicari között fekszik, melyet 1984-ben természetvédelmi területté nyilvánítottak, mint Szicília egyik legérintetlenebb területét. Calamosche a szépségét azonban nem adja könnyen, mert elég nehéz megtalálni. A Pachino-Noto főúton haladva induljunk el, de autóval a strandot nem lehet megközelíteni, legalább egy kilométert kell gyalogolnunk, mire elérjük a tengert. Kétségkívül megéri, mert 200 m hosszú, fehérhomokos part látványa fogad minket. A sziklák barlangokat rejtenek, két oldalukon homokdűnék, mediterrán növényzet és sósvízű mocsarak fekszenek, melyek számos vándormadárnak adnak otthont. A tenger vize áttetsző, élnék zöld és kék, Calamosche lélegzetelállító látvány a vad természet szerelmesei számára.

Cala dello Zingaro

Cala dello Zingaro

A sziget nyugati felén, Trapani tartományban, a Zingaro természetvédelmi terület érintetlen partszakaszán találjuk ezt a strandot. Egyike azon kevés szicíliai tengerparti résznek, melyet nem szennyez egyetlen közeli főút forgalma sem. A vidék élővilága rendkívül gazdag és változatos tájképből sincs hiány. A sziklafalakkal koszorúzott öblök előtt homokos partok futnak és nyúlnak bele a türkizkék tengerbe. A vízalatti világ a búvárok paradicsoma. Folyamatosan változó színek és formák, gazdag víz alatti élővilág, barlangok és alagutak várják, hogy felfedezzék őket. Zingaro területén összesen öt kis öböl található, ezek között talán a legszebb Cala della Disa, másnéven Cala dello Zingaro. Ide sem jöhetünk végig autóval, de erőfeszítésünk több, mint megtérül megérkezve ebbe a földi mennyországba.

San Vito Lo Capo

Aki a kevésbé vad tájakat kedveli és szeretne közelebb lenni a civilizációhoz, ugyanakkor a természet szépségét sem veti meg, annak a sziget észak-nyugati részén fekvő San Vito Lo Capo-hegyfoknál fekvő strand a tökéletes választás. A Földközi-tenger térségének egyik legszebbje ez, fehér homokja kb. 1 km hosszan nyújtózik, legszélesebb pontján, a kikötő közelében 120 m. Hangulatában hasonló egy trópusi strandhoz, mina a víz tisztaságát, mind a homok finomságát, mind a tenger színét tekintve. Természetesen ezért nagy árat kell fizeti, ha nem is pénzben, de a tömeget muszáj elviselnünk, ahhoz, hogy itt strandolhassunk. Nyár közepén ezért a strand sokat veszít természetes bájából, ennek ellenére még mindig ez a legjobb hely, ha kényelemre vágyunk vagy ha gyerekkel vagyunk.

Spiaggia dei Conigli – Lampedusa

Spiaggia dei Conigli - Lampedusa

Nemcsak maga Szicília, de a környező szigetek is jól ismertek homokos partjaikról és tiszta tengervizükről, ezért a felsorolásból ezeknek sem szabad kimaradniuk. Lampedusa déli felén fekszik a Spiaggia dei Conigli (szó szerinti fordításában Nyúl) strand, melyet a közeli, azonos nevű szigetről neveztek el. A Földközi-tenger egyik leghíresebb strandja ez, nem kis mértékben annak köszönhetően, hogy a cserepes teknősök egyik fontos fészekrakó helye. Maga a strand is része a természetvédelmi területnek, ahol a teknősöket folyamatosan figyelik, ezért éjszaka tilos őket megzavarni. A strandot egy sziklás, homokos öbölben találjuk, mellette a csodálatos Tabaccara-barlang. A keskeny öböl szinte mindig védve van az erős szelektől és hullámoktól, látképe az ország egyik legszebb panorámája. Vize tiszta, a türkiz valamennyi árnyalatát felvonultatja. A tenger nagyon sekély, ha úszni szeretnénk, legalább 100 m-t kell sétálnunk befelé. Spiagga dei Conigli nemcsak Szicíliának, de egész Olaszországnak is egy olyan része, amit látni kell.

Pollara strand – Salina

A Lipari-szigetek egyikén, Salina Messina tartományában találjuk a Pollara strandot. Itt felmerül egy nehéz kérdés, hogy inkább homokos vagy sziklás? Ha gondolkodás nélkül a homokos partokra voksolnánk, előbb nézzük meg, mit tud nyújtani, ez a kavicsos-sziklás partszakasz. Itt ugyanis nincsenek képeslapra kívánkozó, fehér homokos partvonalak, ám ez mégsem csökkenti a szépségét. Sőt, az egykor kiömlött lávarétegek még inkább kiemelik a vulkanikus táj egyedi karakterét. Az öböl varázslatos látvány nyújt a koresti órákban, naplementekor, amikor a sziklák először szikrázó aranyban tündökölnek, majd fokozatosan tűzvörösbe fordulnak át. Amikor az ég tiszta, gyakran látni egy rejtélyes, zöld fényt a vidék felett, ami hirtelen felvillan, rövid ideig ragyog, mint az utolsó napsugár, majd eltűnik. Ezt a legjobban a 250 m magas tengerparti szikla tetejéről csodálhatjuk meg. Ez félúton van a Pollarat és Malfat összekötő út mentén, ahonnan Panarea szigetét és az összetéveszthetetlen Stromboli körvonalait is láthatjuk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here