VisHorvátország szebbnél szebb szigetekkel büszkélkedhet. Az Adria apró ékkövei hol közelebb, hol távolabb a partoktól mindig csalogató úti célok. Kalandos hajókirándulások, romantikus fürdőzések, éjjel-nappali partyk és a vízisportok minden változata csupán néhány a több mint ezer sziget által kínált kikapcsolódási lehetőségeknek.

Vis

Azok számára, akiknél a borok és az ételek különösen sokat nyomnak a latba a választásnál, Vis-sziget a legjobb úti cél lehet. 1989-ig jugoszláv haditengerészeti bázis működött itt, tehát a külföldiektől teljesen elzárt terület volt. Amint az utolsó tengeralattjáró elhagyta partjait, nem kellett sokat várni arra, hogy a sziget kikötőit a yachtok népesítsék be. Ma sikkes üdülőhely, ahol a helyi konobákban dalmát ételeket szolgálnak fel. A tengeri halászattal egybekötött hajóutak után azt is megtanulhatjuk, hogy tenger gyümölcseivel mi a teendő, hogyan tisztítsuk, majd készítsük el őket. Vis szigetén nem szabad kihagyni a különleges fehér és vörös bioborokat és a rogacicat, az itt bőven termő szentjánoskenyérből készült erős szeszes italt.

Hvar

Hvar

Az egyik legdivatosabb üdülőhely Horvátországban. A sziget egész karakterét a középkori velencei hangulat határozza meg. A luxushoteleket és a trendi bárokat magunk mögött hagyva egy időre érdemes kirándulást tenni a hegyekbe akár kerékpárral is. A domboldalban húzódó szőlőskerteket, ahol a híres vörösbor, a Plavac terem és a hosszan elnyúló, ezüstös-lilás levendulamezőket innen csodálhatjuk meg legjobban. A tengeri kajak túrák a Pakleni-szigetek között kalandos és aktív programot ígérnek. Hvar-sziget nemcsak a horvátok és a magyarok körében népszerű, de az elmúlt néhány évben a nemzetközi érdeklődés középpontjába is bekerült. Ezért nem meglepő, hogy Hvar város pálmafás sétányán nyaranta nem egy hírességgel futhatunk össze.

Kornati szigetcsoport

A Kornati szigetvilág mintegy 89 tagja együtt nemzeti parkot alkot. Itt nincsenek édesvizek, a szigetek és zátonyok sziklásak és szárazak. Régen gyér növényzetén nyaranta nyájakat legeltettek. A Murter szigetről érkező pásztorok és halászok átmeneti szállásként kőből épített kunyhókat használtak, amikből jónéhány még ma is látható. Nemcsak megnézhetjük őket, de a turizmus fenntartása miatt néhányukat már bérbe is adják a minél természetközelibb szállást kereső utazóknak. Az ilyen halászkunyhókban a villanyt napenergia szolgáltatja. A zuhanyzást a kunyhó mellett, a szabadban lehet megoldani.

Brac

Brac

Ha vízisportok Horvátországban, akkor Brac-sziget! Zlatni Rat, a sziget déli pontja az egyik legtöbbet fotózott részlete az országnak, ugyanakkor a szörfösök elsőszámú paradicsoma is. A közeli halászfalu, Bol egyre több pihenni vágyót vonz, de az idelátogatók többségét még mindig a vízisportok megszállottjai teszik ki. Zlatni Rat a legjobb hely a búvárkodáshoz, tengeri kajakhoz, ejtőernyőzéshez, vízisíeléshez, jet skizéshez, wakeboardozáshoz, de a kevésbé profik egy vízibiciklin is kitűnően fogják érezni magukat!

Mljet

Érintetlensége miatt vált annyira népszerűvé Mljet-sziget. Évszázadokon át sűrű fenyvesek és smaragdzöld sós tavak tarkították. A sziget történelme nem túl változatos, mentes a váratlan fordulatoktól. Talán a legfontosabb esemény az itáliai bencés szerzetesek egy csoportjának érkezése volt 1151-ben és távozásuk 1345-ben. A két nagy tó közül a nagyobbikon, egy kis szigeten építették fel apuliai román stílusú kolostorukat. 1910-ben indiai szürkemongúzokat telepítettek a szigetre, hogy kiirtsák Mljet-sziget túlszaporodott kígyó állományát, amit meg is tettek. Napjainkban a sziget nyugati, erdős részén nemzeti park, keleti részén pedig szép, homokos strand, a Saplunara található.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here