Lipari

Szicíliához több sziget és szigetcsoport is tartozik. Ezek egyike az északra fekvő, vulkanikus Lipari, másnéven Eoli-szigetcsoport a Tirrén-tengerben. Szinte tökéletesnek nevezhető klímája és számos aktív vulkánja révén vált ismertté és népszerű turisztikai célponttá. Szicíliából és Olaszországból is könnyen megközelíthetők komppal vagy szárnyashajóval ezek az apró kis ékkövek, melyek az UNESCO Világörökségeinek sorába tartoznak.

A szigeteket Aeolus-ról, a szelek istenéről nevezték el. Lipari, Salina, Filicudi, Alicudi, Stromboli, Panarea és Vulcano gyönyörű tájakkal, vulkánokkal, várakkal, termálfürdőkkel és persze szebbnél szebb strandokkal várja az ide érkezőket. Nagyszerű strandjai miatt nyaranta tömegek szállják meg az Eoli-szigeteket.

Lipari

37 km2-es területével a csoport legnagyobb szigete. Történelmi szempontból is a legérdekesebb, de a turisták elsősorban lenyűgöző partjai miatt keresik fel. Régen az obszidián, a vulkáni üveg kereskedelmének központja volt, napjainkban a horzsakő kitermelése jelentős a vidékén. Központja Lipari, a hangulatos kisváros, ami egy normann korabeli templommal és egy régészeti múzeummal is büszkélkedhet. Központjában a várhegy, ahol az ősi akropolisz állt egykor. Ennek helyére épült a középkori vár a 13. században és az erőd a 16. században. Nagyjából 10 ezres népessége a májustól szeptemberig tartó szezonban megduplázódik.

Salina

A második legnagyobb sziget, mely nevét a dél-keleti csücskében fekvő kis sós tóról kapta. A helyiek az innen nyert sóval tartósították a halat és a kapribogyót. A Lipari-sziget tagjai közül Salina az egyetlen, ahol a felszínt növényzet borítja és a talaj alkalmas a művelésre, köszönhetően a számos forrásnak. Sokkal zöldebb és barátságosabb látványt nyújt, mint a többi sziget. Falvainak különlegességei az egyszintes, tetőteraszos házak és a gyönyörű szőlőlugasok. Partjainál, Lingua és Santa Marina Salina közelében kavicsos, Rinella mellett homokos strandokat találunk.

Vulcano

A rómaiak szerint ez a sziget volt a tűz istenének lakhelye. Vulcano forró tavaszairól és kénes iszapfürdőiről híres, melyeket a kikötőből egy rövid sétával elérhetünk. Felmehetünk a kráterhez is, ahol megnézhetjük, hogy a forró gőz hogyan tör a felszínre. Mindent beleng a kén jellegzetes szaga. Vulcano két kiváló stranddal is büszkélkedhet. Ezek érdekessége, hogy az egyik sárga, a másik fekete homokkal borított. A szigeten kb. 700 ember él, akiknek legfőbb bevétele a turizmusból származik.

Panarea

Panarea

A Lipari-szigetek legkisebbje. Szűk utcái nyaranta zsúfolt sugárutakká változnak, de még így is csendesebbnek tekinthető, mint a legfelkapottabb mediterrán üdülőhelyek. A gazdagok és híresek is szívesen töltik itt az idejüket, nem ritka, hogy a sziget csendjét magánhelikopterek zaja töri meg. 1948-ban tárták fel őskori faluját, ahol 23 ovális alakú kunyhót találtak az i.e. 14-13. századból. La Calcaraban az egykori görög telepesek nyomai láthatók az i.e. 5. századból. Egyik legszebb pontja a Cala Junco-öböl, melynek közelében található a Cala degli Zimmari strand, amit autóval is elérhetünk. Panarea legtöbb strandjára ugyanis kizárólag csónakkal lehet eljutni.

Stromboli

Stromboli

A Lipari-szigetek közt talán a legismertebb. A többi szigettől távol helyezkedik el és területét egyetlen vulkán uralja, mely egyike Olaszország négy működő vulkánjának. A helyiek különös viszonyt ápolnak ezzel a természeti képződménnyel. Megszemélyesítik és időről időre felmásznak hozzá, meglátogatják. Kétségkívül az egyik legszebb vulkán a világon. A lakók és a vulkán közti „jó viszony” 2003-ban szakadt meg, amikor a kitörés miatt több hónapra evakuálni kellett a sziget lakosságát. Stromboli mély vizei nagyon kedveltek a búvárok körében. A szigeten két falu található, Stromboli és a sokkal kisebb Ginostra, ami még ma is egy csendes halászfalu, hiszen a turisták csak alig-alig látogatják. A két települést nem köti össze út, egyikből a másikba csónakkal lehet átmenni. Stromboli szigetét mindössze 350 ember lakja.

Alicudi

Ha a tenger végtelen nyugalmát, a csendet és az elhagyott strandokat keressük, itt jó helyen járunk. A többi szigethez képest Alicudit nagyon kevés turista látogatja, ezért a természet uralma sértetlen a vidéken. Mindössze néhány szálloda, élelmiszerbolt, egy étterem és jelöletlen utak találhatók a szigeten, mely ennek is köszönheti báját. Néhány évvel ezelőtt még az áram sem volt bevezetve Alicudin, amit ma nagyrészt halászok és gazdálkodók laknak.

Filicudi

A sziget már az ókorban is lakott volt, ennek nyomait Rocca Ciauli, Montagnola, Capo Graziano és Monte Guardia környékén is láthatjuk. A Filicudi szigetén két falu található, Valdichiesa és Zucco Grande. A vad természet, a gyönyörű partok teszik a turisták által kedvelt úticéllá. Ha itt töltünk néhány napot, ne hagyjuk ki a sziget körül vezető hajókirándulásokat!

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here