Régi Piactér, DortmundDortmund Vesztfália legnagyobb városa, a Ruhr-vidék keleti részén fekszik. Németország szén- és acéliparában régóta övé a vezető szerep, örökségét kitűnő múzeumokon és látnivalókon keresztül lehet megismerni. Annak ellenére, hogy Dortmund ipari város, a nézelődők nagy zöld területeket járhatnak be, a város több mint fele erdővel borított, parkosított, ezért külön élmény gyalog nekivágni Dortmund felfedezésének. A helyiek is így gondolkodnak, nem véletlen, hogy Németország városai közül itt a legnagyobb a kerékpárral vagy gyalogosan közlekedők száma. Dortmund szenvedélye a futball, élvonalbeli csapata az egyik legjobb Európában.

A Régi Piactér és a Régi Városháza

Dortmund óvárosának központja a Régi Piactér, az autóktól elzárt terület, melynek gyökerei a 12. századig nyúlnak vissza. Akkoriban a város kereskedői és iparosai kínálták itt portékáikat, de a piacokon túl itt zajlott a közösségi élet is. Mindezt a Piactér a mai napig megőrizte, hiszen a nap bármely szakában is járunk errefelé, mindig forgalmas, a kereskedelmet számos üzlet, butik tartja élénken, de kitűnő hely az üldögéléshez is, több étterem és kávézó található a téren. Egyik legszebb műemléke az 1901-ben felállított szökőkút, amit eredetileg a vásárra hozott állatok itatásához használtak, valamint a Városháza épülete, a mutatós, neoreneszánsz stílusú épület, mely 1899 óta a Piactér ékessége. A homlokzatán látható sas magát Dortmundot szimbolizálja.

Szent Reinold templom

A Dortmund látképéből kiemelkedő, 104 m magas torony a Szent Reinold templomé. Bár építése már a 13. században elkezdődött, a város védőszentjének nevét viselő templom csak 1454-ben készült el teljesen. A városnézés egyik fénypontja felmászni a torony tetejébe, ahonnan nem csak a panoráma káprázatos, de látni lehet a templom hat harangját is, melyeknek súlya együtt meghaladja a 20 tonnát. A II. világháború után, 1954-ben helyezték el itt őket. Dortmund más figyelemre méltó templommal is büszkélkedhet, mint a Petrikirche, amit a 14. században építettek és nevezetessége az Antwerpenből hozatott, 1521-ben készült oltár.

Zollern szénbánya

Zollern szénbánya

Egyike azon nyolc ipari területnek, melyeket az Ipari Múzeum fog össze. A Zollern szénbánya Dortmund kötelező látnivalója, mely nem csak a város ipartörténete szempontjából, de építészeti értékét tekintve is kiemelkedőt nyújt. Legszebb része az 1904-ben épült Gépterem, gyönyörű szecessziós bejárattal, mely Németországban párját ritkítja. A kiállított tárgyak között nem csak gépek és berendezések láthatók, de fotók is a bánya egykori mindennapjairól és dolgozóiról. A Graf Vittekind bánya három szénbányát fog össze, melyeket a 16-20. század között használtak.

Kikötő Hatósági Épület és Múzeum

Az Emscher-folyó partján és a Ruhr-folyó közelében fekvő Dortmund különféle iparágai régóta támaszkodnak a vízen történő szállítás előnyeire. A 269 km hosszú Dortmund-Ems csatornát 1899-ben építették meg, hogy segítse a régió egyre növekvő termelésének kezelését. A csatorna virágkorát idéző épületek közül több is műemléki védelem alatt áll. Közülük a legjelentősebb a Kikötő Hatósági Épület, melyben egy nagyszerűen megtervezett múzeum kapott helyet. Látható itt a kikötő nagy méretű modellje, valamint a régió vízhez kapcsolódó gazdag történelmének számos tárgyi emléke.

Dellwig ház

Az árokkal körülvett épületet először egy 12. századi dokumentumban említik. Jelenleg a város történelmét bemutató múzeum működik benne, de a tárlatok mellett maga az épület is nagyon izgalmas. Teljesen berendezett szobákat, konyhát, különböző műhelyeket – pékséget, varga műhelyt – lehet megnézni benne.

Dortmund-U

Az emeletes épület régen az Union Sörgyár székhelye volt, ezzel szemben ma a művészet és a kreativitás központja. A város egyik legnépszerűbb látványossága, amit teljes egészében a 20-21. század művészetének, oktatásának, a médiának, a kutatásnak szenteltek. Egyedülálló innovációs központ, ahol sok különleges kiállítást és rendezvényt tartanak. A Dortmund-U szimbóluma a város ipari központból kulturális központtá való átalakulásának.

Westenhellweg

Westenhellweg

Talán nincs még egy olyan belvárosi sétány az országban, ahol annyi gyalogos korzózna, mint a Westenhellwegen. Ostenhellweggel együtt ez a két utca alkotja Dortmund bevásárlónegyedét, egy örökösen pulzáló részét a városnak. Amikor Dortmund még tagja volt a Hanza-szövetségnek, sóval megrakott kocsik zörögtek ezeken az utcákon és az itteni üzletekben árulták a selymeket is.

Sörfőző Múzeum

Dortmund a Ruhr-vidék sörfőző központja, éppen ezért minden turistának illik időt szánni a város ilyen szempontból történő megismerésére is. A Sörfőző Múzeumban informatív utazást tehetünk vissza az időben és mindent megtudhatunk a Dortmundban főzött sör múltjáról. A látogatók megismerhetik a sörfőzés lépéseit, a nyersanyagokat, a szállítás módjait – mindezt természetes kóstolással összekötve.

Westfalenpark

Több mint 70 hektáros területével a Westfalenpark Dortmund legnagyobb parkja és a helyiek kedvenc szabadtéri pihenőhelye is. Több látnivaló is található itt, például a 212 m magas TV-torony, amit a dortmundiak kedvesen becézve csak Floriannak hívnak, nevezetessége pedig a forgó étterem, ahonnan 138 m magasból lehet megcsodálni a város látképét. A parkban figyelmet érdemel a Rosarium is, ahol több mint 2600 különböző rózsafajta színesíti a terepet. A Westfalenparkban áll Dortmund Kereskedelmi és Vásárközpontja, a Jégstadion, ahol jég- és görkorcsolyázni lehet, valamint a Westfalenstadion, Európa legnagyobb stadionja, a Borussia Dortmund otthona.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here