Kezdőlap Olaszország Toszkána eldugott szeglete: Maremma

Toszkána eldugott szeglete: Maremma

0

Maremma régió partjait a Ligur- és a Tirrén-tenger mossák, magában foglalja Toszkána és Lazio területeinek egy részét is. Ez nem az a hely, ahol egy lakosra öt külföldi turista jut. Maremma egyike azon kevés olasz vidéknek, ami hű tudott maradni ősi gyökereihez és nem adta meg magát a turizmus mindent megváltoztató hatalmának. Az egész régiót érdekes középkori városok pettyezik, melyeket sűrű erdők és buja zöld mezők, szőlőültetvények, olajfaligetek választanak el egymástól.

Maremma városai a saját kis világukban élnek. Egyedülállóan gazdag történelmük és kultúrájuk felett gondosan őrködnek, itt mindenki ismer mindenkit, a nyugalomért, a csendért, a finom borokért és a jó, házias ételekért sem kell tovább menni. Ezek a kis közösségek visszarepítenek az időben és megnyugtató távolságra sodornak Milánó fényűző butikjaitól, Firenze “mindent a turistákért” mentalitásától. Maremmában a legszebb templomtól a legkisebb házig minden pontosan ugyanúgy néz ki, ahogy kinézett a középkorban, a reneszánsz idején.

Ez Toszkána legvadabb része, sokak szerint pedig a Földközi-tenger partvidékének legszebb része. 250 km hosszan kristálytiszta strandokkal, félreeső, homokos öblökkel, sekély vízzel, a kikötők mögött meseszerű halászfalvakkal. A hegytetőn ülő középkori városokban nagyon könnyű elképzelni, milyen is lehetett az élet sok-sok évszázaddal ezelőtt. Akik itt születtek, életük végéig szenvedélyesen vonzódnak ehhez a földhöz. A helyiek nem is vágynak arra, hogy messzire utazzanak és hosszabb időre elhagyják szeretett szülőföldjüket. Bár Pisa, Róma, Siena és Firenze mind a közelben fekszenek, Maremma lakói csak akkor lépik át a nagyvárosok határait, ha nagyon muszáj.

Capalbio

Maremma-Lazio határán az utolsó város, a Tirrén-tengerre tekint lefelé. Egész Olaszországban irigylésre méltó szépségéről ismert, nem csoda, hogy a turisták is kedvelik. De Capalbio lakóinak bőven volt idejük hozzászokni az idegenekhez. Mondhatni, már az idő kezdete óta – kb. a 9-10. századtól – a város gyűjtőhelye volt íróknak, költőknek, művészembereknek, akik alkotótevékenységük nyomát mind rajta is hagyták Capalbion. Aki kedveli a történelmet, a régmúlt építészete érdekli vagy szimplán a múlt ilyen mértékű kézzel foghatóságának a világ kevés részén tapasztalható érzését szeretné magába szívni, mindenképp ejtse útba ezt a kis falut. Így tesznek Olaszország legnevesebb politikusai és színészei is.

Gavorrano

Házai zsúfoltan sorakoznak egymás mellett egy kis hegy tetején. Gavorranoban szorosan összetartó kis közösség él a zöld táj szívében. A középkorban magát a mezőgazdaságból fenntartó település mára művészeti központ lett, rendszeresen tartanak itt kézműves vásárokat, amiket vétek kihagyni. Utcáit gyönyörű, kőből készült házak szegélyezik, melyeknek évszázados olajfák és göcsörtös szőlőtőkék nyújtanak jótékony árnyékot. Egy tipikus toszkán település hangulata Gavorranoban talán intenzívebb, mint Maremma bármely más városában.

Magliano

A települést régészeti lelőhelyek és nekropoliszok veszik körbe, bizonyítékaként ősi eredetének és a vaskorban, valamint a Római Birodalom idején betöltött fontos szerepének. Magliano születését a régészek az i.e. 6. századra teszik, de természetesen a ma látható települést nem az etruszkok építették fel. Tipikusan középkori, vaskos, erődszerű falai a 11. század óta állnak. Ezek a falak a legtöbb toszkán településsel ellentétben szinte tökéletesen ép állapotban maradtak fenn, folyamatosan erősítették őket, hogy Magliano még védettebb legyen a támadásokkal szemben. Közelebbről a falak nem tűnnek már annyira riasztónak. Magas tölgyek és mediterrán örökzöldek ölelésében ódon házakat, kis kerteket fonnak körbe. Magliano falai régen az ellenségtől, ma pedig az egyre terjeszkedő modernitástól védik az itt élőket.

Castel del Piano

II. Pius pápa is szuperlatívuszokban beszélt erről a helyről. Castel del Piano paradicsomi környezetben fekszik, gesztenyések és bükkösök közt, csörgedező források mellett. Bár emberi település nyomait a paleolitikumból is feltárták, Castel del Piano ízig-vérig középkori város. Ekkor kezdődött el a templomok építése, ahonnan a település a becenevét (Templomok Városa) is kapta. A város határain belül nem kevesebb, mint 8 istentiszteleti hely van, a nagy templomoktól kezdve egészen az aprók kápolnáig, ezek a templomok építészeti szempontból is lenyűgözőek. A vallás azonban nem a helyiek egyetlen szenvedélye. Itt rendezik jelmezes felvonulással kísérve Maremma legnagyobb és nem veszélytelen lóversenyét, a Palio delle Contradet.

Monte Amiata

Nevével ellentétben egyáltalán nem egy hegyről van szó. Egy ősi, szunnyadó vulkán ez, ami Maremma legkorábbi civilizációinak adott otthont a bronz- és a vaskorban. Maremma toszkán vidékeinek ez a legmagasabb hegye 1738 m-res magasságával. Annak ellenére, hogy a terület termékeny és jelentős ásványi anyagokat rejt, mégis teljesen sértetlen, szépségét nem csorbította semmilyen emberi tevékenység. A lejtőkön vadvirágok nyílnak, ősszel vörösbe fordul, télen hólepellel takarózik a táj. Az itt élők számára Monte Amiata nem csupán egy szép vidék, de alkalmas a vadászatra, télen a síelésre is.

Scarlino

Hihetetlen, hogy egy ilyen város, mint Scarlino, eddig még nem került fel a turisták térképére. A Mount Alma egyik oldalán fekvő település két tölgyerdő közé ékelődve kanyarog le egészen a tengerig. Annyi zöld veszi körbe, hogy úgy tűnik, Scarlinot már-már elnyeli a környezete. A település lábainál terül el a festői kikötő, a régió egyik legnagyobb kikötője, ahonnan a legdrágább yachtok futnak ki a nyílt vizekre. A falu szerényen dekorált templomai, egyszerű kőházai, családias péksége és hentesüzlete menthetetlenül beírják magukat az utazók legszebb emlékei közé. A helyiek bár nem gazdagok – többnyire földművesek leszármazottai -, de jó életet élnek és mindig örömmel vezetik végig a látogatókat gyönyörű falujukon, Scarlinon.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version