MilnaBrac Közép-Dalmácia leghosszabb szigete. Viszonylag kopár, Korcula vagy Hvar buja növényzetét itt hiába is keresnénk. Mindezért kárpótolást nyújtanak csodás, sziklás partjai, a kies talajt kedvelő olajligetek és a kiváló búvárkodási lehetőség például a Lucice-öbölben. Kőfejtője ma is működik, innen származik a velencei városok építéséhez használt kövek nagy része, érdekesség, hogy a Fehér Ház is ezekből épült. A sziget régen a felsőréteg üdülőhelye volt, később Velencéhez került, de külleme más szigetekéhez képest nem lett annyira lenyűgöző.

Napjainkban inkább Horvátország talán legszebb partszakaszáról, a Zlatni ratról híres, amely déli partján, Bol-ban található. Emellett a sziget legfontosabb üdülőhelye Supetar, mely egyben a legnépesebb város is errefelé. Ha bulizni vágysz, mégis inkább Bolt válaszd, ott nagyobb az éjszakai élet és a külföldi turisták többsége is inkább Bol székhellyel szervezi brac-i nyaralását. Ottjártadkor felkeresheted a város Domonkos-rendi kolostorát, ahol állítólag Tintoretto egyik festménye látható. Ha a tágabb értelemben vett helyiek, vagyis a horvátok közt szeretnél elvegyülni, Supetar ideális lehet, ugyanis ez különösen a horvátok körében kedvelt, csendesebb üdülőhely. A várost olajfa ligetek és szőlőültetvények veszik körül, partja kavicsos, leginkább csak cipővel kibírható.

A nyugisabb nyaralást kedvelőket a sziget kis halászfalvai, Splitska és Milna várják. Mindkettő nagyon csendes, ugyanakkor mesés kis település, vászonra kívánkozó. Milna a sziget nyugati csücskében fekszik, leginkább a hajós turisták keresik fel yachtkikötője miatt.

Az Adria szigeteinek legmagasabb pontja található Bracon, ez a 780 m magas Vidova Gora, mely hatalmas fenyőerdőivel tökéletes túracélpont. Innen fantasztikus kilátás nyílik a szigetekre és a Zlatrni ratra, ezért sem érdemes kihagyni.

Bár a horvát tengerpartok szépségét valóban a sziklák adják, ha homokos partot keresel, még Bracon is találhatsz egyet, a Lovrecina öbölben. Itt a víz is sekélyebb, gyerekkel ideális választás. Jól figyelj, ha itt szeretnél strandolni, mert nem jelzik hatalmas feliratok, csak egy kis fatábla fogja mutatni a helyes irányt, ott térj le. A parton viszont már kiépített részeket, parkolót és büfét is találsz.

Brac olyannyira a szőlők szigete is, hogy többnapos bortúrákat szerveznek ide, ahol végigkóstolhatod a hegy levének különféle változatait. Emellett Brac az Adria egyik legnaposabb szigete, szinte biztos, hogy a rossz idő itt nem fogja tönkretenni a nyaralásodat. Értékes, nyugodt kikapcsolódásodnak lehet gyönyörű helyszíne.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here