CaceresAz útikönyvek a romantikus úticélok közt szokták ajánlani ezt a nyugat-spanyolországi települést, az egyiket a hat spanyol város közül, melyek az UNESCO Világörökségeinek sorába tartoznak. Több kultúra hagyta hátra nyomait Caceresben, melyek visszaköszönnek a ma is álló városfalakban, a palotákban és tornyokban.

Caceres első lakói 25.000 évvel ezelőtt, a paleolit korban éltek. A település rengeteg különböző kultúra olvasztótégelye, hiszen megfordultak itt a kelták, a vízigótok, a rómaik és az arabok is, ez pedig alapjaiban határozza meg a város eklektikus arculatát és hangulatát. Az óváros, a Ciudad Monumental szép palotáinak nagy részét a konkvisztádorok által Amerikából hozott aranyból építették fel.

A város központja a 150 m hosszú, monumentális Plaza Mayor, a főtér köré szerveződik. A tér szépen őrzi eredeti karakterét, sok történelmi városközponttal ellentétben nem esett áldozatul a túlzott városrendezésnek. Caceres hivatali, kereskedelmi és társasági élete is itt zajlott sokszáz éven keresztül. A tér körül a legtöbb épület háromszintes, itt található a Városháza, több szálloda és templom, valamint a város 30, iszlám korban épült tornya közül a leghíresebb, a Bujaco-torony. Eredetileg óratorony volt a 12. századi, négyszögletes Bujaco, amit a mórok építettek, később pedig a lovagok védőbástyája lett. A 16. században épült Godoy-palota legszebb része a sarki reneszánsz erkély. A Csillag-kapu a térhez csatlakozik. Egyike az öt városkapunak, a 15. században épült azzal a céllal, hogy a kocsiknak bejárást biztosítson a városba. Rajta keresztül léphetünk be a festői óvárosba.

CaceresA Plaza de Santa Maria egy szabálytalan alakú tér, mely körül a korabeli nemesség által emeltetett kúriák sorakoznak. 1567-ben itt épült fel a Püspöki Palota, a Palacio Episcopal és a 16. századi Palacio de Mayoralgo. Caceres egyik legbefolyásosabb családjáé volt a gótikus és reneszánsz elemeket ötvöző palota, amit sajnos csak kívülről lehet megnézni. A tér távolabbi végén találjuk a gótikus, 13. századi Santa Maria katedrálist, ahol több konkvisztádor földi maradványait őrzik.
További két fő tér alkotja az óvárost, a Plaza de San Mateo és a Plaza de las Veletas, ahol több lenyűgöző épületet találunk. A Palacio de los Golfines is megér egy látogatást, ami Franco tábornok bázisa volt a polgárháború elején. A Casa Mujedar pedig egyike azon kevés épületeknek, melyek még őrzik a mórok nyomait.

CaceresCaceresben egyből feltűnik, hogy a háztetőkön és a harangtornyokon rengeteg gólyafészket láthatunk. Ez árulkodó jele annak, hogy a város az élénkülő turizmus mellett mégis megőrizte egyensúlyát az ember és a természet között. Az arab városfallal körülvett óvárosi séta során sok romantikus helyet végigjárhatunk. A gyönyörű, macskaköves utcák, az erődített épületek és a reneszánsz paloták középkori romantikáját napközben és este is élvezhetjük. Naplemente után a hangulatos éttermek és kávézók teraszain üldögélve élvezhetjük a város meghitt fényeit. A helyi konyha specialitásai közé tartozik a világhírű Montanchez sonka és a kolbász, de érdemes végigkóstolni a környéken termő finom borokat is. Caceres gasztronómiai hagyományai szorosan kapcsolódnak a Vida de la Plata-hoz, vagyis az Ezüst Úthoz, mely a rómaiak korában Sevillat és Astorgat kötötte össze. Az itt áthaladó zarándokok terjesztették el a vidéken a sertésből készült termékeket és a pásztor-recepteket, melyek alapvető elemei Caceres gazdag gasztronómiai hagyományainak.

Egész évben érdemes ide ellátogatni, de Caceres mégis tavasszal, a cseresznyevirágzáskor és kora ősszel mutatja legszebb arcát, mikor a város környéke arany fénybe borul. Caceres közelében érdemes felkeresni Hervas falut, ahol az egyik legjobb állapotban megmaradt zsidónegyedet találjuk Spanyolorszgban, valamint a hegytetőn álló Yusta-kolostort. A szomszédos Sierra de la Mosca hegyről Cacerest és környékét teljes pompájában csodálhatjuk meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here