Utazás Algarve régiójábanPortugália legszebb és legbiztonságosabb strandjaival, egész évben kellemes időjárásával nem csoda, hogy Algarve a vakációzók egyik kedvenc úti célja az országon belül. Festői tengerparti városai az idegenforgalom szempontjából már-már túlfejlesztettek, nyaranta itt minden a turistákról szól. Azonban Algarve azokat is várja, akik nem kedvelik a bulizós hangulatot, szívesebben húzódnának vissza a virágokkal borított domboldalak között megbúvó falvakba, középkori kisvárosokba.

A turizmus Algarve régiójának vezető gazdasági ágazata, a látogatók felét pedig maguk a portugálok adják. Az ország egyetlen másik területe sem büszkélkedhet olyan mértékű fejlődéssel, mint amit az elmúlt években Algarve produkált. Az 1960-as évekig településeinek nagy része csendes halászfalu volt, a partoktól beljebb fekvő városok főként a mezőgazdaságból éltek. Mára ez gyökeresen megváltozott, tele történelmi és természeti látnivalóval, Portugália legszebb strandjaival, Algarve a turisták paradicsoma lett.

Fuzeta

Algarve egyik legkevésbé ismert üdülőhelye, amit a turisták még nem szálltak meg, feltehetően a viszonylag kevés szálláslehetőség miatt. Nem a régió legszebb városa, de ma is működő halászati kikötőként kétségkívül megvan a maga varázsa. A színes csónakok körül kora reggeltől szorgalmasan tevékenykedő horgászok látványa szerves része Fuzeta régi bájának. Háborítatlan falusi közösségbe csöppenünk itt, ahol mindenki ismer mindenkit, a legtöbben a helyi vendéglőkben dolgoznak és a halászattal foglalkoznak, a vállalkozásokat családok viszik. Strandjai gyönyörűek, az éttermekben fantasztikus fogásokat kínálnak, melyek Algarve bármely más városához képest alacsony áron kaphatók. A kirándulók számára pedig az egyik legfontosabb információ, hogy áprilistól október közepéig a napsütés garantált.

Alcoutim

Alcoutim

A Guadiana-folyó mentén fekszik a kis falu, mely a fennmaradásért küzd. Lakóinak száma egyre csökken, Alcoutim fordulatos történetének talán legnehezebb időszakát éli. Pedig folyami kikötőként valaha stratégiai szerepet töltött be, felkeltette a görögök, a rómaiak és az arabok érdeklődését is, akik több erődöt is emeltek a környéken. Alcoutim vára a 14. századból származik, gyönyörű kilátást nyújt a folyóra. A várból egy macskaköves sikátor vezet le a főtérre, ami alatt a szép folyópart található. A folyó az erős áramlatok miatt úszáshoz nem biztonságos, de hajókiránduláson mindenképp érdemes részt venni.

Cabanas

Nevét a 18. századi halászkunyhókról kapta, melyek régen a települést alkották. A halászok itt tárolták a frissen fogott halakat, de ők maguk is ezekben a házikókban töltötték az éjszakát. A halászkunyhók sorából nőtte ki magát a település, ahol ma már modern kis üzletek, kávézók és bárok néznek a folyó torkolatára, melyet takaros, fás sétány övez. A horgonyzó halászhajók még arról tanúskodnak, hogy egykor Cabanas életének meghatározó része volt a halászat, de az utóbbi 30 évben a gazdaság alapját már a turizmus adja, köszönhetően nagyrészt a fantasztikus látványt nyújtó, homokos Praia da Cabanas-nak. A város nagyon népszerű a turisták körében, de magával ragadó hangulatát ez mit sem csorbította.

Loulé

Bár viszonylag nagy város, látnivalói könnyen bejárható területen, egymás közelében találhatók. A városnézéshez mégis ajánlott térképet használni, mert aki először jár itt, a kis utcák sűrű hálózatában könnyen eltévedhet. Loulé híres a szombat reggelente megtartott vásáráról, ahova Algarve valamennyi részéből érkeznek az árusok és a vásárlók is. A hét minden napján tartanak piacot az arab stílusú vásári épületben, ahova szintén érdemes betérni, hiszen ez Loulé egyik legjellegzetesebb épülete. A város 13. században épített várának három masszív tornya és külső falai maradtak fenn, nagy részét földrengés pusztította el.

Cacela Velha

Cacela Velha

Fehérre meszelt házaival Cacela Velha tisztán mutatja, milyenek voltak Algarve települései fél évszázaddal ezelőtt. Eltekintve néhány kávézótól és étteremtől a faluban nincsenek turisztikai létesítmények, egy szép templom és egy 18. századi erőd maradványai jelentik az összes látnivalót. Ez utóbbi is csak kívülről látogatható, mivel a rendőrségnek ad otthont. A sziklák tetejéről azonban lélegzetelállító a kilátás. Nyaranta egyetlen alkalom van, amikor Cacela Velha turistáktól nyüzsög, a júliusban megrendezett Mór Éjszakák idején. A négy napos fesztiválon az arab ételek és szokások játsszák a főszerepet. A falu alatti strand elbűvölő, ide egy kb. 1 km hosszú út vezet le, de némi pénzért a révész is szívesen elviszi a turistákat.

Armacao de Pera

A város elsősorban Algarve legnagyobb strandjáról híres. Látvány szempontjából nem különösebben lenyűgöző, hiszen partjait sokemeletes szálloda épületek és apartmanok foglalják el, de a település régi része még őrzi tipikus algarvei jellegét a régi halászházakkal. A tengerparton láthatók a romjai annak a 17. századi erődnek, melyet egy gazdag helyi halász építtetett, hogy megvédje a várost a kalózok támadásaitól. Az erődből káprázatos kilátás nyílik az aranyló homokkal borított partra, melyet sziklák szegélyeznek, bennük barlangokkal. Armacao de Pera egy felkapott és exkluzív üdülőhely, de történelmi városrészében még megtalálhatjuk a régi portugál falvak utánozhatatlan báját.

Alvor

Az Algarve nyugati részén fekvő település tökéletes kombinációja egy régi, hagyományos halászfalunak és egy modern, minden igényt kielégítő üdülőhelynek. Az 1755-ös földrengés középkori épületeinek nagy részét a földdel tette egyenlővé, de maradt néhány szép, múltidéző példa a városban, mint az Igreja Martiza, a 16. században épített, gyönyörű, manuelin stílusú árkádokkal és oszlopokkal díszített templom. A turizmus az 1960-as években vett nagyobb lendületet, de Alvor nem vált üdülőparadicsommá. Régi városrészében macskaköves utcák futnak, tele a nemzetközi konyha színe-javát felvonultató éttermekkel. Alvor strandjai hosszúak és homokosak, még a szezon csúcsán is bőven van hely a parton.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here