Piazzale MichelangeloAki a történelmi látnivalókra esküszik, nem talál ideálisabb úticélt Firenzénél. Olaszország egyik legszebb városát a műemlékek mellett lenyűgöző terek gazdagítják, melyek alapjaiban határozzák meg a városképet és évszázadok óta a firenzeiek társasági életének központjai.

Piazzale Michelangelo

A tér a világ egyik legszebb panorámájáról vált híressé, hiszen innen, a dombtetőről egész Firenzét belátni. Nem csoda, hogy ez a város egyik legkedveltebb helye, hiszen a páratlan kilátás miatt nemcsak a turisták, de a helyiek is szívesen keresik fel. A teret 1875-ben alakították ki, a közepén találjuk Michelangelo Dávid szobrának mását. A dombról felfelé rövid séta után a San Miniato templomhoz jutunk, a fákkal szegélyezett sugárút és a tér közti sarkon pedig elérkezünk az Írisz-kerthez, ahol 25.000 faját találjuk ennek a különleges virágnak, mely a város szimbóluma.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria

13. századi gibellini házak romjain épült ki a tér, mely évszázadok óta a város politikai és társadalmi életének egyik központja. Kétoldalt bronz szobrok és a reneszánsz építészet remekei keretezik. Itt található a városháza, melynek harangtornya magasan a tér fölé emelkedik. Ezt a harangot csak különleges alkalmakkor kondították meg, legutoljára 1993-ban, az Uffizi galéria bombázásakor. Előtte 1930-ban szólalt meg utoljára a hatalmas árvíz idején. Nyár közepén, mikor egész Firenze kivirágzik, a főtér is egy óriási virágszőnyeghez hasonlít, mely lenyúlik egészen az Uffiziig. A tér tökéletesen rendezett, a város büszkesége.

Piazza della Libertá

A Firenze szívében, hét út találkozásánál fekvő teret a 19. században alakították ki. Miután a tér 1865-ben elpusztult, Giuseppe Poggi vezetésével építették újjá, ekkor kapta mai arcát. A klasszikus firenzei építészet hatalmas és gyönyörű példái veszik körbe a Piazza della Libertát, melynek közepén egy szép, békés kertet találunk egy kis szökőkúttal. Családok kedvelt kirándulóhelye, a város talán legideálisabb pontja ahhoz, hogy egy kis időt a szabadban töltsünk el. A tér jellegzetes épülete a gazdagon díszített San Gallo-kapu.

Dóm tér

A Piazza del Duomo Firenze egyik legforgalmasabb tere a híres Dóm déli oldalán. Több nevezetesség is található a közelben és innen mindenhova könnyen el lehet jutni gyalog, ezért a turistacsoportok legáltalánosabb kiindulópontja és találkozóhelye. A téren található a Saint Giovanni keresztelőkápolna és Giotto harangtornya is.

Piazza della Republica

Piazza della Republica

A gigantikusnak is nevezhető Köztársaság tér Firenze Signorina kerültében található. A középkorban itt működött a város piaca, később ezt a területet szélesítették ki és alakították át. Ezt a régi piacot díszítette egykor a Bőség szobra, melynek ma már csak másolatát láthatjuk itt. A tér közepén oszlop jelzi az egykori római főutak metszéspontját. Legmeghatározóbb eleme a Diadalkapu, az Arcone, melyen felirat hirdeti, hogy a város feléledt a régi nyomorból és új életet kezd. Rajta három nőalak Olaszországot, a Művészeteket és a Tudományokat szimbolizálja, de mivel a helyiek három hírhedt firenzei prostituáltról nevezték el őket, ezért a szoborcsoportot 1904-ben eltávolították. Az elegáns Piazza della Republica tele van drága hotelekkel, üzletekkel és éttermekkel, éjszaka a fiatalok kedvelt találkahelye.

Santa Croce

A ferences bazilika előtt található hatalmas, téglalap alakú tér a 13-14. századi városfejlesztés keretén belül épült meg. Középkori eredetét még ma is jól szemléltetik a körülötte lévő épületek. Két leghíresebb palotája a Palazzo Cocchi-Serristori és a Palazzo dell’Antella, melynek freskókkal díszített csodás homlokzata kiemelkedik a többi épület közül. Az 1400-as évek óta itt a téren rendezik a Calcio in Costume elnevezésű tradícionális játékot. A tér közelében található Firenze éjszakai életének egyik központi része.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here