BesztercebányaEgyelőre nem annyira népszerű úti cél, mint Franciaország vagy Németország, azonban Európán belül idegenforgalmi jelentőségét Szlovákiának már nem lehet elvitatni. A gyönyörű vidékein létrehozott nemzeti parkok testet-lelket feltöltő kikapcsolódással kecsegtetnek, ugyanakkor a Szlovákiába utazókat legalább ennyire csábítja az építészet, melynek az országban szétszórva mesterműveit csodálhatjuk meg. Az orosz, osztrák és magyar befolyás szinte mindenütt érezhető és kézzel fogható a szlovák városokon, melyek egyre több turistát vonzanak, nem ok nélkül.

Besztercebánya

Az ország középén fekvő város központjára az egész ország méltán büszke. Besztercebánya az egyik legnagyobb városa Szlovákiának, már mérete is jelzi, hogy egykor kulcsfontosságú szerepe volt az ország életében. Fekvése is idilli, a Garam mentén épült ki, egy hosszú, széles folyóvölgyben, mely körül hegyláncok emelkednek, a Körmöc, a Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátra vonulatai. Besztercebánya legrégebbi része a vár, ami régen a város közigazgatási központja volt és a királyi kincstár működött benne. A 15. században épített és a 18. században átalakított Óratorony uralja a város központi terét, a látogatók felmehetnek a tetejébe és megcsodálhatják az onnan nyíló panorámát. A “német templom” néven is emlegetett Szűz Mária templom a város egyik építészeti gyöngyszeme és Szlovákia egyik legszebb vallási épülete.

Nyitra

Nyitra

A Zobor-hegy alatt, a Nyitra-folyó völgyében fekszik Szlovákia negyedik legnépesebb városa. Ez az egyik legrégebbi szlovák település, a legkorábbi helyszíne fontos politikai és kulturális eseményeknek. A Pribina téren több jelentős épület áll, köztük a rokokó és neoklasszicista stílusjegyeket viselő Nagyszeminárium. A napjainkban papneveldeként működő intézmény a 18. század óta áll a város központjában. 1771-ben alapított könyvtárának büszkeségei a 15-16. századi könyvek és kéziratok. Több vallási épülete közül az egyik legjelentősebb a Szent Emmerám templom, melynek alapjait 1158-ban fektették le. Nyitrától 25 km-t kell autózni Gímeskosztolányig, ahol Szlovákia legrégebbi fennmaradt temploma látható.

Homonna

Az eperjesi régió egyik legnagyobb városa a 35 ezer lakosú Homonna. A Vihorlát-hegység mentén, a Ciróka- és a Laborc-folyó találkozásánál fekvő város büszke ma is színes kulturális és sportéletére, gyakori kiindulópontja a környéket felfedezni induló turistáknak. Homonna bőven tartogat látnivalókat, a fotóalbumokat sok építészeti és természeti szépséget megörökítő képpel fogja gazdagítani. Legnevezetesebb épülete a 15. századi Homonnay-kastély, de ortodox és görög-katolikus templomai is figyelmet érdemelnek. Aki itt jár, ne mulassza el a Vihorlát-hegységben tett túrákat. Homonna környékén számos középkori vár romja található, melyekhez szintén szép kirándulásokat lehet tenni.

Pozsony

Egy szlovákiai, de egy közép-európai körutazásnak is kötelező célpontja Pozsony, melynek legnevezetesebb látnivalóját még útikönyv nélkül is meg fogjuk találni. A város felett, a Duna partján ül látványosan a szlovák főváros szimbóluma, a terebélyes vár, amit a 10. századtól kezdve a királyok használtak rezidenciaként. A következő évszázadokban természetesen számtalanszor átépítették, de az 1811-es tűzvész során szinte az egész porrá égett. Helyrehozását csupán másfél évszázaddal később kezdték meg. A Mirbach és a Prímás Palota a város talán legszebb épületei, mindkettő a 18. század második feléből származik. Pozsony kihagyhatatlan nevezetessége és legfontosabb gótikus épülete a Szent Márton dóm, ahol a 16-19. század között 10 uralkodót koronáztak meg.

Poprád

Poprád

Szlovákia keleti részének egyik legfontosabb városa, köszönhetően a hegyvidéki turizmusnak. Poprádot a 13. században alapították, de fejlődésnek csak a vasút kiépítésével indult meg a 19. században. A közeli Magas-Tátra vonulatai egyre több látogatót vonzottak a vidékre és ebből a város is sokat profitált, méreteit tekintve is gyarapodott. Legfontosabb épületei a központi téren állnak, egyértelműen tükrözik a német és lengyel hatást. 13. századi temploma, a korai gótikus stílusú Szent Egyed az egyik legszebb Szlovákiában. Reneszánsz harangtornya 1592-ből származik, benne még mindig az eredeti harangok lógnak. Poprád utcáin sok szép, régi épület között lehet városnéző sétát tenni, de sok turistát kifejezetten a Magas-Tátra közelsége csábít a városba.

Ótátrafüred

A Magas-Tátra legrégebbi települése, melyet 1793-ban alapítottak savas vízű források közelében. A településnek és a környékbeli erdőknek több tulajdonosa is volt, de Ótátrafüred Rainer János György idején kezdett látványosan fejlődni. Ekkor épült a Flóra-Villa, a Szépkilátó-Ház és más jelentősebb épületek, melyek ma is a főként az idegenforgalomból élő város ékességei. Annak érdekében, hogy még több turistát vonzzanak ide, széleskörű fejlesztésekbe kezdtek a századfordulón, ennek részeként sikló 1908-ban kezdte meg működését. A II. világháború alatt a Magas-Tátra települései közül Ótátrafüredet sújtotta legnagyobb mértékben a pusztítás, de nagyon hamar, már 1947-ben helyreállították a károkat. A turisták többsége a nosztalgikus hangulatú, négyemeletes Grand Hotelben keres szállást, megnyitása óta több mint egymillió vendég töltötte itt az éjszakát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here