Kezdőlap Csehország Történelmi városok Csehországban

Történelmi városok Csehországban

0

Kanyargós sikátorok, festői terek, omladozó városfalak, égbe szökő templomtornyok – a történelmi városok esszenciája, amit Csehország számos pontján megízlelhetünk. A múlt hangulatát a fordulatos történelemre visszatekintő cseh városokban lüktető életritmus tölti meg. Nevezetességek a kultúra, a művészetek, az építészet világából, egykor sorsfordító események helyszínei, lélegzetelállító látképek, felejthetetlen emlékek. Csehország történelmi városai Európa fényesen ragyogó és egyre több turistát csábító ékkövei.

Slavonice

Az egyik legfotogénebb cseh városnak tartják a reneszánsz Slavonicet, melynek jelképeivé váltak a gazdagon díszített, csipkézett homlokzatú épületek. Az osztrák határ közelében, Prága és Bécs között fekvő város stratégiai helyzetének köszönhetően tett szert a jólétre. Polgárai vagyonukat házaikon keresztül hirdették, egészen addig, míg a svéd csapatok, a pestis és a harmincéves háború meg nem tizedelték lakosságát. Slavoniceben azonban itt megállt az idő. Ma is azok között a házak között sétálhatunk, melyeket a reneszánsz mesterek művészi tökéletességgel terveztek és építettek fel. Az utcák bőségesen szolgáltatnak látnivalót, de a föld alá is érdemes lemenni. A turisták előtt nyitva állnak azok a folyosó rendszerek, melyeket a városlakók 700 évvel ezelőtt alakítottak ki, hogy élelmiszert, bort, sört tároljanak bennük. Slavonice történelmi jellegétől függetlenül élénk település, főként nyáron, amikor sorban követik egymást a kulturális rendezvények, kézműves vásárok, szabadtéri színházi előadások.

Litomysl

Díszes reneszánsz kastély, színes polgári házakkal teli óváros, Európa egyik legrégebbi várszínháza, a híres cseh zeneszerző, Bedrich Smetana szülőhelye – ez Litomysl, a város, melynek kulturális jelentősége messze átlépi Csehország határait. Litomysl legnagyobb attrakciója kétségkívül a kastély, mely a maga stílusában az egyik legszebb. A Pernstejn család rezidenciája felüdülést nyújt mindazoknak, akik értékelik a legmagasabb színvonalú építészet tisztaságát, amit az UNESCO a Világörökségek közé való felvétellel ismert el.

Opava

Szilézia fehér gyöngyszemeként is ismerik a várost, ami a gótika korszakától egészen a 20. század első feléig műemlékek óriási skálájával várja a turistákat. Szilézia történelmi központja gyakran aposztrofálja magát a parkok és a két torony városának. Közülük az egyik a Hlaska nevezetű fehér torony, ami a neoreneszánsz stílusú Városházát díszíti. A második a 13. században a Német Lovagrend által építtetett Nagyboldogasszony templom gótikus tornya. A templom égbe meredő tornya mérföldekről látható, 102 m-es magasságával Sziléziában a legmagasabb. A város büszkesége a Sziléziai Múzeum, melyet a Cseh Köztársaságban elsőként, 1814-ben nyitottak meg. A 20. századi építészetet képviseli a Breda, Csehország első, 1928-ban átadott áruháza.

Mikulov

Szőlőültetvények és fehéren ragyogó sziklák között, várának árnyékában fekszik Mikulov, a meseszerű kisváros. Büszkesége a rendkívül feltűnő barokk kastély, melynek pincéjében különösen érdekes kiállítás látható a környék borászati hagyományaival kapcsolatban. A kastélyt a Lichtenstein család építtette a 11. században, a későbbi évszázadokban pedig folyamatosan bővítették és erődből fokozatosan fényűző rezidenciává alakították át. 1945-ben leégett, újjáépítése kisebb lépésekben történt. Benne kiállítások, galériák, könyvtár láthatók. Mikulov országszerte híres nemcsak a borászatáról, de vallási toleranciájáról is, főként zsidók és a protestánsok felé. Régi gettójának egy része még ma is látható, benne a zsinagógával és a zsidó temetővel.

Policka

Középkori városfalak, bástyák, tornyok veszik körbe a mesekönyvek lapjairól megelevenedett kisvárost. A városfalak évszázadokkal ezelőtt minden nagyobb település alapvető részei voltak. Akkor a védelmet szolgálták, ma a turizmus fellendítésében van fontos szerepük. Policka ilyen szempontból is szerencsés, hiszen 1220 m hosszan maradtak fenn középkori városfalai, melyeken végig lehet sétálni és el lehet jutni a város főterére is. Policka még a legtöbb cseh városnál is fordulatosabb és gyakran tragikusabb időket kellett, hogy átéljen. Járványok, tűzvészek, háborúk, természeti csapások sújtották évszázadokon keresztül a települést és annak lakóit. A megpróbáltatásoknak azonban ma már nyoma sincs. Policka egy virágzó kisváros, egy kulturális gyöngyszem, ahol a fesztiválok és koncert sorozatok sohasem érnek véget.

Brno

Morvaország fővárosa, Csehország második legnagyobb városa, melyet egyértelműen a Petrov-dombon álló katedrális ural. Vele szemben emelkedik a Spilberk erőd, az egykor rettegett börtön, ahol ma múzeum és galéria várja a látogatókat. A Villa Tugendhat építészeti szempontból Brno csúcspontja, mely kívül-belül egyaránt lenyűgözi még a 21. század emberét is. Az 1930-ban elkészült épület az UNESCO Világörökségek közé tartozik, egyesek a világ négy legfontosabb épülete közé sorolják. Stílusát tekintve szakított a hagyományokkal és a kor jellegzetességeivel, a gátakat áttörve kifejezetten a funkcionalitást tartották szem előtt tervezésekor.

Boskovice

Egy gótikus vár romjai, császári palota és egy festői zsidó negyed is találhatók a Brnotól északra fekvő városban. Boskovice gettója, zsidó temetője, fürdője és zsinagógája Csehországon belül a legszebb állapotban megőrzött zsidó műemlékek közé tartoznak. A zsinagógában a helyi közösség történetéről nyílt kiállítást lehet megnézni, a földszinten található a rituális fürdő, a mikve. Boskovice kastélya eredetileg domonkos kolostornak épült a 17. században. Mikor nemesi származású tulajdonosai lettek, megindult az épület átalakítása a 19. század stílusában. A kastély egyik érdekessége a rokokó bábszínház, mely Viktória királynő ajándéka volt.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version