Trogir

3

Trogir nem egyszerűen csak egy szép horvát város, hanem a mediterrán térség egyik legjobban megőrzött középkori települése. Történelmi városmagja különleges műemlékek sorozata, mely az UNESCO Világörökségének részét képezi. Trogir olyan, mint egy középkori mesterek keze által formált, élő múzeum. Elrendezése hasonló a római és a hellenisztikus városokéhoz, eredeti arculatát az évszázadok óvatos városfejleszteseinek köszönhetően páratlanul nagy mértékben sikerült megtartani.

A várost az i.e. 3. században görög telepesek alapították. Trogir a rómaiak, a görögök és a velenceiek nyomát is magán viseli építészetében, kultúrájában és szellemiségében egyaránt. A régi városmag a tengerbe benyúló kis földnyelven épült ki. Mivel legfőbb látnivalói egymáshoz nagyon közel találhatók, egy kellemes séta során bejárhatjuk az óvárost.

Trogir városfalait a 15. században, a velencei uralom idején, boltíves, reneszánsz városkapuját, a Kopnena Vratat a 17. században építették. Tetején Szent János (Sv. Ivan), a város védőszentjének szobra magasodik. Trogir legnagyobb épülete a Sveti Lovrijenac, vagyis Szent Lőrinc katedrális. A háromhajós, román stílusú bazilika kétségkívül a város legmeghatározóbb épülete és egyike a középkori horvát építészet legszebb példáinak. Építését 1213-ban kezdték és éppen a velenceiek érkezése előtt, 1250-ben fejezték be. Szintén a II. János Pál téren található a 15. századi Lodzsa, mely eredetileg bíróságként működött. A kő asztal, mely mögött a bírák ültek, még mindig megvan, mögötte pedig egy falmaradvány, rajta Nikola Firentinac bíró portréjával 1471-ből.

A közelben található Trogir ősi óratornya, mely a kis reneszánsz templom, a Szent Sebestyén része. Ugyanezen a téren találjuk a Cipiko-palotát, melyet a várost 300 éven át irányító család építtetett. A palotának van egy régi és egy új része, melyet egykor gyalogút kötött össze, de ez ma már nem létezik. Az épület nagyon komplex, több részből tevődik össze. Legöregebb falai az 1200-as évekből származnak. A Városháza, másnéven Hercegi Palota az egykori Szent István templom helyén épült. A város gazdaságát és politikai életét e falak közül irányították a 15. században. A 17. században színházzá alakították, majd miután tűzvész pusztította, 1890-ben építették újjá reneszánsz stílusban. Híres az udvarban található gótikus lépcsőháza, valamint az épület falában található címermaradványok, melyek Trogir előkelő családjainak és más városoknak szimbólumai.

Trogir monumentális tengerparti építménye a Kamerlengo-erőd, mely a sziget dél-nyugati sarkában ül, kilátással a tengerre. A velenceiek által épített városvédelmi vonal része volt és a velencei kormányzó rezidenciája. Az 1430-as években épült erőd belső udvara a nyári estéken kertmozivá változik. A hozzákapcsolt reneszánsz Szent Márk torony kevéssel az erőd után épült a szárazföldet a szigettel összekötő csatorna védelmére.

Trogir egy igazi kisváros, mégis sok élményt tartogat. Szinte bármerre nézünk az óvárosban, láthatunk valami szépet, valami régit, ami romantikával szövi át az ódon utcákat. A város környékén pedig az Adria csodás partjai kínálják magukat. Számtalan programlehetőség, kulturális esemény, ötcsillagos hotelek és éttermek, változatos üzletek, piros háztetők, kristálytiszta hullámok és évi 2500 napsütéses óra teszi vonzóvá a kisgyermekes családoktól kezdve a nyugdíjasokig mindenki számára Trogirt.

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Tetején Szent Iván, a város védőszentjének szobra magasodik.

  Az Iván helyesen János lesz, és Szent János magyarul.

  • Kicsit összekeveredett a magyar és a horvát 🙂
   Szent János = Sv. Ivan

   Javítottam…
   Köszönöm az észrevételt!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version