Genova

Olaszország számtalan szebbnél szebb történelmi városa közül északon Genova az egyik, amit mindenképp érdemes felfedezni. Ligúria fővárosa, az ország legfontosabb kikötője, ami változatos múltjának köszönhetően rengeteg turisztikai látványossággal várja az ide érkezőket. Egyházi épületei, palotái, múzeumai, a régi kikötő és a híres Aquario fiataloknak és idősebbeknek is élményeket tartogatnak.

710 ezres lakosságával a Földközi-tenger partjának legnagyobb városa, igazi metropolisz. Az olaszok „Remek” városnak becézik dicső múltja és lenyűgöző látnivalói miatt. Európa legnagyobb középkori negyedével 2006-ban vették be a Világörökségek sorába. A művészetek, a zene, a gasztronómia, a mesteri építészet és a történelem nemcsak az óvárost, de Genova minden szegletét áthatja.

A város székesegyháza, a San Lorenzo katedrális eredetileg egy román stílusú, oszlopos templomként épült az 1100-as években. Később gótikussá, majd a 16. században reneszánsszá alakították át. Nem lehet nem észrevenni, hiszen fekete-fehér márvány csíkos homlokzata azonnal a monumentális épületre irányítja a figyelmet. A katedrális alatt kincstár található, a történet szerint pedig valahol az épület tetején egy második világháborús bomba is, ami azóta sem robbant fel, így szerencsére érintetlenül hagyta a város egyik legfontosabb templomát. A katedrális mindennap ingyenesen látogatható.

Piazza de FerrariA Piazza de Ferrari évszázadok óta Genova közösségi életének talán legfontosabb pontja, egyben a város szimbóluma is. Ez a mindig forgalmas és nyüzsgő tér a központban fekszik, éppen a régi és a modern város találkozásánál. Nemrég újították fel híres szökőkútját a tér többi részével együtt. Ma a bankok, közigazgatási hivatalok, a pénzügyi és az üzleti élet központja. Ha a genovaiak azt mondják, hogy bemennek a „városba”, akkor errefelé veszik az irányt. A főtér mellett több nevezetes épületet is találunk. A Dózsepalota, a Palazzo Ducale épületegyüttese a 12. századtól a dózsék és szenátorok lakhelye volt, ma a szépen felújított épületben kiállításokat és kulturális eseményeket rendeznek.
Az 1500-as évek elején épült Rolli palota az egységes keretek közt történő városfejlesztés első európai példája, ezért szintén az UNESCO Világörökségeit gyarapítja. A reneszánsz-barokk épület egykor Genova legelőkelőbb családjainak adott otthont. A 16. századi Chiesa del Gesú a genovai jezsuiták temploma volt. Rubens munkáinak csodálói itt két festményt is láthatnak a művésztől, egyet az oltár fölött, a másikat a templom oldalkápolnájában. Genova bevásárlóutcája a Via XX. Settembre, ahol a történelmi látnivalók után a legnagyobb divattervezők kreációiból válogathatunk.

A város több híres szülöttel is büszkélkedhet. Közülük talán a két leghíresebb a hegedűművész Niccoló Paganini és a felfedező Kolumbusz Kristóf. Ez utóbbinak házát az utazási irodák Genova egyik legfőbb látnivalójaként hirdetik, de a legendán túl semmi nem utal arra, hogy a tengerész valóban itt született volna. Sőt a genovaiak szerint ez teljesen kizárt. A romos állapotú ház megtekintéséért a borsos belépti díjat tehát nem igazán érdemes kifizetni.
Genova nemcsak világhírű emberek, de a pesto „szülővárosa” is. Bármelyik vendéglőbe betérve rádöbbenhetünk, hogy amíg itt nem ettünk, fogalmunk sem lehet róla, milyen az eredeti pesto.

Európa második legnagyobb Akváriumát Genovában találjuk.Európa második legnagyobb Akváriumát Genovában találjuk. A régi kikötő keleti oldalán alakították ki ezt a pihenő-, konferencia- és kiállítási központot. Az Aquario remek programot kínál a családoknak, hiszen mindenféle tengeri állat megtekinthető itt természeteshez hasonló környezetében, beleértve a delfineket, pingvineket, teknősöket is. A gyerekek még az állatok etetésében is segíthetnek. Legalább két órát érdemes eltölteni itt, ahova évente több mint félmillió ember látogat el.

Genova történelmi látnivalóinak sora az olasz nagyvárosokhoz hasonlóan szinte végtelen. Legtöbb utcája már önmagában is múltidéző és azt, hogy Olaszország egyik legvonzóbb városává válhatott, nagyrészt természetesen ennek köszönheti. Mégsem csak azok számára ellenállhatatlan, akik műemlékek után kutatnak, hanem mindenkinek, aki a hamisítatlan olasz hangulatra vágyik.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here